22.10.2019

Musheři mají za sebou Mistrovství Evropy a míří na svět do Švédska

Michal Ženíšek Závody
Krátká zpráva našich musherů po Mistrovství Evropy off-snow a před světovým šampionátem ve Švédsku...

Koloběžka tažená jedním psem

Tato disciplína je do programu ME zařazena oficiálně od ME v NMNM, tedy od roku 2016. Od té doby potvrzují naši reprezentanti, že koloběžka tažená jedním psem, je naše disciplína.

Mistrovství Evropy v Belgickém Chevetogne se zúčastnilo asi 800 startujících ve třech disciplínách canicross, bikejöring a scooter. Právě ve scooteru dokončilo závod 59 startujících.  

Všude krásně a v Belgii prší. Ano, začala cyklokrosová sezóna a možná právě proto v  Belgii lehce ale vytrvale prší cely týden. Na začátku týdne byly tratě o délce 5,5 km celkem pevné. Bohužel tréninky trať změnily v opravdovou cyklokrosovou lahůdku. Vyjeté drážky, ukloněná traverzová cesta plná kořenů, jeden prudší sjezd, dva výjezdo-výběhy a mraky zatáček. Všude bláto zhruba po stupátko. 

Ostatně video z trati si můžete prohlédnout zde: https://www.facebook.com/100000416400865/posts/2719826998041154?sfns=mo 

Co na to Češi?

Nic, opět ukázka koloběžkářské nadvlády, stejně jako v cyklokrosu výsledkovka plná belgických vlajek. V topten 7 Čechů, a ve dvacítce 12. Ostatní národy nechápavě kroutily hlavou s otázkou “vy jste speciálně trénovali na blátě?” 

Jedeš na karbonu? 

Tuhle otázku jsem za víkend dostal asi 20x. Nechápavé pohledy. A ještě větší zvědavost, jestli to vydrželo ty kořeny, bláto a kameny. Je fakt, že jsem měl taky jisté pochybnosti, jestli to půjde, ale šlo to celkem dobře. Při  tréninku jsem si namlouval, jak se nejhorším místům vyhnu. Ale v závodě jsem na to nemyslel a vlastně ani neviděl. Jen jsem slyšel, že jsem se trefil, přesně na kořen nebo kámen.

Momentálně cestujeme z Belgie

do Švédska, kde se v Nybru koná od čtvrtka MS. Tratě známe dobře z loňska. Bude to úplně jiná písnička než ME. Ale doufám, že Češi budou opět vidět a uslyšíte naši hymnu, která je stejně nejhezčí!

Zpráva pro koloběžkáře

Poznámkou redakce zůstává, že letmým pohledem do výsledkové listiny zjistíme, že mezi předními mushery se nalézá rovněž množství aktivně závodících koloběžkářů. Michal Ženíšek, mnohonásobný koloběžkový mistr světa Kai Immonen a jeho žena Kirsi, Polák Rafal Smialkowski a další...