2.12.2016

Blandine - Cesta kolem světa!

Honza Vlášek ExpediceRozhovory
Jak jsme zmiňovali v minulém povídání s Blandine, chystalo se velké překvapení. A tím není nic menšího, než cesta kolem světa. Na koloběžce. A basta. Blandine nám ke svému plánu sepsala pár vět...

Takže cesta kolem světa? Není to trochu moc ambiciózní?

To se uvidí v příštích letech. Věřím, že to není víc ambiciózní, než když si kdokoliv z vás řekne, že bude žít tak, jak chce. Nemyslím nějaké ideologie nebo náboženství. Asi by se na to nejlépe hodilo slovo intuice. Něco, co by mohlo vyznít jako individuální skrytá ambice každého z nás. Pokud mě můj život z nějakého důvodu neuspokojuje, co mám dělat, abych to změnila? Jako člověk jen málo často žiji úplně osamoceně a samostatně. A pokud si položím zmíněnou otázku a budu na ní hledat odpověď, změní to můj vztah k okolí, společnosti (třeba i formou odloučení od ní), a najednou se zamotám do témat jako „obecné blaho“, zásady společnosti a podoby blahobytu ať již v osobní nebo společenské rovině. Takže moje ambice je opravdu v tom, že zkusím přehodnotit, jak člověk žije svůj život. Ve finále tak pro mnohé může být mnohem těžší změnit svůj malý životní zvyk než jet na cestu kolem světa.

Jak se vůbec koukáš na svět kolem? Někdy se zdá, že by mohl být trochu nebezpečný pro takovou expedici?

Já myslím, že svět je takový, jaký jsem ho zažila na své evropské cestě. Není takový, jaký jej nám ukazují globální média. To ovšem neznamená, že by se na cestě člověk neměl vyvarovat problémů v dané lokalitě a měl by vždy zachovávat respekt k různým kulturám, se kterými přichází do styku. Neočekávám, že nezažiji nějakou nepříjemnost. Ale ten temný a depresivní film apokalyptického světa, tak nebezpečného, že se nedá procestovat, není něco, čím bych se zaobírala. Koneckonců možná ten film je jen kasovní trhák, který drží část lidstva doma a v práci.

World Open TourWorld Open Tour

Jaký je tvůj plán na financování cesty kolem světa?

Právě se snažím profinancovat základní výdaje, bez kterých se nemůžu vydat na cestu. Pojištění, náklady na víza, vybavení, hosting webových stránek a podobně. Kdokoliv může poskytnout dar přes můj World Open Tour web nebo mě může jednoduše kontaktovat. Také zkouším najít nějaké sponzory, ale to je samozřejmě složitější.

Samotný život na cestě pak není drahý. Budu stále objevovat nové a nové alternativy přežití. Vystačím si s málem. Taky se pokusím dát cestě novou dimenzi – návštěvy škol a zařízení podél cesty, výstavy fotografií a vůbec sdílení mých zkušeností a dobrodružství s ostatními. Lidé mi pak možná budou chtít pomoci, ale samozřejmě neplánuji, že si za něco takového budu říkat o peníze. Chtěla bych udržet princip „svobodné účasti“ na projektu. Jednotlivá řešení pak budu hledat přímo na cestě.

Budeš pokračovat ve stejném stylu, pokud jde o tvoje fanoušky. Facebook, blog apod. Nebo chystáš něco nového?

To je věc, kterou často zvažuji. Měla bych se vyhýbat sociálním médiím? Samozřejmě, technicky v některých částech světa bude složitější sdílet novinky online. V některých budou naopak možné pravidelné zprávy na Facebooku apod. Možná se objeví další možnosti sdílení mých zážitků. Jsem na cestách pár let, takže pořád mám ještě dost místa ke zlepšení…

A samozřejmě. Plánuješ se stavit v Čechách a potkat zde své fanoušky?

Haha! Jasně. Plánuji, že na cestě na východ pojede přes Čechy. A s každým, koho má cesta zajímá, se ráda setkám:)

Podrobnosti najdete na novém blogu http://www.wot.latrottineuse.com/

A také samozřejmě na FCB https://www.facebook.com/latrottineuse/

Výňatky z knih, které Blandine na své cestě četla. Vše je krapet filozofické a dost špatně se překládá:):)Výňatky z knih, které Blandine na své cestě četla. Vše je krapet filozofické a dost špatně se překládá:):)