27.1.2020

Marek Jelínek a první slova o putování Afrikou. Jaká je?

Honza Vlášek Dobroběžník Marek Jelínek
Marek Jelínek se na začátku ledna vydal na přejezd Afriky na koloběžce. Jaké jsou jeho první dojmy?

Kde jsi zrovna teď a kolik toho máte za sebou?

Teď jsem kousek před městem Durban, je známé hlavně teď díky vysoké míře kriminality. Je to cca 500 kiláčků od hranic s Mosambikem podél pobřeží Indického oceánu.

Za sebou máme už 1251 kilometrů včetně vytlačení koloběžky do 2600 metrů v Lesothu.

Jak se vám zatím jede, pohodička Afrika? 

Právě že vůbec, teda začátek ano, ale Lesotho dalo docela hodně zabrat. Velké převýšení..hory, ale zase neuvěřitelně nádherná krajina se super lidma. 

 Lesotho je pro mě nepoznamenaná Afrika, nedotčená turismem a moderním světem. Jedeš kolem vesnic, kde nemají elektřinu, koukáš na ty kruhové chýše s jednoduchým přístřeškem, a říkáš si, tohle ještě existuje v našem světě? Vedle se pasou ovce, krávy, koně, osel...pastevec to všechno sleduje ze svého místa na zelené louce a kdyby sem tam neprojelo nějaké to modernější auto, řekl bych, že jsem se vrátil o sto let zpět. Lesotho je opravdu pro mě překvapením.   

Jak to tam vypadá, pěkné silnice nebo spíš peklo? 

Jsou tu nádherné silnice, vážně, lepší jak u nás, to jsem taky nečekal. Jen ta krajnice je uzká, takže někdy to je nebezpečný, protože kamioňáci jsou nekompromisní. 

Říkals mi, že situace je tam napínavá. Co to znamená? 

Tady v JAR je oproti Lesothu situace úplně jiná. Přejedeš hranice..a první co vidíš jsou ty ploty všude kolem každé budovy. Ostnaté ploty a cedule s názvem Security, které mají upozornit na to,že tohle místo je fakt chráněný a jen tak se tam nedostaneš. V JAR je vysoká míra kriminality, snažím se pídit po důvodech proč tomu tak je, ale všichni mi říkají že neví. 
Každý den jsem svědkem mnoha dialogů. Buď opatrný, máš s sebou děvče. Tady to je nebezpečný, moc nechoď ven. Nespi na pláži. Neukazuj peněženku. Nedělej tam to a tam to. 
Máš u sebe pepřák? Budeš ho potřebovat. Jedeš do Mosambiku? Tam je teď hodně malárie atd..
Pak k tobě přijde jihoafričan tmavé pleti a říká ti, že bílí jsou rasisté a bojí se černých, proto tolik řečí. 
Fatem je, že první otázka kterou tě tmaví jihoafričan zkonfrontuje je ..mám rád tohle tvoje kolo, kolik to stojí?  
No, ale když mu s úsměvem od ucha řeknu, very cheap ...tak je klid. Člověk se nesmí nechat odradit těma řečma okolo a tak se snažím zachovat klidnou mysl. 

Jihoafrická republika překvapuje svojí krásnou přírodou, ale bílí johoafričané jsou tu velmi vystrašení, nebo aspoň tak mi to příjde. Tuhle mě kdosi říkal...nejezděte hlavně tam kde nikdo není, no a co myslíš? Vždyť už dva dny jedeme osamocení krajinou mezi vesnicema, kde na nás lidi buď mávaj a nebo je nezajímáme. Zatím se nám nic nestalo a doufám, že to tak i zůstane. Mám k téhle zemi obrovský respekt..ale zas si nenechám vzít to pozitivum. Faktem je, že tolik bezdomovců a špíny jsem nezažil snad ani v Indii.  

Co Dominika, jak se jí jede? 

Jede velmi dobře, drží se. Stačí mému tempu a jsem tím hodně překvapený. Jsme schopný za den ujet opravdu hodně kilometrů. Oba dva to máme nastavené stejně, že se neradi plácáme na jednom místě více jak dva dny. Takže jak bych to řekl...je to taková dobrá střelkyně a moc se s tím nepáře, což mě baví.  

Jaké jsou nejbližší plány? 

Dostat se odsud rozumně, ale ne za každou cenu. Jsme 510 kiláků od Mosambiku. Budu muset někde vybrat peníze, ty rozměnit na mosambickou měnu a pak hurááááá.
V následujícím týdnu tam v pohodě dojedeme. V Mosambiku nejsou prý bankomaty, takže sumíruji kolik co a jak. Mluví se tam portugalsky což je taky pěkný, ale vím, že když jsem v Brazílii na ně spustil španělsky tak taky rozuměli, oni ty dva jazyky jsou si dost podobné. Na Mosambik se moc těším, další země o které vůbec nic nevím, a na netu toho moc není, tak jsem na to moc zvědavý. Fakt se těším.   

No a jak projekt s Ugandou? 

Dneska jsem to spustil. Projekt na podporu dětí v Ugandě. Byl bych moc rád kdybychom společně postavili pavilon s novým prostorem pro učení, protože jen jedna třída pojme více jak 100 děcek, tak si asi dokážeš představit, jak ta výuka probíhá. Základem všeho je podpora gramotnosti děcek, podpora škol. Když to dítě bude mít normální výuku, pak se dá mnoho věcí změnit. Nemá smysl cpát, nebo vybírat peníze na něco co už je pozdě. Začít se musí od dětí. Tam je budoucnost. A jak jinak, než přes vzdělání. Takže na www.dobrobeznik.cz lze zakoupit virtuální kilometry a tím tak přímo pomoci. Vybrané peníze pomůžou české organizaci Wakitaka Charity, která nad tím má dohled a ze získaných prostředků postaví děckám další třídu. Budu moc vděčný, když se nám tohle podaří a cesta tak dostane i další rozměr. Děkuji všem kdo se chystá podpořit jakoukoliv částkou tento projekt.