1.2.2017

Koloběžkový trénink, část II. - únor

Honza Vlášek Koloběžkový trénink
Máme tu pokračování našeho tréninkového seriálu. Jak na koloběžkový trénink v únoru?

Únor bílý, pole sílí. A protože letos je únor bílý, je potřeba, abychom zesílili i my. Až se totiž naše tělo v létě zeptá, co jsme dělali v zimě a my mu odpovíme, že jsme se váleli doma v teple Ulice, pak již bude pozdě.

V lednu jsme si naordinovali tři tréninky týdně, a pokud jsme byli poctiví, trénink nás možná začal trochu bavit. Proto není od věci si jeden den přihodit. Alespoň někdy. Ti, kdo již v lednu zkoušeli 4 dny, na nich mohou zůstat, nebo si klidně přihodit den pátý. Jak říkám, pro jistotu, až se léto zeptá…

Jinak nemám moc o čem psát. Pokud jste čekali nějaké zázraky. Nejsou. Alespoň v tomto období. Budete dělat v podstatě to samé, co v lednu. Bohužel to jinak nejde.

Běžecký trénink

Co na to říci. Běhejte. Běhejte pořád a běhejte hodně. Běhejte když je sucho, i když je sníh. Běhejte po rovině i v kopcích. To vás zocelí. A jestli vás to nebaví, běhejte stejně. A běhejte o něco déle a více než v lednu.

Omluvit vás může pouze, pokud běhat nemůžete (tj. to se nerovná slovu nechcete!!!). Potom můžete chodit, třeba jako Míra Vítovec s holemi. Nebo zkusit běžky, kolo, nebo tu koloběžku, pokud nebude venku zrovna metr sněhu.

Ať tak nebo tak, z těch čtyřech tréninků by mohly být běžecké hned dva. Jeden dlouhý výběh v konstantním tempu. Slovo dlouhý znamená pro každého něco jiného, takže si to nějak přeberte. Tady je třeba můj docela dlouhý výběh (i když mohl být i delší). Dnešní desítka v Kunraťáku ve sněhu, pěkně kopcovitá po šesti na kilák (tj. trefená hauptrefa přesně za hoďku - majstrštyk). Není se kam honit.

Ten druhý výběh v týdnu může být kratší. Řekněme klasický fartlek, kdy běžíte nějakým příjemným tempem, ale čas od času si zrychlíte a zvednete tepovku. Nemusí to mít nějaký pevný systém typu 5 minut volně, minuta rychle. Zrychlete si třeba občas do kopečka, občas u krmítka a někdy kolem rybníka. Hlavně ať vás to baví a také ať si nemusíte sednout a krmit kačeny, až zpomalíte.

Síla

Síla je potřeba a můžeme ji stále dělat obdobně, jako v lednu. To znamená kopečky, schody. Pokud jste kopečky a schody absolvovali minulý měsíc, pokračujte dále. Jen si přihoďte nějaké ty schody nebo klidně nějakou tu sérii. Prostě ať toho uděláte za jeden trénink více, než v lednu.

Pro inspiraci jsme šli v pondělí s klukama schody na Slávii (schody = cca 25 schodů na tribunu). Už jsme zocelení z ledna, tudíž to bylo takto:

9 – 18 – 9 – 18 – 9, tj. schody jsme vyběhli nahoru 9x různě, pak pauza cca 4 minutky, pak jsme je vyběhli 18x atd. Vyběhli znamená všelijak - po jednom schodu, po třech, boční skipink, boční zakopávání, po levé vyskákat, po pravé vyskákat, žabáky, blablabla až do nekonečna. Celkem je to 1575 schodů, to už jde. A nakonec jsme si dali ještě na vyběhání šest dlouhých kopečků s meziklusem. Krásný trénink na hoďku a půl.

Protože je ale venku dost podivně, není od věci vyměnit třeba občas schody za posilovnu. O té se rozepíšu trochu více až v březnu. Prozatím se v ní můžete aklimatizovat a dělat, co vás napadne. A netuňte si jen spodek. Protože, až se léto zeptá, musíte ukázat v plavkách na pláži také vršek (tedy muži, ženám na ukazování vršku posilka moc nepomůže).

Čtvrtý trénink

A co dělat ten poslední tréninkový den. Budete potřebovat něco hodně dlouhého. K třetímu běžeckému tréninku vás už asi nepřesvědčím, ale kdyby se vám chtělo, klidně tam něco hodně dlouhého a pomalého loupněte.

Spíš bych ale doporučoval něco zimního, když je venku tak krásně. Běžky, brusle, procházku lesem s krmením pro zvířátka, nebo klidně tu koloběžku pro ty, kteří trénují na přejezd Sibiře nebo bydlí v Dubaji a blízkých emirátech všeho druhu. Minimálně hodinku, ideálně dvě hodinky a více. S obědem v hospůdce a pivem na cestu. Povoleno je vše. Zde pro inspiraci moje běžky z minulého pátku. Jde tu spíše o čas, který jste venku v pohybu:

Tak ať se daří a nebuďte líní. Protože ono se vás léto zeptá…

___

Mimochodem v Koloběžkovém výcvikáči cvičí už pět cvičenců a po necelých dvaceti dnech tréninku mají tělo na padrť, ale drží se:)