22.2.2020

ICE STORM 2020 - část I., Na Sibiř

Honza Vlášek ExpediceLedoběžky
První část povídání o tom, jak se dařilo české ledoběžkové repre na mrazivé Sibiři...

„Hele, tohle bys jinak nezažil, že jo,“ říká Karel s pivkem v ruce na zápraží bani někde ve Velké Goloustoye, vesničce na břehu Bajkalu. Na hlavě máme saunovací čepice a jde z nás pára jak z vlaku na počátku minulého století. To, že si Karel po lehkém pádu před chvílí rozřízl záda vejpůl o kamna, nevadí. Je to prostě součást výletu.

Karel má pravdu. Bez závodu ICE STORM a kluků, kteří se nechají ukecat ke každé blbině, bychom se na Sibiř v zimě asi nikdy nevypravili. Jenže jsme se vypravili a po třetím pivku a třetí sauně toho máme za sebou už dost.

Na Sibiř

Nejprve cestu šestilůžkovým kupé do Bratislavy, kde jsme plánovali taktiku boje tak vehementně, až jsme se úplně moc nevyspali. Putování s bagáží hodnou expedice na Sibiř v čele s dvaatřicetikilovým báglem s ledoběžkovými noži pokračovalo autobusem na letiště a následně letem do Moskvy, kde z naší zátěže nebyli úplně nadšení. Hvězdou expedice se v tomto směru stal Jelen, kterého coby podezřelého přerostlého hipíka nenechala na pokoji jediná letištní kontrola. Ostatně již v Praze mu pro jistotu zabavili imbus, jehož prostřednictvím se Jelen chtěl pokusit zmocnit letadla Boeing 737 ruských low cost aerolinek Pobeda Airlines.

Po následném šestihodinovém transferu do Irkutsku však Jelena předčil Míra, režisér výpravy, kterému nepřiletěl kufr s dronem a dalším potřebným vybavením. Objevil se teprve po dvou dnech po zapojení cirka 232 osob letištního personálu, organizátorů ICE STORM a české ambasády.

Start na Hlaváku v PrazeStart na Hlaváku v Praze Pelcík, Tlapík a Karel v debatě o ziměPelcík, Tlapík a Karel v debatě o zimě Karel a rejža Míra OrosKarel a rejža Míra Oros Těžká cesta s ledoběžkami směr IrkutskTěžká cesta s ledoběžkami směr Irkutsk Bagáž repre před letištěm v IrkutskuBagáž repre před letištěm v Irkutsku TaxíkTaxík

Irkutsk

Irkutsk nás přivítal krásným teplým počasím. Teploměr nepadl pod mínus patnáct, a tak jsme se toulali městem od řeky Angara po přehradu sem a tam. Město to kupodivu není vůbec ošklivé. Původní dřevěné domy se vlivem rozmrzání půdy sice propadají do země, ale v záři slunce dopadající na čerstvý sníh vše vypadá tak nějak pohádkově. Sypači v pětistupech prorážejí v noci cestu po Leninově ulici, následuje je auťák s plamenometem, který rozpouští ledové náměstí, a také asi deset chlápků ve sporťácích, kteří na náměstí velikosti Václaváku driftují o sto šest. Koukáme na to z oken hotelu Angara a říkáme si: „Tak tohle je Rusko. Paráda…“

Večeře s kamarádem Lvem Kucherovem a jeho ženou nás zasvětí do tajů ruské gastronomie. Do pelmeňů se leje sójovka, boršč je tekutější než u nás a všelijaké smažené placky plněné vším možným opravdu stojí za to.

Na břehu řeky AngaraNa břehu řeky Angara Původní dřevěné domy se v Irkutsku propadají do zeměPůvodní dřevěné domy se v Irkutsku propadají do země Irkutská klasikaIrkutská klasika Jelen a coreJelen a core V dřevěných domech se stále bydlíV dřevěných domech se stále bydlí Po sněhopádu, tenhle chlapík se dokonce jistil, ostatní ne...Po sněhopádu, tenhle chlapík se dokonce jistil, ostatní ne... Dalšího dne pro ruská médiaDalšího dne pro ruská média Výlet na sídlákVýlet na sídlák Jelen na ledoborci Angara vzývá ducha Hanče a VrbatyJelen na ledoborci Angara vzývá ducha Hanče a Vrbaty Nejstarší přeživší ledoborec Angara z roku 1898Nejstarší přeživší ledoborec Angara z roku 1898 Irkutsk a výlet na Tlapíkovu vysněnou elektrárnuIrkutsk a výlet na Tlapíkovu vysněnou elektrárnu Poslední večeře před transferem - Guido a borščPoslední večeře před transferem - Guido a boršč

Cestou na start

Pátý den expedice nastává transfer na místo startu. Do vesničky Sakhyurta je to nějakých 250 km autobusem místní kvality po ledových silnicích. Pět hodin cesty stepí a lesy zasněžené Sibiře a jsme tam. Na březích Bajkalu. Je tma a zima jak v Rusku, ale nebe svítí statisíci hvězd, a to vždy značí jediné – tady bude asi vážně pěkně.

Organizátoři a závoďáci ze všech koutů světa sledují, jak montujeme ledoběžky, a nikdo z nich si neodpustí alespoň jednu fotečku. Jsme ještě větší atrakcí než dva kluci z Ulanbátaru. Losování čísel, GPS souřadnice do přístrojů, poslední pokyny: „Dýmovnici používejte ve dne, jen když je na obzoru vznášedlo, noční světlici zapalte v noci a mávejte s ní nad hlavou. Když bude průser, jinak samozřejmě ne. Jezděte dál od břehu, jinak potkáte velké kry. Většina cesty je po ledu, ale určitě potkáte sníh. Počasí nemá být nic hrozného, ale to víte, je to Bajkal…“

Jdeme vše zabalit na pokoje, které spravuje milá důchodkyně. „Zouvejte se chlapci, ale jinak jako doma…“ Ještě panáčka samohonky na dobrou noc a za pět hodin jdeme na to. Řekl bych, že usínáme mírně nervózní.

Ráno se táhnu s kompletní bagáží na zádech na snídani. Je nějakých mínus dvacet, ale není mi nepříjemně. Pak vykouknu za horizont a… je tam. Bajkal. V ranním světle.

Na každé naší expedici přijde moment, kdy jsem, řekněme trochu naměkko. A ten přichází teď. Opravdu jsme tady a opravdu budeme závodit. Paráda.

Nadšení poněkud mírní cesta na start. Po seběhnutí dvou stovek schodů k vodní hladině naskakujeme na ledoběžky, že jako ke startovní čáře dojedeme. Jenže nedojedeme. Led pokrývá pár čísel zmrzlého sněhu a po něm naše ledové nože neprojedou. Plahočíme se tedy na start nějaké dva kilometry pěšky s představami o osmdesátikilometrovém pochodu v hlavě. Naštěstí na startovní čáře čeká led. Ne černý hladký led. Ale alespoň jede.

Na poslední chvíli se řadíme ke zbytku startovního pole, ale to už ředitel závodu Alexandr běhá před sešikovaným závodníky jako William Wallace a osmapadesátihlavý šik mu odpovídá sborovým „Hurrrááááá, hurrrááááá!!!“

Takže jdeme na věc…

Transfer začíná mrazem k dodávceTransfer začíná mrazem k dodávce Naši mongolští přátelé demontují biky pro transferNaši mongolští přátelé demontují biky pro transfer Chaos v autobuseChaos v autobuse Na cestě po SibiřiNa cestě po Sibiři Autobus a místní motorestíkAutobus a místní motorestík Se západem slunce jsme se zastavili na večeři v jednom z místních kaféSe západem slunce jsme se zastavili na večeři v jednom z místních kafé KafíčkoKafíčko Pelcík v montáží ledoběžky večer před startemPelcík v montáží ledoběžky večer před startem Startovní pole po losáži číselStartovní pole po losáži čísel Nároďák a rakouský nároďák den před startemNároďák a rakouský nároďák den před startem

Pokračování příště...