29.10.2019

Mistrovství světa v off-snow opět pro české barvy

Michal Ženíšek Závody
Mushingové mistrovství světa proběhlo ve Švédsku. Jak se našim dařilo?

MS v off-snow konané ve švédském Nybru v termínu 24 - 27 října má ve svém programu i jednu z nejprestižnějších kategorií na "suchu"a tou je koloběžka s jedním psem a koloběžka se dvěma psy. To že naši reprezentatní patří dlouhodobě ke světové špičce neni asi potřeba připomínat. Ale potřeba si uvědomit, že konkurence se zvyšuje. Reprezentace vysílají čím dál více závodníků s lépe připravenými psy a s ještě potuněnějšími stroji. 

Lyžařské tratě beze sněhu

Celý šampionát pořádali zkušení pořadatele v lyžařském areálu kousek za městem. Perfektní zázemí, velkoplošné obrazovky, mezičasy, výsledkový servis online. Takto si představuji šampionát. Tratě měřily 4,5 km pro SC1 a 5,5 km pro SC2. Široké lesní cesty, po kterých se v zimě prohánějí běžkaři.  

Klukům to letos neklaplo

Ve scooteru s jedním psem v mužské kategorii jsme měli sice zastoupení obhájce vicemistra, ale dva roky od konání posledního MS v Polsku uplynulo mnoho času. A letos to našim klukům na žádnou medaili nestačilo, nejlepší výkon předvedl Kryštof Spilka svým pátým místem. 

Královna a její sukundant

Holky nám na koloběžce se psy často jezdí rychleji než kluci. Letos sice časově lehce zaostávaly za nejlepším klučičím časem, ale překonaly čas loňského ME na stejné trati. Před závodem se mluvilo o několika Norkách a jedné Fince, že prý jsou "našlapané". Ale po prvním kole závodu se ukázalo, že se asi bude hrát česká hymna. První místo průběžně patřilo Haně Štípalové stíhané Marií Ševelovou (obě Sokol Maxičky, obě na koloběžce Bulla). Dělil je rozdíl 5s. "Nepřipouštěla jsem si před startem druhého kola, že bych to neudržela, a jela ještě rychleji", říkala Hana v cíli sledující s napětím světelnou tabuli. Skutečně zrychlila o 4 s a Marie oproti sobotě o vteřinu zpomalila. Při ceremonii to byla velká česká radost. 

Dostihy na scooteru dvojek

Trať pro dvojky byla jiná než pro jedničky, trochu technicky jednodušší. A to hlavně proto, že se jela společně se spřeženími a ne vždy se osmispřeží vejde tam, kam koloběžka s jedním psem. Proto to byl logicky větší dostih. Tihle dostihy sedí české závodníci  Veronice Navrátilové. I přes to, že se tahle kategorie nedělí podle pohlaví, nenachází  Veronika přemožitele ani mezi muži. Vyhrála zde loni ME a letos si přidala i titul mistryně světa. Myslím že jestli tu bude závod i příští rok, vyhraje už automaticky. 

Zdroj fotek fitmin.cz fotograf Josef Šulc