2.12.2020

GIRO 100 na koloběžce - 50 let na stupátku

Honza Vlášek Giro d´Italia 2017
První trailer k prvnímu filmu o koloběžkách a koloběžkovém sportu. Filmu, který měl vzniknout již dávno...

Vážení přátelé,

Jak jistě víte, pořád vám dlužíme film, na který jste mnozí přispěli. Tedy film o stém Giro d´Italia na koloběžce.

Od dokončení našeho projektu uplynou v květnu 2021 čtyři roky, což je opravdu dlouhá doba na to, dlužit vám film. Jeho příběh je poněkud trnitý a svízelný, nicméně tou nejdůležitější zprávou zůstává, že film bude.

V roce 2018, tedy rok po absolvování stého Gira na koloběžce slavil český koloběžkový sport 50 let od svého vzniku. Ten rok byl důležitý i pro nás, protože jsme si uvědomili, o čem onen film skutečně bude. V počátcích skládání našeho filmu jsme naráželi na hlavní problém, a totiž že na Giru se zase tak moc nestalo. Nebo ne tolik, aby vznikl film, který si koloběžky zaslouží. Mohl sice vzniknout půlhodinový snímek, ale nebylo by to ono.

Výročí 50 let historie koloběžkového sportu nám přineslo celou řadu neskutečně zajímavých setkání a povídání s postavami, které stály u vzniku koloběžkového dění v roce 1967, s legendárními závodníky let sedmdesátých, všemi kdo udrželi sport při životě v osmdesátých a devadesátých letech a samozřejmě těmi, kdo za sportem stojí dnes. Jsou to leckdy opravdu neskutečné příběhy, historky a vzpomínky, u jejichž vyprávění se dnes již leckdy sedmdesátiletým borcům lesknou v očích slzy.

Koloběžky pro ně, stejně jako pro nás, znamenaly a stále znamenají opravdu hodně. Tvoří významnou část jejich životů, na kterou nelze zapomenout.

Vznikající film Giro 100 – 50 let na stupátku tak nebude jen o Giru. Bude také o tom, co vše se v koloběžkách kdy odehrálo. Bude o našem milovaném sportu, vítězstvích i prohrách, životě i smrti. Tak jak se tyto příhody nevyhnutelně zapisovaly do koloběžkové kroniky.

Práce však ještě není hotová. Přestože jsme v uplynulých letech získali neskutečně cenné digitalizované záznamy ze sedmdesátých let, obrovské množství fotek a hodiny záznamů povídání s pamětníky toho všeho, pár věcí nám ještě zbývá dotočit. Pokud však práce půjdou tak, jako v posledním období, měl by být film hotový v průběhu roku 2021.

Doufáme, že nakonec půjde o film, na který se vyplatilo počkat. Film, který si koloběžky zaslouží. Toto je jeho první trailer.

Užijte si krásné Vánoce a do roku 2021 přejeme hlavně pohodu v tomto podivném čase. A když vše dobře dopadne, těšíme se na shledání na premiéře filmu, na který již tak dlouho čekáte.

Ještě jednou díky za Vaši podporu před více než třemi lety a za skluz se opravdu omlouváme.

Honza Vlášek, Kuba Kopecký, Vašek liška, Jarda Odvárka, Michal Kulka, Tomáš Pelc a Alpo Kuusisto