6.3.2018

Jak na led a ledoběžku? Pár rad pro ty, kteří to chtějí zkusit.

Honza Vlášek ModelyBezpečnost
Zima končí, ale ještě neskončila, a protože jste nás zavalili dotazy ohledně ledoběžek a jízdě po ledu, tak nezbývá, než rozdat pár mouder. Přeci jen se o víkendu na Orlíku kdosi utopil – úplně sranda to samozřejmě není.

Osobně jsem se nikdy nekoupal, tedy rozumějte, nepropadl do vody, nicméně je potřeba být na takovou situaci připraven. Tedy alespoň teoreticky – vědět, co a jak a mít s sebou alespoň základní vybavení.

Ještě než se do toho pustíme, krátké video ze dvou dnů na Orlíku, kdy jsme zažili jak zrcadlo, tak lehce pocukrovaný led.

Co tedy kromě ledoběžky na led s sebou?

Vyprošťovací bodce

Jsou naprosto základní věc, kterou ale většina lidí nemá. Stojí asi tři stovky a k dostání jsou na vynikajícím webu věnovanému dálkovému bruslení, který doporučuji pročíst a v době ledové sledovat. Informace odtud a z jejich souvisejících FCB stránek jinde nenajdete.

K čemu jsou? Hádejte. Led kupodivu klouže. A když se propadnete, nemáte se logicky na ledu čeho chytit a neustále sklouzáváte zpět do vody. Bodce jsou pak skvělou pomůckou, prostě zabodnete a vytáhnete se na led.

Ideální výbava, bodce u krku a bágl na zádechIdeální výbava, bodce u krku a bágl na zádech

Hůl

Hůlky, hůl, nebo jakýkoliv klacek sebraný cestou v lese jsou taktéž nezbytné. Proč? Přeci kvůli zjišťování kvality ledu. Tady je to hodně o zkušenostech, ale když do ledu bodnete a praskne, nebo se objeví voda, je logicky lepší se ledu vyhnout, což ale neznamená, že pokud led neprorazíte, je vše OK. Spíše naopak. Machři pak určují podle zvuku ledu jeho tloušťku, ale to chce pár odježděných zim.

Hůl s sebouHůl s sebou

Házecí šňůra

Nebo lanko, lano, provázek, prostě cokoliv, co vám kolega hodí a čím vás případně vytáhne. Opravdu k nezaplacení.

Bágl

A ne prázdný. Osobně vozím vše, co mám na sobě, ještě jednou naskládané v igelitových pytlech v batohu. Ono je hezké se z vody vyhrabat, ale když to máte k autu třeba 20 kilometrů ledovým vichrem, můžete se cestou zpět krapet přinastydnout.

Kolega

Asi bych na led nikdy nevyrazil sám. Jak led vydává všelijaké zvuky, je dobré si s parťákem dodávat odvahy a hlavně vás má případně kdo vytáhnout. V neposlední řadě pak vás má také kdo vyfotit, když se propadnete do ledu. A to se hodí.

Tretry

Toto není bezpečnostní pomůcka, ale další ledoběžková nezbytnost. Ano opravdu potřebujete mít na nohách něco, co neklouže. Hřebíky jsou ideální. Takže atletické tretry a přes ně třeba neoprenové návleky na kolo, nebo alespoň teplé ponožky. Jinak vám zmrznou prsty.

Mohou stačit i nesmeky, ale hřebík je prostě hřebík.

ZrcadloZrcadlo

Sirky, papír, buřt

Není nutné, ale vylodění na pláž, oheň na sněhu a buřt s hořčicí je skutečně krásný zážitek.

Ledoběžka

Bez ledoběžky kupodivu na ledoběžku nevyrazíte. Sehnat ji můžete zde: http://www.kolobezky-kickbike.cz/cs/kolobezky/kickspark-snehobezka-8. Nebo třeba na Lipně jich pár půjčují.

Co když dojde k průseru?

Když se přeci jen propadnete, příručky hovoří o následujícím postupu:

- Nepanikařit.

- Pokud je k dispozici kolega, nechat se vyfotit.

- Nalézt směr, odkud jste k díře přijeli a vylézt tím směrem – led je tam logicky pevnější.

- Položit se na hladinu, jako když plavete, a pomocí bodců se vytáhnout na led.

- Nejsou-li bodce, pak je potřeba se na led vymrožit pomocí kopu nohama. Ruce by měly být podél těla. Prostě jako mrož. Ale zkoušet bych to nechtěl.

- Pokud se led při vymrožování proboří, opakovat dokud se nedostanete na pevný led nebo na břeh. Obojí může být dost daleko.

- Pokud je kolega, využít jeho. Hlavně šňůru.

- Když je fakt zle a nejde nic, položte se rukama na led a čekejte. Třeba omdlíte, ale měli byste k ledu přimrznout a nepotopit se. Alespoň krapet naděje na to, že si vás třeba někdo všimne, než přijde obleva.

OrlíkOrlík

Závěrem

Ono to může vypadat, že si z toho dělám legraci, ale opak je pravdou. Jakmile vyjedete třeba na Orlík v době, kdy tam není moc lidí, uvidíte sami, jaký z toho máte pocit. Je to nádhera, ledová samota, ticho prostoupené jen praskavými a třaskavými ledovými zvuky. Ticho plné všelijakých pastí, od trhlin přes dvojáky až po vzduchové kapsle. Je potřeba mít oči na stopkách a uplatňovat zlatou zásadu – když si nejsem jistý, tak tam prostě nelezu…

Tak třeba ještě vyjedete. Sportu zdar…