14.3.2016

Přejezd Kanady na koloběžce

Pepa Kvita Expedice
Možná jste zaznamenali, že český koloběžkář Pepa Kvita chystá na léto koloběžkovou expedici - přejezd Kanady. Jsme rádi, že Pepa přislíbil průběžně informovat naše čtenáře o přípravách a později i cestě samotné ...

Možná jste se už něco zaslechli nebo jste si četli příspěvky na mém blogu https://footbike4everyonecom.wordpress.com/ nebo youtube.  Mým cílem je přejet Kanadu na koloběžkách od východního pobřeží až na západní.

Úvodem k charitativnímu rozměru projektu

Ještě než se dostaneme k cestě samotné, chtěl bych předsadit, že cílem projektu je nejen urazit celou vzdálenost na koloběžce, ale také pomoci potřebným.

Budeme se snažit pomoci malé Nikolce, která potřebuje velice drahé terapie, které neplatí pojišťovna.  Na mém blogu naleznete, jak můžete Nikolce poslat finanční pomoc a na co ji posíláte.

Druhým projekt, který podporujeme, je SOLIBAD badminton bez hranic. Ten vzešel od francouzských badmintonistů, kteří pomáhají dětem v těch nejchudších oblastech světa. Detaily a způsob jak přispět naleznete na www.solibad.net

Přejezd Kanady na koloběžce

Momentálně nejpravděpodobnější trasa povede z Vancouveru do Quebecu. Je to krásných  5600km, na kterých máme 50 dnů. Z Vancouveru budeme vyjíždět 10.7. 2016. Nechceme jet úplně každý den. Každý ze 46 dnů máme v plánu ujet cca 130km, 4 dny by měly být odpočinkové. Během cesty nastoupáme a také „naklesáme“ 22000 výškových metrů, protože začínáme i končíme u oceánu.

Mapa trasy, krásně je vidět porovnání s EvropouMapa trasy, krásně je vidět porovnání s Evropou

Nyní jsme tři jezdci. Já, Frédéric Benoist a Guido Pfeiffermann. Frédérica znají určitě ti, kteří se zajímají o světový koloběh a hlavně o dlouhé koloběžkové přejezdy (přejel na koloběžce třeba Austrálii). S Guidem se někdo z vás také možná zná. Absolvoval několik etap Tour de France, loni Paříž – Roubaix a má na svědomí řadu dalších šíleností. Ve hře je ještě jeden jezdec, ale o něm více, až účast definitivně potvrdí. No, a kdybyste se chtěli někdo přidat, není problém, stačí se ozvat:)

Jak na přejezd Kanady na koloběžce?

Na začátku jsem uvažoval o dvou variantách přejezdu. První byla se zajištěním. Jel by s námi karavan, ve kterém by se vařilo, spalo, apod. Tato možnost je sice optimální, ale také velice drahá. Samotné zapůjčení karavanu není úplně nejlevnější a navíc by projekt musel uživit další minimálně dvě osoby, které by nám dělali support.  Proto velice pravděpodobně pojedeme bez jakéhokoli zajištění - všechny potřebné věci pro přežití si povezeme sebou na koloběžce nebo za koloběžkou.

Od náhradních plášťovek TUFO a dalších nezbytných náhradních dílů, až po oblečení do teplot rostoucích k 40°C, ale také klesajících k 5°C , které se mohou vyskytnout v horách (místní údolí jsou ve výšce někdy až 1680 metrů). Povezeme věci na spaní (spacák, stan), zdravotní zajištění, druhé boty, jídlo a vodu. Pojedeme na lehko, jak jen to půjde. Povezeme jen to potřebné, a to v té nejlepší kvalitě a co nejmenší váze. I tak ale odhaduji, že vše co povezeme, bude mít kolem 20kg + 10kg koloběžka.

Na jaké koloběžce pojedeme, je stále v jednání. S Fredericem se ale shodujeme, že chceme jet oba na koloběžce se stejnými koly, které mají 28 palců. Jak už jsem naznačil v předchozím odstavci, tak buď to budeme mít všechny věci na předním nosiči, nebo na vozíčku, který má velké 28 palcové kolo. Dnes již vím, na čem pojede Frederic a Guido, ale to vám napíší příště, abyste se měli na co těšit :)

Toliko úvodem. Prostřednictvím svého blogu a na stránkách Koloběžkového portálu vás budu průběžně informovat o probíhajících přípravách a v létě i o cestě samotné.