5.3.2020

Jaké bylo letošní zimní musherské Mistrovsví Evropy?

Michal Ženíšek Závody
Michal Ženíšek o evropském musherském majstršaftu on-snow...

Na Mistrovství Evropy v zimní sezóně se všichni jistě těšili a s lehkým napětím očekávali, jaké to  asi bude. A to hlavně proto, že se mělo jet na závodních běžeckých tratích ve Falunu. Kde získal na konci své kariéry Lukáš  Bauer stříbro na 50 km klasickou technikou při MS. 

Letošní zima byla divná, na jízdu na koloběžce bez pochyb příznivá, ale pro vyznavače mushingu a jiných zimních radovánek dost tragická. Ale že to postihne i Švédsko si nikdo nemyslel ani v tom nejkatastrofičtějším  filmu. Teploty vysoko nad nulou a ani vločka donutila Švédy majstršaft přesunout více na sever. Kousek pod Ostersund do střediska Asarna. Nejezdilo se tedy ve světovém areálu, ale tratě, zázemí i organizace bylo fantastické. Úroveň závodu podtrhla také přesná časomíra, kdy diváci měli po dobu závodu přehled, co se děje na trati, jak se mění pořadí, jaké jsou mezičasy a celý průběh byl o to více napínavý. 

Českou reprezentaci letos tvořilo 17 závodníků napříč všemi kategoriemi. Největší úspěch jsme měli v kategorii menších spřežení. A ta je kategorii koloběžka určitě nejbližší, protože u dvojspřeží a čtyřspřeží má smysl dloubat a pomáhat psům jako na koloběžce. V kategorii se dvěma psy máme čerstvou mistryni Evropy Janu Tomáškovou, v kategorii čtyřspřeží taktéž, kdy se mistrem Evropy stal Jirka Suchý v disciplíně s hromadným startem, v té samé disciplíně dojel na třetím místě Jirka Mencák a bramboru si dovezl Michal Ženíšek. Oba Jirkové i Jana v podstatě dloubají jako na koloběžce po celou dobu závodu, Michal tomuto způsobu nepřišel na chuť a raději do kopečků za saněmi běhá. 

Kromě závodu s hromadným startem startovaly čtyřky také ve dvoudenním intervalovém závodě, obě kola se sčítají, závodník s nejrychlejším časem v součtu obou kol se stává mistrem Evropy. V tomto závodě se zadařilo Jirkovi Mencákovi, který bral bronz a Jiří Suchý nepopulární brambory. Michal Ženíšek po prvním kole ze závodu odstoupil, v prvním kole vítr poshazoval plůtky do správného směru jízdy a několik závodníků zde bohužel mělo kolizi a ztratili cenný čas do bojů druhého dne. 

Závod s hromadným startem

 

“Čtyřky” jedou také tzv. olympijsky model. Závod s hromadným startem. A to je opravdu atraktivní, sice trochu maso, ale s trochou rozumu to není nijak nebezpečné ani pro psy, ani pro mushera. To, že naši závodníci přijeli na šampionát ve slušné formě, jen dokazuje průběh tohoto závodu. “Podařilo se nám celkem slušně odstartovat a od prvních metrů jsme byli vpředu. Po cca kilometru kdy “peloton” vedl Jirka Mencák se zezadu začal dotahovat Jirka Suchý. Bylo super vědět, že tři Češi jedou o medaile. Bohužel na 7. km to dotáhla Norka (vítězka z intervalového startu), ještě kilometr jsme drželi pozice. Ale pak využila situace  a naší taktické chyby a zaútočila! Rázem byla na prvním místě a bylo jasné, že někdo tady bude čtvrtý a ona to nebude. Jirka Suchý ve finiši doslova předběhl mladičkou Norku a tímto spurtem se stal Mistrem Evropy. Já jsem nedokázal Jirku Mencáka předjet a hořkost čtvrtého místa si vychutnal do sytosti.” Vypraví Michal Ženíšek. 

Medaili si z lyžařských disciplín odvezla ještě “nestárnoucí” Martina Štěpánková, která v kategorii skijoring (lyžař s jedním psem) na 15 km nestačila pouze na norskou závodnici. Naše “áčková” štafeta (skijoring, dvojspřeží a čtyřspřeží) brala stříbro a “béčková” dojela těsně čtvrtá. 

I přes velmi nadprůměrně teplou zimu bez srážek hodnotím mistrovství jako povedené a děkuji všem reprezentačním kolegům za pohodovou atmosféru v týmu a vzornou reprezentaci.