16.5.2023

EUROCUP Polsko proběhl o víkendu ve Toruni

Petr Pešta Reporty a výsledky
Krásné historické město Toruň přivítalo ve dnech 13.5 a 14.5. tři desítky koloběžců z Česka a Polska, aby představili tento krásný sport široké polské veřejnosti při příležitosti pořádaných městských běžeckých závodů "Torunska triada Kopernikanska 2023".

Celý víkend přálo krásné slunečné a teplé počasí, tak i při menší účasti nebylo o vzájemné souboje nouze.

V sobotu nachystali organizátoři dlouhý závod na 25 km, který se jel po 2,5 km dlouhé cyklostezce tam a zpět, celkem 5 kol. Celkově druhý Radek Maixner se dlouho držel vítězného Roman Matyáše.


 Z druhé tříčlenné skupinky si celkově třetí místo na cílové čáře vybojoval Jindra Šmíd, který Patrika Krečmera předjel o pověstnou galusku, těsně následovaní Richardem Peškem. Ženskou kategorii vyhrála Andrea Zbožková před sestrami Fořtovými, druhou Petrou a třetí Michaelou. Závod byl náročný, po obrátce se jelo proti silnému větru, ale i přesto se průměrná rychlost nejrychlejších borců pohybovala okolo 27-28 km/h.   

V neděli se skupina koloběžkářů, posílená o další polské účastníky, stala předskokanem již zmíněných běžeckých závodů, kdy byla nachystána krásná městská trať, která nás provedla po pěkných asfaltových silnicích, střídána tvrdým hliněných okruhem na stadionu "SPEED WAY" dále velkými kočičími hlavami a pískem zanešenými stezkami, kde to trošku smykalo. Podobně jako v sobotu se nejlepší borci snažili držet bezkonkurenčního a vítězného Romana Matyáše. O druhé místo se vedl tvrdý souboj, které v cíli obsadil Jindra Šmíd, jenž díky kolizi Radka Maixnera a Patrika Krečmera, měl finiš snadný. Třetí místo obsadil Patrik Krečmer, který rychleji po pádu vstal a rychleji naskočil na koloběžku.


Kategorii "junior do 17 let" po oba dny vyhrál Filip Krečmer před bratry Juříky Lukášem a Davidem.
Po celou dobu vládla přátelská mezinárodní atmosféra.