3.1.2016

Tour Morava 2013

Alois Onderka Expedice
Tour Morava 2013 se nesla ve znamení setkání. Těch setkání bylo více, ale počítám-li jen koloběžkáře jedoucí na koloběžkách, tak těch bylo čtyřiadvacet...

Těžký začátek - hlavně pro pořadatele

Již před startem v Moravské Třebové, renesanční perly ČR, postupně oznamoval hlavní organizátor Pavel, že se polovina účastníků odhlásila. Jaké to pak bylo milé překvapení, když se na start nakonec postavilo 12 koloběžkářských nadšenců včetně dvou koloběžkářek Alči a Elleonor. Peleton odstartoval na náměstí před radnicí mírně po poledni místostarosta Moravské Třebové pan Pavel Brettschneider. Účastníci Tour Morava slavnostně objeli jednou náměstí a za potlesku příchozích diváků vyrazili v příjemně teplém 15°C mrholení na svoji první pouť do Brna.

Podceněná příprava na cestu

S prvními kilometry první etapy a všudypřítomným mírným, leč vytrvalým deštěm, bylo jasné, že osazení blatníků byla dobrá volba. Kdo je neměl, musel se spoléhat na jiné technické vymoženosti. Například Marek vsadil na originální celoplošnou úpravu nohavic z fólie o parametrech blížících se k technicky vyspělým textilním membránám. Radek naopak zvolil odlehčenou úpravu oděvu, jejíchž předností bylo neustálé chlazení lýtek, která se zahřívala s ubíhajícími kilometry. Cíl první etapy byl v brněnské části Trnitá zvolen záměrně, to aby si nikdo nemyslel, že Tour bude jen legrace. V nedaleké restauraci jsme doplnili energii, setkali se s účastníky Kick France 2013 a hlavně připravili plány a strategii na další den. První etapa nám natočila na tachometrech 88 km.

Den druhý

Druhý den etapy přivál protivítr, se kterým jsme bojovali až do Lipníku nad Bečvou, kde byl naplánován cíl druhého dne. V Prostějově byla zastávka v Kolibě, kde jsme dočerpali energii. Petr a jeho osobitý styl zde ukončil svoji tour a dále jsme pokračovali jen ve třech. Následovalo setkání v Troubkách s Lipenskými Draky a společná jízda do Lipníku.  Druhá etapa přidala dalších 115 km.

Den třetí

Třetí den po ránu bylo ještě chladno, ale postupné oteplování některé z nás přimělo pokračovat v cestě v krátkém rukávu. Z Lipníku jsme vyrazili lehce po osmé ranní za doprovodu Dvořákových a pana Hubinga. Před Olomoucí se k nám přidal Víťa, který s námi dojel až k malebnému hradu Bouzov. Dále jsme jeli jen ve třech, kde roviny táhnul Pavel s tempem kolem 24 km/h, kopce naopak lehce zdolával Tomáš. Cíle bylo dosaženo po 100 kilometrech třetího dne v Moravské Třebové, kde jsme zakončili Tour Morava. Celkem jsme tak najeli 303 km.

Foto uloženo na :

http://slobyto.rajce.idnes.cz/Tour_Morava_2013_-_OLo/

http://slobyto.rajce.idnes.cz/Tour_Morava_2013_-_Petr/