6.1.2016

Základní bezpečnostní prvky při jízdě na koloběžce

Vašek Liška Bezpečnost
Kde jsou doby, kdy se naši rodiče proháněli v autech bez bezpečnostních pásů, kdy helma na sjezdovkách byla ukazatelem závodního lyžaře a cyklisté na Tour de France jezdili pouze v čapkách či čelenkách?

Začátky

I my jsme také v roce 2000 začínali bez přileb a nyní nad tím vším kroutíme nechápavě hlavami. V dnešní zrychlené době je potřeba dbát na několik málo důležitých bezpečnostních prvků, které vám dokáží i zachránit život.

Samozřejmě opět záleží, kde jezdíte, za jakého počasí a denní doby a na jakém stroji, resp. v jakém stavu jsou vaše brzdy a pláště. A v neposlední řadě, jak jezdíte. Několik věcí by však mělo být nedílnou součástí vaší jízdy!

Pan Liška s nezaplou helmou. Helmu RUDY vozí i cyklistický fenomén a mistr světa Peter SaganPan Liška s nezaplou helmou. Helmu RUDY vozí i cyklistický fenomén a mistr světa Peter Sagan

Přilba

Cyklistickou přilbu, či skořábku nemusí nosit pouze děti. I dospělí by měli jít příkladem, pokud tedy nepokouší vědomě štěstěnu a chtějí provětrat své dobré životné či úrazové pojistky. Pro sportovní či fitness jízdu a downhill se jedná o nezbytnost. Pro koloběžky do města, kdy máte koloběžku jako přibližovadlo mohou sloužit skořábky a různé designové helmy, které jsou vhodným doplňkem vašeho outfitu.

Důležité je však vybrat helmu vhodnou pro vaši hlavu (velikost) a správně ji seřídit, aby vám držela na hlavě, jak má. Zde musí zvítězit funkčnost nad hloupostí, neboť špatně nasazená přilba je totéž, jak když jedete bez ní.

Nezbytné cyklorukavičkyNezbytné cyklorukavičky

Rukavice

Dle našich zkušeností  vedle helmy druhý nejdůležitější bezpečnostní prvek. Nejen že tlumí pěnová výstuž rukavic otřesy z předního kola  a činí tak jízdu komfortnější, navíc vám skvěle poslouží při pádu. Většina pádů z koloběžky, kdy nestačíte “vyběhnout” ze stupátka, totiž jde na ruce! A vždy je lepší mít roztržené rukavice, než si několik týdnů vydlabávat kamínky z dlaní.

Postačí základní “bezprsté” cyklistické rukavice.

Brýle, které by neměly chybětBrýle, které by neměly chybět

Brýle

Brýle nejsou jen pro závodníky, jak si většina z nás myslí. Nejde ani tolik o desingový prvek a ochranu před slunečním zářením, ale především o ochranu před hmyzem. Několikrát se mé brýle potkaly s letící mouchou při sjezdu. Nemusíte jet ani rychle, aby vás taková srážka dokázala dostatečně rozhodit. A to nemluvím o rychlostech vyšších. Proto, jedete-li kolem řeky, vodních ploch či lesem, brýle určitě nezatracujte, ba naopak.

Seženete plno reflexních prvků - tyto dokonce svítíSeženete plno reflexních prvků - tyto dokonce svítí

Reflexní prvky

Opravdu nejsem milovníkem neonových barev na koloběžce, neb mi připadají nevkusné. Ale pro mou bezpečnost při jízdě doporučuji co nejvíce reflexních prvků míti na sobě - od helmy, oblečení, případně i pláštěnky na batůžku. Dále reflexní pásky na ruce či nohy, případně i na řidítka. Podobně poslouží i reflexní vesta navlečena přes vaše oblečení či připevněná na batoh. Nezapomínejte, že důležité je, abyste nejen viděli, ale byli viděni na co největší vzdálenost. Při jízdě na koloběžce jsou vaši nejviditelnější plochou váš trup.

Pro jízdu za tmy je kvalitní svítilna nezbytnostíPro jízdu za tmy je kvalitní svítilna nezbytností

Osvětlení

Pokud jezdíte za tmy často, víte, co vám vyhovuje. Už i koloběžky mají dynama, která při odrazu téměř necítíte a můžete si při jízdě dobíjet svůj mobil nebo navigaci. Určitě neváhejte pořídit si dražší osvětlení, které jasně ozáří vaši cestu a zároveň vás zviditelní navenek. Nejvhodnější je přidělat přední světlo na řidítka a zadní na blatník, v nejzazších mezích na záda či batoh. Počtem svítidel určitě šetřit nemusíte. Je lepší vypadat jako vánoční stromeček, než být přehlídnut nepozorným řidičem.

Toto jsou základní bezpečnostní prvky, které by vás měly ochránit při vaší jízdě na koloběžce. Nejlépe je všechny skloubit do jednoho a nebát se je používat.