31.10.2018

Vrchol mushingové sezony je za námi

Michal Ženíšek Závody
Mistrovství Evropy off-snow proběhlo v minulém týdnu ve Švédsku. Jak se našim borcům dařilo?

Máme za sebou vrchol letošní Off-Snow sezóny, kterou pro většinu elitních závodníků je ME. Letošní ME federace IFSS, která sdružuje kromě individuálních musherů i ty týmové, tedy spřežení. My se zde ale podíváme na kategorie scooter.

Letošní šampionát byl z mého pohledu ten nejlepší co jsem za svou dvacetiletou kariéru zažil. Naprosto perfektní areál ve švédském městečku Nybro. Který disponuje lyžařskými tratěmi a ty jsou pro závody se psy naprosto ideální. Myslím že všechny psy pestré tratě baví.  Navíc profil, kde se často střídá tempo prověří připravenost všech zúčastněných závodníků i jejich psích parťáků a o ty tu jde především.

Závod se jede na dvě kola (sobota a neděle). Po oba dva dny po stejné trati a tyto dva časy se sčítají. V prvním sobotním kole se startuje v losovaném pořadí podle kategorií v intervalu jedné minuty. V kole druhém se startuje již podle výsledku z kola předešlého napříč kategoriemi a v 30s intervalech od nejrychlejšího závodníka.

Vzhledem k tomu, že pořadatelé připravili čipovou časomíru se dvěma mezičasy, která svištěla online bylo vše přehledné i během závodu. To jsem na závodech v mushingu zažil poprvé a je to pro diváka opravdu zážitek.

Za Českou republiku jsme měli jedenáct reprezentantů, 4 účastníky v sc1 žen, 3 účastníky v sc1 mužů a 4 účastníky v sc2. Češi jsou v koloběžce dlohodobě jedni z nejlepších a důkazem tomu, že domů jsme přivezli dvě zlata a jeden bronz. Famózní výkon předvedla Veronika Navrátilová v kategorii sc2 (scooter se dvěma psy), která po prvním kole vedla o 15s nad norským závodníkem, který současně vedl i  kategorii sc 1 můžu.

 Verča prosvištěla trať dlouhou 5200m průměrnou rychlostí 35,6km/h. A to si myslím, že se dostáváme pomalu na rychlostní limit závodních psů. V nedělním kole náskok ještě navýšila a Viktor Sindig-Larsen se v této disciplíně musel spokojit se stříbrem

Escéjedničku žen nemohl snad ani ovládnout nikdo jiný než "nestárnoucí" Martina Štěpánková. Svou sbírku medailí rozšířila o další zlato a titul Mistryně Evropy. Zato v kategorii mužu se děly věci. Konkurence roste jak houby po dešti, takže není výjimkou, že závodníky po necelých 10km dělí i menší rozdíl než jedna vteřina. To je v týmovém sportu se zvířetem opravdu malý rozdíl a když chce člověk uspět musí si vše sednout. Trénink, kvalitně připravený pes který má výkonnostní potenciál, koloběžka a pak taky štěstí. Mužům kraloval fascinujícím výkonem již zmíněný Viktor Sindig-Larsen z Norska, stíhaný finským závodníkem Tuomasem Notkem který ztrácel po 9km 25s a na tretí místo se usadil Jiří Suchý, kterého od stříbra dělily dvě vteřiny.

Evropská úroveň závodů ve scooteru stále stoupá. Příští rok bude MS konané v Litvě a ME v Belgii. Snad uslyšíme českou hymnu i v kategorii sc1 mužů.