6.7.2018

Vídeň - Berlín nakonec za 39 hodin - jaké to bylo?

Honza Vlášek ExpediceRozhovory
Guido Pfeiffermann a jeho projekt Kickdistance 2018. Jaká byla nonstop jízda na koloběžce z Vídně do Berlína?

Tak jaké to bylo? Asi těžké, že ano?

Bylo to docela OK, ale mnohem těžší, než jsem čekal. 100 km před cílem jsem začal mít problémy s lýtkovým svalem. Dost to bolelo, a tak jsem začal hodně zpomalovat.

Jinak, samozřejmě že to byl těžké. Jet na koloběžce více než 24 hodin je vždy těžké. No a tohle bylo 39 hodin J

Jel jsi někdy něco těžšího?

Jel jsem hodně těžkých věcí, ale tohle se nedá srovnávat. Kickdistance 2018 bylo těžká z jednoho důvodu, a tím byla samozřejmě délka.

Jaký byl největší problém té cesty?

Měl jsem skvělý support team, který odvedl skvělou práci. Díky nim mohu říci, že jsem neměl žádné velké problémy. Neměl jsem žádnou velkou krizi a jelo se mi lehce, více méně celou dobu. Po sto kilometrech mě začalo bolet za krkem, ale pomohly masáže. A pak po 490 km přišly zmiňované problémy s lýtkem. Od toho okamžiku jsem se nemohl moc odrážet levou nohou a rychlost klesla ke 14 km/ h.

Trochu problém byla teplota v noci, která klesala k pěti stupňům celsia, což pro mě bylo hodně velká zima. Ale největší problém byl protivítr o rychlosti do 20 km/h, zepředu foukalo snad celou dobu.

Jakou část cesty sis nejvíce užil?

Prvních 95 km se mnou jeli cyklisté, a tak jsem se na české hranice dostal s průměrnou rychlostí 22,4 km/h. Ve sjezdech jsem byl rychlejší než oni. Hodně jsem si užil jízdu krásnými vesnicemi v Čechách.

Kickdistance 2018 byl závod. Co tvůj soupeř Rodger?

Na nějakém 120. kilometru zasáhlo Rodgera projíždějící auto zpětným zrcátkem do ruky. Jemu se otočily řídítka a zapíchly se mu do břicha. Vykašlal trochu krve a dost ho bolelo břicho.  Snažil se pokračovat, ale po pár kilometrech to musel vzdát.

Nakonec ses nedostal pod 125 let starý cyklistický čas. Myslíš, že je možné trasu zvládnout pod 31 hodin?

Měl jsem několik cílů. První byl to dojet. Druhý dostat se pod 34,5 hodiny, což byl nejlepší rakouský čas z roku 1893. A ten třetí bylo dostat se po 31 hodin, pod 125 let starý čas vítěze. Jsem si jistý, že to jde s kratšími pauzami a bez protivětru. Pokud bych se jmenoval Groeneveld, Kuusisto nebo Kulka, bylo by možné to dát pod 28 hodinJ

Měl jsi nějakou větší krizi?

Neměl jsem žádnou psychickou krizi, což mě potěšilo. Normálně přichází mezi 80. a 150. kilometrem, ale tady nic.

Spal jsi chvilku, nebo jsi jel nonstop?

Plánoval jsem jet nonstop s pauzami mezi 3 – 5 minutami každé dvě hodiny. Dvouhodinový interval jsem držel, ale pauzy jsem čím dál více prodlužoval. V noci byla zima a v autě bylo krásné teplo, tak jsem si dal jednou desetiminutový spánek - hodně mi pomohl.

Máš nějaká čísla z cesty?

Tady jsou: https://www.strava.com/activities/1675713248

A nějaké plány na další projekty?

Nejdříve ještě jednou DÍKY MOC mému supportu. Makali na mě přes 40 hodin bez spánku!

A další projekty? Teď MS v koloběhu v Losseru a nějaké výlety po Evropě v dalších dvanácti měsících. A pak možná Kickdistance 2019 z Trondheimu do Osla?