19.10.2016

První tři etapy Giro d´Italia 2017

Honza Vlášek Giro d´Italia 2017
Za 6 dnů bude oficiálně představena trasa stého Gira d´Italia. Ještě před tím jsme si u KICK ITALY 2017 půjčili krátký článek o tom, co se bude dít v prvních třech etapách na Sardinii...

Giro odstartuje na Sardinii. Už je to ložené. Pořád lepší než v Dubaji nebo Japonsku, ale pro nás samozřejmě ne úplně ideální. Znamená to další náklady za trajekty navíc a k tomu logistické problémy.

Na druhou stranu, stá Tour startovala na Korsice. Na trajekt jsme se nalodili v Livornu a pluli jsme do Bastie. Na začátku května 2017 vyplujeme z toho samého přístavu, jen cíl bude jiný – Olbia na Sardinii.

Stejně jako v roce 2013 se i na stém Giru pojedou na ostrově 3 etapy. První houpavá 203km z Alghera do Olbie. Krajem, který si oblíbil Hemingway. Ostatně tu měl na blízkém ostrově krásnou vilu. Budeme se protloukat krásným Smaragdovým pobřežím, ale na koupání nám asi nezbude moc času.

Druhá etapa z Olbie do Tortoli bude mít 208km a půjde o první horský test. Od moře vyšplháme nejprve sérií kopečků až do 755 metrů, pak spadneme zpět ke stovce a zase nahoru na 1002 metrů vysokou Gennina Silana. Sardinie bude tam nahoře určitě krásná, ale dvě dvoukila po sobě na začátek, z toho druhé v horách, to není začátek z říše snů.

Naštěstí ve třetí etapě do Cagliari nás pořadatelé šanovali lehkou necelou stopadinou plus mínus po rovině.

Horší je, že zatím není jisté, co bude dále. Na 99% se přesuneme na Sicílii, což je dobrých 12 hodin lodí. Proslýchá se, že čtvrtý den by měl být kvůli přesunu z ostrova volný, ale kdo ví, jak to dopadne. Pokud bude po přesunu následovat hned etapa, bude to dost kritický moment výpravy.

Vše se dozvíme 25.10., kdy bude definitivně odtajněna celá trasa stého Giro d´Italia. Již teď je jisté, že jednak projedeme Itálii kompletně od jihu k severu a druhak, že to nebude zadarmo již od začátku.