12.12.2019

ICE STORM 2020 - update

Honza Vlášek ExpediceLedoběžky
Máme tu pár informací pro ty, kteří stále ještě zvažují účast na extrémním ledoběžkovém závodě na Sibiři. Vypukne již za necelé dva měsíce...

Přinášíme aktuality z plánované expedice na Sibiř – extrémní etapový ledoběžkový závod ICE STORM 2020. Pro ty koloběžkáře, kteří stále váhají, zda vyrazit na dovolenou k jezeru.

Po včerejším setkání s polárníkem Daliborem Benešem, který Bajkal jako druhý na světě přešel, jsme byli ujištěni, že je tam krásně. Dále Dalibor přednesl několik stěžejních bodů pohybu v ledovém terénu, z nichž vyjímáme:

-          Oblékněte se na absolutní hranici teplotního minima. Pokud se zpotíte, všechny mezivrstvy vám na těle zmrznou.

-          Vynechejte jakékoliv membránové oblečení. Na Bajkale neprší, pokud by náhodou sněžilo, je tam suchá zima a tudíž suchý sníh. V pohybu stačí pár teplých merino trik a pertexka. Když se zastavíte, je potřeba se samozřejmě přiobléci.

-          Na nohy si dejte igelitové pytlíky a přes ně troje teplé ponožky, pak boty o dvě čísla větší, které polepte neoprenem z cyklistických návleků. Nohy se vám v pytlíku zpotí, ale pytlík nepustí pot do ponožek, ty zůstanou suché a budou hřát. Jakmile navlhnou ponožky, je konec.

Na Bajkale sněží v listopadu a prosinci, pak začne rychle zamrzat - fotky jsou ze začátku prosince 2019Na Bajkale sněží v listopadu a prosinci, pak začne rychle zamrzat - fotky jsou ze začátku prosince 2019

-          Pokud je vážně zima přes mínus pětadvacet, nezapomeňte na pravidlo deseti sekund. Nikdy nenechávat ruce ber rukavic déle než 10 sekund, jinak okamžitě omrznete.

-          Když fouká, chce to kuklu a brýle na lyže. Ostatně čas od času si sáhněte na lalůčky uší a špičku nosu, jestli je cítíte. Pro jistotu.

-          Na ruce windstoperové rukavice a palčáky do zálohy – nebo na řídítka péřové návleky.

-          Do vody nespadnete – teda jednou se Dalibor vlastně vykoupal, ale hned ho vytáhli psi.

-          Pozor na ožralé Rusáky v žigulících, kteří jezdí po tmě po ledě.

Český národní ledoběžkový tým čítá již osm jmen. Letenky z Bratislavy do Irkutska přijdou na cca 7.000,- Kč. Přidá se ještě někdo?

Ještě se možná ptáte na podmínky. Mohou být všelijaké. Třeba v roce 2017 bylo potřeba přejít pár polí s krami, kdežto loni byla kvalita ledu hodně OK. Viz videa níže.