19.7.2016

Kam až dojedeme? - přes Střední a Jižní Ameriku na koloběžce

Honza Vlášek Expedice
Další parádní koloběžková expedice chystá výkop na podzim tohoto roku. Cesta šesti dobrodruhů povede z Mexika až do Punta Arenas, tj. krásných 11.000km...

Šest mladých odvážných cestovatelů vyráží dne 20.11.2016 do mexickeho Cancunu, kde startují expedici s názvem Kam až dojedeme?

Celá expedice projede náročným terénem, a to od Karibských pláží, přes Andy až k Amazonskému pralesu. Projedou tedy celou Střední a Jižní Ameriku. V plánu mají přes 11 tisíc kilometrů s jediným dopravním prostředkem, a to je koloběžka. Cesta bude trvat půl roku a jejím startem je mexický Cancun a končit bude ve městě Punta Arenas. Cestou se budou setkávat s různými domorodými kmeny, jinou kulturou, ale ji různými výškovými rozdíly, které bude velice těžké na koloběžce překonat. Jak svou cestu zvládnou, a zda-li dojedou až do cíle, na to si budeme muset počkat. Avšak odhodlání a veliká energie je vidět již teď.

Nápad vznikl v březnu tohoto roku, kdy se jeden z tahounů expedice Marek Jelínek vrátil ze své 4.cesty po Jižní Americe. 

Marek Jelínek:

,,Když jsem se vrátil, bylo mi smutno po zážitcích a po dobrodružství, která jsem zažíval. Chvíle, kdy člověk musí řešit životně důležité situace, aby mohl přežít. Jednoho dne jsem v mojí garáži našel koloběžku, na které jsem často jezdíval. Najednou přišel nápad. Co se prostě sbalit a jet na koloběžce přes celý kontinent? Svůj nápad jsem sdělil svým kamarádům, kteří jím byli natolik nadšeni, že jsme jej začali společně realizovat. Výsledkem tedy je, že nás jede šest. Pět lidí, co dává výpověď v zaměstnání a vydávají se na tuto úžasnou šestiměsíční cestu. Své síly směřujeme k této cestě za svým snem. Chceme motivovat i další lidi k podobným činům.

Šestici dobrodruhů tvoří tyto lidé : Lukáš Nekvasil, Sayana Sany, Tomáš Kráčmar, Michal Kahoun, Michala Pokorná (cesty se účastní na jeden měsíc) a konečně já Marek Jelínek.

Všichni máme stejný cíl a to je dojet až do cíle. Proto začínáme trénovat a pomalu se připravovat na tuto cestu. Je nám totiž jasné, že ujet 11 tisíc km a využívat k tomu pouze vlastní sílu, nebude vůbec jednoduché. Koloběžky nám poskytla v rámci sponzoringu firma Yedoo. Touto cestou bych ji velice rád poděkoval za její podporu a především úžasně přátelské jednání."

Pevně věříme, že nalezneme i další sponzory, kteří by naší cestu podpořili. Nemusí se to zdát, jelikož jedeme na koloběžkách a jediným pohonem jsou naše síly, ale i tak vychází cesta poměrně nákladně. Proto intenzivně pracujeme na shánění dalších finančních prostředků, které by nám mohly pomoci k uskutečnění našeho snu.

Zkušenosti s cestováním máme všichni, avšak zkušenosti s Jižní Amerikou mám pouze já. Proto mě zbytek skupiny vnímá jako tahouna celé výpravy. Všichni však víme, že Jižní Amerika je úplně jiný svět. Nebezpečný terén, vyčerpanost, jiná kultura, to je vše, na co se v momentální chvíli snažíme všichni připravit. Víme však, že realita bude mnohem obtížnější. Určitě je to pro všechny velká, možná i životní výzva, za kterou si však stojíme a děláme vše pro to, abychom to zvládli bez jakýchkoliv obtíží."


A za Koloběžkový portál nezbývá než dodat, že expedici bude určitě pravidelně v patách.

Vše podstatné můžete jž dnes sledovat na FCB expedice Kam až dojedeme? https://www.facebook.com/kamazdojedeme/