9.1.2017

Kam až dojedeme? - zpráva No. VI.

Marek Jelínek Dobroběžník Marek Jelínek
Šesté pokračování Kam až dojedeme? O putování Nikaraguou a 13 kilech uzenin...

V Leonu jsme se rozloučili s našimi kamarády Pepčou a Janou, kteří jedou na kole Střední a Jižní Ameriku. A vyrazili jsme směr Managua. Dvakrát jsme přenocovali na zajímavých místech, a to ve městech La Paz Centro, kde jsme spali u lidí z Červeného Kříže, a menším městě Mateare, což vyhlášená rybářská oblast u laguny Xolotlán, nad kterou ční aktivní sopka Momotombo. Samotná laguna není zrovna moc čistá a spíš to někde připomínalo i stoku.

Laguny / zdroj: Marek JelínekLaguny / zdroj: Marek Jelínek

 Druhý den vstávačka na půl sedmou a jede se. Silnice je úplně nová, ale je to do mírného kopce celou dobu. Praží slunce. Každou chvilkou musíme dělat menší přestávky. Ty výpary z aut se prostě už nedají. Po odpoledni dorážíme do Managui a zabydlujeme se u hasičů. Managua mi přišla nečistá smogová a prakticky není nic, co by tu stálo za zmínku. Vyjet z tohoto milionového města byl vcelku nadlidský úkon, ale povedlo se. Razíme si to směr Masaya, kde je nejaktivnější sopka z celé Nikaragui.

Po cestě krásné výhledy po okolí, jen kdyby to nebylo tolik do kopce. Bohužel je, celou dobu! Přijíždíme úplně vyřízení na hasičskou stanici a ptáme se na nocleh. Jako vždy to klapne.

No comment / zdroj: Marek JelínekNo comment / zdroj: Marek Jelínek

Další den využíváme k poznávání města a vulkánu. Mezitím, co se touláme po městě, se ale v hasičárně cosi přihodilo. Protože byl zrovna den Tří králů, přijelo k hasičům auto a vyložilo u nich nadílku v podobě palety plné masových produktů - párků, uzenin, šunky, klobás. Koukáme, a ještě víc koukáme, když k nám přichází jeden hasič a jen tak nám dá 10kg uzenin. Říkáme si, co s tím budeme dělat, vždyť se to zkazí. Po chvilce přichází další hasič se jménem Luis a dá nám další tři kila uzenin. Už se musíme smát a já to komentuji slovy: „Mucho comida esto mucho.“ Jako že to je hodně jídla. Prostě nechápeme a on jen mávne rukou a nezájem. Tak máme navíc 13,5 kila!
Dáváme vše do jednoho báglu, na benzince kupujeme led a rozhodneme se, že část toho někoho podarujeme pro cestě. No a tak si jedeme a vždy někde zastavíme a někomu uděláme radost tím, že mu dáme párek, nebo šunku, nebo klobásy. Je to hodně komické, ale zároveň nás to velmi baví - někomu dělat radost.

Uzeniny v hasičárně / zdroj: Marek JelínekUzeniny v hasičárně / zdroj: Marek Jelínek A párky pro děti / zdroj: Marek JelínekA párky pro děti / zdroj: Marek Jelínek

Je půl čtvrté, dojíždíme do Granady a hledáme nocleh. Nacházíme ho v jednom hostýlku a spíme na plážích ve stanech na jejich dvorku. Granada je krásné město, koloniální a určitě stojí za zmínku, že leží u největšího jezera celé Střední Ameriky. Fakt úchvatné a doporučuji.
Nikaragua je jinak něco jako Belize, stejné horko, ale více zeleně.

Paráda / zdroj: Marek JelínekParáda / zdroj: Marek Jelínek
15.1.příletá do Managui Michal, náš nový parťák za původního Michala, který se vrátil v prosinci domů. Těšíme se na nový svěží vítr…