30.6.2023

Zlatá koloběžka Plzně - 2. kolo Rollo ligy

Petr Pešta Reporty a výsledky
V sobotu a neděli 24.–25. června 2023 proběhl v Plzni 24. ročník Zlaté koloběžky Plzně. A opět zaznělo na startu hromadné a hromové 3,4 Trhni si nohou!!!.

Na start se celkově postavilo 151 závodníků všech věkových kategoriích od dětí pod 10 let až po skutečné veterány nad 60 let věku.

Celý program ZLATÉ KOLOBĚŽKY Plzně 2023 se odehrál na v Česku jedinečném cyklistickém oválu RAPID Plzeň a nabídl divácky velmi atraktivní závody s častými průjezdy závodníků před diváky. Závody byly extrémně napínavé, jezdci nemizeli přihlížejícím z obzoru a sami závodníci podali ve vyrovnaných závodech výborné výsledky.

Plzeň je tradiční koloběžková destinace a pořadatelský klub PSP – Klub koloběhu Plzeň dokázal přes potíže se Svazovou časomírou zajistit dobrou organizaci, kterou doprovázela uvolněná pohodová atmosféra.

Absolutním vítězem sobotního mužského kritéria se stal Roman Matyáš (Třista60) před Tomášem Sedlářem (KOSTKA Racing) a třetím Ladislavem Mandelíkem (BKG Brno).  V ženách kritériu absolutně zvítězila Andrea Zbožková (Třista60) před Petrou Fořtovou (TJ Sokol Kunvald) a třetí Amálií Vinohradníkovou (KOSTKA Racing).

V podvečerním závodu štafet na 3x 3 km v kategorii mužů zvítězila štafeta PSP Klub koloběhu Plzeň před druhým družstvem (BKG Brno), třetí dojela štafeta Třista60. V ženách zvítězila štafeta BKG Brno před Kostka Racing a třetím týmem žen PSP Klub koloběhu Plzeň

Nedělní tradiční dlouhý závod mužů na 27 km přinesl v celkovém pořadí opět vítězství Romana Matyáše (Třista60) před Ladislavem Mandelíkem (BKG Brno), a třetím Petrem Peštou (PSP Klub koloběhu Plzeň)

V ženách v závodu na 18 km celkově zvítězila Andrea Zbožková (Třista60) před druhou Kamilou Peštovou (PSP Klub koloběhu Plzeň) a třetí Amálií Vinohradníkovou (KOSTKA Racing).

Zvítězit mohou sice jen někteří a česká špička znovu předvedla až neskutečné výkony.  Ale stoprocentně vyhráli všichni závodnici, tedy všech 151 registrovaných účastníků i doprovod a diváci, zkrátka ti, co zažili pozitivními emocemi nabitý program - Zlaté koloběžky Plzně 2023.  

Jak je cykloovál Rapid Sport v Česku a možná v Evropě jedinečný, tak jedinečné jsou tam závody na koloběžkách a nakonec i hromadný finiš 20 dospělých závodníků v šířce 6 metrů ve čtyřstupu, často ještě promíchaný se závodníky o 1 a více kol zpět. Rollo liga je prostě úžasná a jedinečná soutěž na Světě aktuálně s velmi vyrovnanou výkonností velké části mužských závodníků.

Pokud se nic mimořádného nestane, uvidíme se na 25. ročníku Zlaté koloběžky Plzně pravděpodobně opět 22.-23. června 2024. Anebo ještě letos 23.-24.9. 2023 v Konstantinových lázních na tratích Mistrovsví světa 2024.

 

 Kompletní výsledky.