7.2.2019

Na MS on-snow stříbro pro Michala Ženíška v závodě čtyřek s hromadným startem

Honza Vlášek RozhovoryZávody
Povídání s Michalem Ženíškem o prestižním světovém klání musherů na sněhu a jeho stříbrné medaili ze čtyřek s hromadným startem...

Biatlonová aréna ve Francouzském městečku Bessans v 1750 m.n.m hostila letošní Mistrovství světa IFSS On-Snow v mushingu. Česká výprava jela letos reprezentovat v celkem skromném počtu, ale i tak jsme měli možnost slyšet českou hymnu.

Michal Ženíšek vystřídal podzimní koloběžku za sáně a jednu z nejprestižnějších kategorii spřežení 4 psů.

Michale co má spřežení 4 psů společného s koloběžkou?

Nic:) Tak samozřejmě něco bychom našli, psi se na toto spřežení dají na koloběžce trénovat. Také se při závodě můžeš odrážet nohou jako na koloběžce, ale to já moc neumím na těch saních. Teda já bych to technicky zvládnul, ale psi nejsou zvyklí na to cukání, jak jsou připnutí natvrdo (bez amortizeru). Takže to nemá takový efekt, raději kopce běžím. No a poslední podoba je, že držíš v ruce „skoro“ řídítka.

Proč jsi přešel na tuto kategorii saní se čtyřmi psy? Je to normální přestup z koloběžky na saně?

Myslím, že většina koloběžkářů v hlavní zimní sezoně jezdí skijöring (běžky a pes). Já přešel díky tomu, že máme teď 8 psů a ve čtyřspřeží je pořádná konkurence a je tam intervalový závod na dva dny. Také závod s hromadným startem, takzvaný olympijský model, který je opravdu 

V prvním závodě s intervalovým startem se mi moc nedařilo, i když jsem byl po prvním kole na pátém místě, tak v druhém kole jsme nějak nestačili na vyhrocené tempo a spadli na devátou příčku. Ale i TOP10 jsem bral jako úspěch. V dalším závodě s hromadným startem jsem byl sice trochu znevýhodněný nasazením až do druhé startovní řady, ale zde to vyšlo lépe. Měli jsme asi potřebné závodní štěstí a chuť vyhrát, takže z toho po dlouhém taktickém boji bylo stříbro. Což je fantasticky úspěch.
Mezi špičku patří mladíci, anebo holky. Konkrétně Nor André Boysen Hillestad, který převzal žezlo po své mámě, což je žijící legenda s 25 tituly mistryně světa. V Bessans vyhrál oba závody.

Jak probíhal závod SP4 s hromadným startem ze kterého máš stříbro?

Byl jsem svazem nasazený až do druhé lajny. Jakože ¨béčko¨ no, což po loňském třetím místě ve stejném závodě na ME pro mě bylo trochu nepochopitelné. Ale přijmul jsem to jako fakt. Hromadný start ¨čtyřek¨ je divácky opravdu atraktivní, taková velká mela. Je to hlavně díky tomu, že na start se postaví ve třech lajnách 24 závodníků. Takže 96 psů a to má atmosféru. Trať se cca po 200 m zúží na normální rolbovku, takže se zde vejdou dvě, maximálně tři týmy vedle sebe a prodrat se dopředu je celkem obtížné.
Já jsem věděl, co chci. Taktiku jsem měl jasnou a věděl jsem, že psi jsou připraveni. Závod se jede na dvě 4km kola, chtěl jsem být v prvním kole vpředu a v druhém kole zabojovat o medaile. Ono to šlo vlastně ještě snáz. Už v prvním kole jsem stadionem projížděl na druhém místě. Sice jsem si na zádech vezl dvě velmi kvalitní závodnice o váze max 60kg, které mají na kontě v této kategorii mnoho medailí. Ještě v druhém kole přišel souboj o pozice, ale já vše sázel na kopeček cca 1 km před cílem. Tam jsem zaútočil a v následující techničtější pasáži pozici udržel. Byl to krásny závod, plný emocí a fair play.

Co obnáší závodění na sněhu? Je to těžší než koloběžka? Co na to psi?

Závodění na sněhu je bez pochyby číslo jedna. To vlastně dělá tento sport. Koloběžka je sice dostupnější, ale stále je to takové vedlejší. Jestli to je těžší nebo lehčí se nedá úplně říct. Koloběžka je pro jezdce více sport než sáně, ale na nároky psů jsou saně určitě těžší. Už jen tím že potřebuješ minimálně čtyři vyrovnané jedince. Trénink je také náročnější. Jak na podmínky, tak na čas atd.