14.7.2017

Kam až dojedeme? Kluci dojeli do cíle v Sao Paulu...

Honza Vlášek Dobroběžník Marek Jelínek
Půl roku cestování kontinenty zakončili kluci z expedice Kam až dojedeme v Sao Paolu. Co je čeká dále a na co se můžeme těšit?

Rozhovor s Markem Jelínkem vznikl pár dní před tím, než kluci skutečně dorazili do cíle.

Takže cíl je blízko? Kde kam mířite do cíle a proč právě tam?

Cíl je opravdu blízko, zbývá necelých 400km do Sao Paula. Je to z toho důvodu, že odtamtud letíme do Evropy. Toto město se stalo naší poslední destinací tady. Tam zakončíme naší jihoamerickou tour.

Na hranicích Argentiny, foto: Marek JelínekNa hranicích Argentiny, foto: Marek Jelínek

Jak vypadal poslední týden cesty?

Bylo to velice hektické a jako vždy se to neobešlo bez nějakého dobrodružství, ale to jsme zkrátka my. Kromě toho, že se snažíme co nejdříve dostat do Sao Paula, tak jsme měli dost velký problém sehnat nocleh. Tady v Brazílii na jihu jsou dost časté výkyvy teplot, takže tři dny je tu zima a dva dny tepleji. No a my zrovna vychytali tu zimu jinak bychom přespali kdekoliv. Takže si představ, že jedeš do večera a ještě v noci sháníš nocleh, ale vždy se na nás štěstí usměje a narazíme na fajn lidi, kteří nás u sebe nechají přespat. Samozřejmě stalo se nám kolikrát, že jsme spali někde na chodníku nebo v parku, ale to prostě k tomu patří. V tuto chvíli vrháme všechny síly na poslední část této cesty. Takže od rána do večera na silnici.

Paráda, foto: Marek JelínekParáda, foto: Marek Jelínek

Nicméně v Sao Paolu vše nekončí. Budete pokračovat i v Evropě, že ano?

Je to tak. Chceme si střihnout i kousek Evropy pokud nám to síly ještě dovolí a vše půjde podle plánu Zatím to nechaváme jako takové překvapení odkud ..hlavně pro sebe, protože vůbec netušíme co s náma Evropa udělá.

Nemáte dost, že si vše natáhnete ještě o další tisícovku kilometrů?

Už to nějak nevnímáme, protože jsme zvyklí od rána do večera brázdit silnice, takže nám to tolik nepřijde, ale spíš teď hrajeme o čas, protože 1.8. chceme být už v Čechách a jet z Rozvadova domů. Máme nasmlouvané akce a rádi bychom je stihli. Cestou se k nám může přidat kdokoliv, rádi přivítáme společnost mezi sebe. Stačí sledovat náš Facebook kde budeme udávat polohu kde jsme.

Strasti cestování, foto: Marek JelínekStrasti cestování, foto: Marek Jelínek

Prozraď, co vše chystáte po příjezdu do Čech?

Hned zkraje máme první přednášku 4.9. v Pražském Rock Café, kde uděláme i první výstavu fotek z cest. Takže vesměs nás čeká po příjezdu..třídění nasbíraného materiálu pro přednášky, které začínají přibývat a s nimi i výstavy v různých koutech naší vlasti.V neposlední řadě příprava na další expedici.

Poslední týden v Brazílii a domů, foto: Marek JelínekPoslední týden v Brazílii a domů, foto: Marek Jelínek

No a nám nezbývá, než smeknout klobouk a gratulovat. Kluci posunuli koloběžkové cestování zase o kousek dále. A pokud jim do toho něco nevleze, snad se staví i našem oblíbeném Zakončení koloběžkové sezony, které zase po roce začínáme chystat...