6.9.2016

Koloběžka v autě, nebo na autě? To je, oč tu běží

Honza Vlášek Cestování
PR článek
Často se ptáte, jak převážet koloběžky autem, ať si je můžete brát s sebou na cesty. Možností je několik, pojďme se na ně podívat...

Úvodem tu máme krátké video, jak je nebo není snadně přepravit koloběžku autem:

p>

Kam s ní?

Se skládací nebo malou kolobkou máte vyhráno, dáte ji do kufru. Pokud však vlastníte větší kousek, nebude to jen tak. Komu se chce a má tu možnost, může koloběžku rozebrat. Ale berte v úvahu, že nýty a šrouby dostávají zabrat. Úplně nejlepší je připevnit ji na auto.

Krajní a levná varianta

Kutilové a ti, co chtějí ušetřit, určitě vymyslí spoustu způsobů, jak koloběžku na auto přidělat. V podstatě vám stačí zahrádka, popř. obyčejné nosiče či příčníky. Myslete však na to, abyste ji co nejlépe uchytili (včetně řídítek). Proto používejte raději kurtny, gumicuky rozhodně nedoporučujeme.

Bezpečně a rychle

Bezkonkurenčním řešením jsou profi střešní nosiče nebo nosiče pro přepravu na tažném zařízení. Protože jsou ale primárně určené pro kola, musíte vyzkoušet, jestli tam vaši koloběžku vůbec dáte.

Sami jsme několik druhů koloběžek a nosičů testovali. A vyšlo nám, že čím rovnější je nosník nosiče, tím jistější je, že na něj kolobka půjde nasadit. Nejsložitější to mají koloběžky s nízkým nášlapem. Ty nasadíte jen na úplně rovné nosiče.

Nejuniverzálnější jsou proto nosiče na páté dveře. U střešních je problém s jejich rameny, která neumí uchytit rám koloběžky.

Podívejte se na výsledky testu nosičů a koloběžek »

Ať už svou koloběžku budete převážet jakkoli, vždy myslete v prvé řadě na bezpečnost. Špatně připevněná může na silnici ohrozit vás i ostatní.