16.7.2018

Na koloběžce po Islandu

Honza Vlášek ExpediceRozhovory
Veronika se vydala s koloběžkou na měsíc na Island - vypadá to na pěknou akci, tak jsme se rozhodli ji sledovat...

Tak Veroniko, kdo jsi a jak ses dostala ke koloběžce?

Jmenuji se Veronika a právě dokončuji studium VŠ, obor Cestovní ruch a rekreologie.

První koloběžku jsem si koupila asi před sedmi lety, kdy jsem v prváku VŠ měla koleje daleko od školy. Nejdřív to byla malá koloběžka, za pár měsíců 16x16 a pak už se to se mnou vezlo. Velké koloběžky jsem si nejdřív dlouho jen půjčovala a ještě jezdila na kole. Loni jsem si konečně koupila svoji - Mibo Revoo.

Jaký je plán?

Původní plán byl projet západní fjordy, ale už teď druhý den na Islandu to vypadá, že se tam skrz počasí ani nepodívám. (Podle toho, co říkali místní, je na Islandu letos nejhorší léto za celou dobu, co se zaznamenává počasí. Je asi o 5 stupňů průměrně méně a v dubnu začalo pršet a od té doby v podstatě nepřestalo. Naopak loni bylo léto extrémně pěkné, dokonce i 26 stupňů a téměř žádný déšť. Za změny počasí zde muže pravděpodobně tání ledu v Grónsku).

Teď tedy přijíždím do města Akureyri a chci projet severovýchodní část země, kde se nachází nejmohutnější vodopád v Evropě Dettifoss, geotermalní oblasti, množství sopek atd. Dál uvidím podle počasí.

Na Islandu jsem vlastně náhodou. Můj původní plán byl projet s koloběžkou Irsko. Ale moje plány nikdy nevychází. Když jsem se zmínila o tomto plánu kamarádovi, zeptal se mě, jestli nechci aby moji cestu sponzorovala Olma a.s. Samozřejmě jsem souhlasila. Ale pak za mnou přišli, jestli nechci jet spíš na Island, že by se jim to více hodilo k novému produktu. Nejdřív jsem řekla, změny v žádném případě, že nejsem blázen. No, jsem. Mě k bláznivým nápadům dlouho přemlouvat nemusí.

Chystala ses na cestu nějak speciálně?

Nijak zvlášť jsem se nepřipravovala, prostě jsem jezdila po Moravě i Rakousku na koloběžce. Když není moc času, tak chodím běhat a k tomu chodím po horách.

A na čem jedeš?

Kvůli této expedici jsem si musela pořídit novou koloběžku a moc děkuji firmě Morxes, že mě koloběžkou vybavila a vše perfektně připravila. Jedu na modelu Cavia s gumami Big Apple, což je na Island ideální. Další vybavení? Musím mít stan, péřový spacák a pak už klasika oblečení, hlavně péřová bunda a čepice.
Jsem tu celkem na 27 dní, z toho ale minimálně 4 dny zaberou přejezdy s přelety.

Jak a kde Tě můžeme sledovat?

Sledovat mě můžete na více místech. Jednak na stránkách Olmy pod projektem ISLAND Z KOLOBĚŽKY, ANEB ZA PRAMENEM SKYRU. Tam to je spíše o videích.

Pokud dáváte přednost fotkám a textu, tak na FB stránce “Neklidné nohy / Restless Feet”.