14.11.2017

Jak na koloběžkový bikepacking - díl I.

Honza Vlášek RozhovoryCestování
Máme tu nový seriál o koloběžkovém bikepackingu. Co to vlastně je, přiblíží rozhovor s Láďou Bláhou...

Láďo, co je vlastně bikepacking?

Bikepacking je nové módní slovo pro cestování na kole natěžko, tj. se vším, co potřebuješ na spaní a vaření na cestě bez pomoci civilizace, bez penzionů a restaurací. Nové na tom je, že tohle cestování směřuje mimo silnice a používá krosová a horská kola a z důvodu obtížnějšího terénu je nakládá lehčeji a ovladatelněji než bývala kola se sadou předních a zadních brašen na pevných nosičích. Bikepacking kolo ověšuje bez nosičů. Místo nosičů nakládá kola na přední vidlici, řídítka, pod sedlo a do rámu. Výsledkem je, že tvůj letitý těžký stan a spacák se do bikepackingových brašen prostě nevejde. Vše musí být lehčí a jednodušší. Ovšem odměnou je pohyb lesem po prašných cestách a schopnost užít si traily a singltracky tedy lesní cesty  a pěšiny. No a na koloběžkách je to to samé, jenže na koloběžkách. Z jednoduchých důvodů (nemáme sedla a prostor v rámu) nejsme takoví puristé jako bikepackeři cyklističtí a používáme přední lowrider nosič a s ním malé, ale klasické brašny. Zbytek se neliší. Jedem do lesů a jedem na lehko s plachtičkami a hamakami. 

Oheň v lese, také o tom je bikepackingOheň v lese, také o tom je bikepacking

Jak ses k tomu dostal?

Vždycky jsem na kolech a i na skládacích kolech cestoval. Viz třeba Výlet se skládacím kolem Brompton do Londýna. A když mě chytly koloběžky, tak jsem samozřejmě pokračoval i v pokusech na koloběžce cestovat natěžko.  

Jedna poctivá výletní výbavaJedna poctivá výletní výbava

Co se ti na tomhle stylu cestování líbí?

Chození je skvělé, vše si prohlídneš, pozorně, nic ti neunikne, protože na vše máš fůru času, někdy až fakt moc, chození je totiž ukrutně pomalé. Koloběžka tě zrychlí a dopraví, kam chceš daleko snáze a bez ztráty kontaktu s okolím, ke které dojde ve vlaku, autě a částečně dokonce i na kole. Koloběžka a její snadný přechod mezi chůzí a jízdou je ideální stroj na poznávání krajiny. 

Naloženo na cestuNaloženo na cestu

Řekněme, že bych chtěl s bikepackingem začít. Jak na to?

Vezmi koloběžku, opatři ji nějakým nosičem, rozděl svoje věci do několika igelitových pytlů a přivaž vše na ten nosič, co zbyde, nalož na záda do batohu (modli se, ať ti toho zbyde málo) a vyraž. Začni v létě, které netrestá chyby a spát se dá často rovnou na zemi :-) 

Řekněme, že si hned nechci kupovat milion věcí. Je nějaká alternativa, jak vše vyřešit tak nějak punkově? Nebo co je úplný základ, bez čeho bych neměl vyjíždět?

Řekněme naopak, žes to punkově už zkusil a je to super. Tak prohlídni články o akcích naší partičky Líných Nutrií, pusť si koloběžková videa z mého Youtube kanálu a vyraž za mnou do obchodu dát řeč. Časem totiž přijdeš na to, že obyčejný nosič tahá za ruce, že nepromokavé brašny jsou jistota suchého spacáku na noc, že oheň se dá dělat skoro všude, že na záda fakt už nikdy nic nechceš a tak dále… 

Tom Possum, Láďa Bláha a Honza Hlad - Líné NutrieTom Possum, Láďa Bláha a Honza Hlad - Líné Nutrie

Máš nějaký fígl na pohodové přečkání podzimních nocí ve volné přírodě?

Z dob ježdění na divokou vodu jsem si odnesl princip tzv. "vodáckého orgasmu". Říkali jsme tak s notnou dávkou ironie a sarkasmu okamžiku, kdy druhý den ráno oblékáš mokrý, studený a někdy i zmrzlý neopren a jdeš zase na vodu. Jak to souvisí s bikepackingem? Musíš si udržet svoje věci na spaní suché. Tj. vždy mít spacák, triko s dlouhým a trenky s dlouhým a podložku na spaní fakt suché. Nedám dopustit na Ortlieb brašny, jak klasické tak bikepackingové. Když se hýbeš, tak nikdy úplně nepromrzněš, zahřeje tě ten pohyb, ale na noc kdy ležíš a spíš, potřebuješ fakt suchý věci. Ráno se kousneš, zabalíš spaní zase zpět do vodotěsných obalů, nasoukáš na sebe jízdní kouzelnickou sadu a jdeš se hýbat. 

V BrdechV Brdech

Vím, že s vaší bandičkou jezdíte dost často. Může se k vám třeba někdo přidat, kdyby náhodou chtěl?

Líné Nutrie jsou partička otevřená a přátelská. Většinu akcí vypisujeme prostřednictvím FB stránky Microadventures a webu www.microadventures.cz jako otevřené a rádi uvidíme další šílence, co nemohou žít ve městě a musí čas od času utéct do lesa k ohni a dělají to rádi na koloběžkách. Jednou z takových akcí byla třeba Spacák Rallye 2017. 

Pořádný bikepackingový setupPořádný bikepackingový setup

Jaká je Tvoje nejoblíbenější knížka od Foglara?

Myslíš toho, co napsal ty knížky, jak Mirek miluje Standu, co ale kamarádí s Jaroslavem? Promiň, já jsem vyrostl na Jack Londonovi a mí hrdinové jsou Bílý Den a Martin Eden, žádný Červenáček s Dušínem.

(pozn. red.: Zde samozřejmě dochází k velkému názorovému střetu Ládi a redakce v pohledu na dílo Jaroslava Foglara, který se pokusíme rozlousknout v některém z dalších dílů…) 

Jde to i vziměJde to i vzimě

A tvůj současný setup?

Najdeš ho popsaný zde:

A nejbližší akce, na kterou se chystáš?

Vloni jsem si během nonstop jízdy do Vídně zlomil klíční kost a tak dlužím Vídni návštěvu na koloběžce. Honza Hlad z jiných důvodů dopadl podobně. Doufám, že se tam o listopadových svátcích podíváme.