8.6.2016

Okolo chalupy - závod na 100km a 200km - report a blížící se Eurocup v Jeseníku

Vašek Liška Tipy na výletyReporty a výsledky
S koloběžkovými závody se roztrhl přímo pytel, avšak jsou některé, které je potřeba vyzdvihnout nejen pro svou "punkerskou" povahu, ale především kvůli své délce. Zatímco "normální" lidé píší o tom, jak zdolali své první kilo (čti 100km) na koloběžce, jsou mezi námi tací, kteří na takové distance organizují závody. O víkendu se jeden takový uskutečnil a my Vám ho nabízíme očima Milana Jelena Jelínka, který ovládl závod na 200km. Ještě bych zde rád zmínil Miloše Dvořáka, druhého v závodu na 100km, který hned po dojezd sedl do auta a jel se rozloučit na Šumavu s Jirkou Dupalem.

Okolo chalupy

První červnová sobota byla ve znamení dalšího ze série tzv.dlouhých závodů, které vymysleli kolegové Pavel Štork (3C PROKOLA) a Přemysl Ježek preferující dlouhé závody. Trasa vede po méně frekventovaných kopcovitých silničkách srdcem Českého Ráje - Branžeš, Trosky, Hrubá Skála, Trosky, Kozákov, Malá Skála, Sychrov atd. Hlavní závod se jede na dva okruhy po 100km, ale kdo chtěl, jel jenom jeden. Trasa má dvě místa na doplnění vody a je bezvadně značena šipkami na silnici, navíc velmi kvalitně propracovaný jednoduchý itinerář téměř vylučuje  sjetí z trasy (Milošovi Dvořákovi se to podařilo pozn. redakce). Na startu v Přepeřích se postavila hrstka odvážných, mezi nimi dvě ženy a dokonce jeden muž, který si koupil koloběžku předchozí den.

Start

Krátce po vyjetí se oddělila 3členná skupinka (Ježek, Jelen, Dvořák) od balíku, která nasadila ostré tempo a ostatním se rychle vzdalovala. Na 15. kilometru při průměrné rychlosti 24km/h jsem si říkal, jestli nemám trochu zvolnit, když kolegové jedou jedno kolo, takže dál už jsme jeli každý osamoceně. Slunečné počasí doprovázely krásné výhledy do kraje, kde právě vzlétalo k nebi několik balónů. Krajina byla provoněná nejrůznější směsicí kvetoucích rostlin a stromů. Z Hrubé Skály to sviští z kopce přes 60km, ale táhlá nepříjemná stoupání ke Kozákovu rychle snižují průměr. Přichází kopec 17% na Rotštejn - ekonomičtější je tlačit, síly ještě budou potřeba (Toto od Jelena neslýcháte často, resp.nikdy! - pozn. redakce).Táhlá nenápadná stoupání k Suchým skalám a kolem nich prudký sjezd na Malou Skálu, kde je občerstvení. Od Jizery ale začíná přes Sněhov téměř 7km kopec, který je zakončen 17% stěnou. Odtud, z Kopaniny, následuje 8km pohodový sjezd, cestou „dávám“ 4 nechápající motorkáře, několik cyklistů a auto. Kolem Sychrova je živěji a v dáli před sebou vidím kolegu Dvořáka, kterého se mi na 70desátém kilometru dokonce podaří předjet, což mi v prvním kopci hned oplatí. Ještě pár zvlněných rovinek přes Žďár na Branžeš a přes dva nepříjemné kopce do cíle. První kolo a průměr 22km/h se mi zdá víc než slušné.

Hurá do kola druhého

Doplnění kalorií a hurá do druhého kola, které jedu už trochu volněji, neboť soupeři jsou už téměř 3/4hodiny za mnou a je třeba si nadále užívat výletu. Oteplilo se, takže je větší potřeba dodržovat pitný režim. Spestřením na trase je strkanice z různými turistickými cyklisty, na pozdrav ale kývou zpravidla jen silničáři. Byť už dnes jedu druhou stovku, nějak víc si uvědomuji, o co je jízda na silnici (kde to pořád jede) lehčí než v terénu (kde to většinou moc nejede). Únava už je ale trochu znát, protože se už nedokážu dostat do tak rychlého tempa jako na začátku. Konečně cíl a s ním i úleva, že se konečně najím výborného guláše. Postupně ještě dojedou zbývající kolegové a já si mohu převzít cenu za vítězství - pekáč (úžasných) buchet.

Výsledky:

200km (dva okruhy) - 1. Jelínek (SILVINI) 9:51 (4:32 - 100km) 

                                   2. Štork 11:03 (5:10)  

                                   3.Trojan 11:17 (5:10)

100km (jeden okruh)  - 1.Ježek 4:22

                                     2.Dvořák 4:28

                                     3.Žid 5:15

                                     4.Zvonař 6:36, 5.Horáček 6:56, 6.Bouzek 7:34                   .                           

Ženy 100km - 1. Lišková 5:54 

                        2.Zvárová 6:46

Eurocup a 2.díl Rollo ligy

To je k minulému víkendu a k neskutečným výkonům všech účastněných. Tento víkend se v Jeseníku bude konat 2.kolo Rollo ligy a zároveň druhé kolo Eurocupu. Přihlašte se a přijeďte si zazávodit! Pořadatelé slibují účast i mistra světa v běhu na lyžích a účastníka několika zimních olympijských her Martina Koukala.

V příloze propozice k závodům.





Ke stažení: