26.4.2016

Na koloběžku se psem - 2.díl

Šimon Cipro MushingVybavení
PR článek
Rozhodli jste se, že váš nový koloběžkový parťák bude pes? Lepší volbu jste nemohli udělat. První krok, který vás na vaší cestě čeká, je výběr vybavení. A právě na tuto kapitolku se dnes podíváme.

Na vybavení záleží

Pečlivě vybrané vybavení z vás samo o sobě profíky neudělá, dá vám však možnost se 100% soustředit na trénink nebo závod. To ostatní je na vás.

Dobře padnoucí vybavení je obzvlášť důležité pro psí část týmu. Důvod je jednoduchý. Když se vám jako běžci udělá na patě puchýř, lehce se s tím vyrovnáte. Dobře víte, že zítra vám bude lépe. Navíc vám pomáhá vědomí, proč to všechno děláte. Máte motivaci vyhrát, dokázat něco sobě nebo ostatním, zhubnout apod. Pes žádnou takovou motivaci nemá. Běhá prostě proto, že ho to baví. Jak ho to jednou bavit přestane, je konec. To je důvod, proč je kvalitní vybavení, které hafanům neublíží, velmi důležité.

Postroj

Postrojů pro psy existuje celá řada. Postroj je dobré vyzkoušet přímo na psovi. Kupovat přes internet může být střela do neznáma, protože každý pes má odlišnou stavbu těla. Ze stejného důvodu je lepší se vyhnout i tzv. “postrojům na mírů”. Zpravidla jde jen o postroje, u kterých se pouze změní délka a obvod krku, ale nezohlední se další specifika konkrétního psa. Ideální proto je, pokud je postroj nastavitelný a můžete si ho sami přizpůsobit na konkrétního psa a to kdykoliv. Například když váš čtyřnožec zhubne nebo naopak zesílí.

Parádní postroj pro psaParádní postroj pro psa

Vodítko s amortizérem

Vodítko s amortizérem je speciální elastické vodítko, které tlumí rázy vznikající při jízdě s vaším čtyřnožcem.

Výběr odpruženého vodítka není složitý. Vyhněte se hlavně vodítkům, která mají kovové karabiny na obou koncích. Pokud vám takové vodítko omylem vystřelí z ruky nebo se karabina zlomí, může prudce vystřelit a psovi ošklivě ublížit. To je i důvod, proč jsou vodítka s karabinami na obou koncích zakázány soutěžními pravidly.

V obchodě proto raději šáhněte po vodítku, které má na jednom konci pouze smyčku, za kterou psa zapřáhnete do běžeckého opasku nebo za hlavovou trubku koloběžky (viz níže).

Vodítko s jednou karabinouVodítko s jednou karabinou

Jak připevnit vodítko s amortizérem ke koloběžce?

Nabízí se dvě možnosti. Vodítko můžete připevnit sami za sebe resp. za speciální sedák nebo za hlavovou trubku koloběžky (viz foto).

Jaká varianta je lepší, nejde férově posoudit. Záleží hlavně na vás a na tom, na jakou možnost si zvyknete. Při připevnění “za tělo” se vám budou lépe vybírat zatáčky, protože tah psa kompenzujete vlastní vahou. Na druhou stranu je připevnění za koloběžku lepší z hlediska bezpečí. Dává vám možnost koloběžku rychle opustit, když jde do tuhého. Obzvláště s velkými a těžkými psy to nejednou oceníte. Stejně tak je lepší zvolit připevnění vodítka za koloběžku, pokud se chystáte i na závody. Na závodech totiž jinou možnost nemáte a je lepší “zvykat” si už od začátku.

Pokud se rozhodnete připevnit psa za koloběžku, nezapomeňte na tzv. bike antennu nebo jednoduše na tykadlo. “Tykadlo” je pružina s očkem na jednom konci, která se přidělá na hlavovou trubku koloběžky a slouží jako vodící tyč, která zabrání zamotání vodítka do předního kola v situacích, kdy pes přestane táhnout. Ale pozor! Nikdy nepřidělávejte vodítko rovnou za očko tykadla, ale vždy za koloběžku a očkem ho pouze protáhněte (viz foto).

Vodítko přidělejte k rámu koloběžky a protáhněte Vodítko přidělejte k rámu koloběžky a protáhněte "tykadlem"

Pokud si s výběrem vybavení nevíte rady, rádi s vámi vaše dotazy probereme osobně na mailu info@behejsepsem.cz.

V dalším díle tohoto dogscooteringového speciálu otevřeme kapitolku tréninku psů a podíváme se na to, jak ze psa udělat motor a ne brzdu.