3.2.2017

Cesta kolem světa na koloběžce začíná

Honza Vlášek ExpediceCesta kolem světa
Půjdu kupředu jako hobit na cestě za dobrodružstvím. Otevřu dveře, řeknu sbohem mé rodině, udělám pár kroků a … a budu tam. Na cestě se svoji koloběžkou a všemi těmi věcmi.

Takže Blandine, už máš svůj den D, den kdy vyrazíš na cestu kolem světa na koloběžce?

Ten den se blíží. Vypadá to, že vyrazím v pondělí 6. února 2017.

Proč tak brzy? Vypadá to, že máme v Evropě nejlepší zimu za posledních pět let – tedy asi ale ne na koloběžkový výlet…

Když jsem cestu plánovala, říkala jsem si, že nechci být moc pozdě ve střední Asii. Chtěla bych ji zastihnout na jaře. A také jsem chtěla být co nejdříve zpět na cestě. Většina cyklocestovatelů začíná cestu kolem světa v Evropě. Většinou svojí cestu plánují na rok. V takovém případě je leckdy lepší vyrazit i v jiné období roku, než v zimě, pokud se tedy cestovatelé vydávají východním směrem. Jenže já jedu na koloběžce – a kdo ví, kde, kdy budu…:)

Nové vybavení do zimyNové vybavení do zimy Boty pro přejezd zeměkouleBoty pro přejezd zeměkoule

Pokud jde o tuhou zimu, stejně si na ni musím zvyknout. Pokud se dostanu přes Evropu v zimě, představ si, jaké krásné bude jaro. A jak jsem se naučila zimu zvládnout? Nijak. Nebyl čas. Po mojí předchozí výpravě mě život vrhne prostě ihned do něčeho ještě o něco těžšího.

Ultralight vařičUltralight vařič

Jak jdou přípravy?

Velmi dobře. Vybavení již mám téměř pohromadě. Seznamy věcí nemají téměř prázdná místa. No, a když budu mluvit o zdraví, konečně jsem vyřešila moje problémy s osmičkami. Jestli si vzpomínáš, během mé evropské tour mě začaly zlobit někde ve Finsku. Jedna stolička se mi dokonce zlomila, což mě stálo několik dní a nocí s nepříjemnými bolestmi. Takže pro jistotu jsem si nechala vytrhnout hned pět zubů, aby mě na cestě nic nepříjemného nepotkalo.

Také jsem absolvovala řadu očkování. Některé budu ještě muset dokončit na cestě.

No a samozřejmě jsem se připravila na další život tam venku. Podstatně jsem vylepšila výbavu. Mám v tomto směru ráda improvizaci, takže se připravuji minimálně, ale zato zodpovědně.

Vybavení se Blandine sešlo z celého světa - toto až z OregonuVybavení se Blandine sešlo z celého světa - toto až z Oregonu

Takže jsi vylepšila svoje vybavení oproti Tvému evropskému dobrodružství?

Přesně tak. Potřebuju hodně všestranné vybavení. Protože když pojedu kolem světa tak říkajíc na lehko, musím se spolehnout na vybavení, které má nejlépe co nejvíce využití. A potom také samozřejmě na ultralehké technické vychytávky.  Snažila jsem se vše poskládat tak, abych mohla jet za všech možných podmínek a s minimem věcí. Extrémní teploty jako -40C / +40C sice potkám zřídka, ale pokud se s nimi skutečně setkám, budu schopná se jim postavit. Přemýšlela jsem také tak, že nepojedu vždy plně naložená. Například jsem schopná naložit přes deset litrů tekutin pro případ, že bych někde měla menší přístup k vodě, ale samozřejmě takovouto zátěž povezu jen ve výjimečných případech.

Vše je třeba pořádně natřít parafínem - asi bude pršetVše je třeba pořádně natřít parafínem - asi bude pršet

Mám opravdu štěstí, že nyní mi mnoho lidí pomáhá tím, že mě vybavili produkty, které třeba vyrábějí nebo s nimi obchodují. Za to jsem opravdu vděčná. Na mém přejezdu Evropy jsem se naučila, koho a jak mám oslovit. Takže v předchozích měsících jsem strávila hodně času tím, že jsem kontaktovala různé společnosti a malé výrobce a žádala je o podporu. A byla jsem opravdu překvapená, kolik pozitivních odpovědí jsem dostala. Mám tak k dispozici třeba opravdu lehké a nepromokavé vaky, titanové nádobí a vařič a tak dále. Opravdu díky moc za podporu všem.

Expediční stan pro pouť světemExpediční stan pro pouť světem

Také jsi změnila model koloběžky, na které pojedeš. Co Tě k tomu vedlo?

Ano! Když jsem jela v létě přes Helsinki, potkala jsem Hannu Vierikka (otce Kickbiku), Alpa a Miiu. Měla jsem opravdu štěstí, že jsme se potkali. Provedli mě Helsinkami, a přestože jsme neměli moc času, stihli jsme hodně probrat. Později, když jsem se rozhodla pro cestu kolem světa, jsem jim poslala náčrtek toho, jak by měla koloběžka pro moji cestu vypadat. Jak jsem si ji vysnila. Přišla mi odpověď, že se budou rádi na všem podílet. A tak to začalo.

Takto si Blandine vysnila svůj strojTakto si Blandine vysnila svůj stroj

Od toho okamžiku byli na tahu oni. Neměli jsme na to moc času, protože tři měsíce po mém návratu z přejezdu Evropy se vracím na cestu. Nicméně krátce po Vánocích mi doma přistál krásný dárek.

Vánoční dárek z HelsinekVánoční dárek z Helsinek

Můžeš popsat tedy stroj, na kterém pojedeš kolem světa?

Základ mojí koloběžky pro cestu kolem světa je rám Kickbike Cruise MAX (26x20), který má řadu vychytávek, které jsem chtěla. Ta největší je silný a spolehlivý zadní nosič. Jinak je tam ještě celá řada udělátek na připnutí různých věcí přímo na rám, což je přesně to, co potřebuji. Předpokládám, že během cesty vše vychytám a doladím k dokonalosti.

A tady je - expediční Kickbike Cruise MAXA tady je - expediční Kickbike Cruise MAX

Nechci popisovat každý šroubek a díl, ale myslím, že si s koloběžkou budu rozumět. Možná je pro mě lepší než Sport G4, protože jsem trochu menší postavy. Kola jsou obutá do plášťů Marathon Green Guard, které by měly být dost odolné.

Nicméně největší tajemství stejně spočívá v jedné věci , a to sžít se s koloběžkou. Když na ni trávíte mnoho hodin denně, po mnoho týdnů, měsíců a let, musíte si na ni zvyknout. Je to o tom, že stroj formuje člověka, jakási zpětná vazba technologie.

Krapet té náložeKrapet té nálože

Vyzkoušela jsi ho už? Kolik váží s plnou zátěží? A dá se na tom potom vůbec ještě jet?

S plnou zátěží ho ještě vyzkoušený nemám. Ale jsem si jistá, že vše musí být lehčí než můj náklad během cesty kolem Evropy. Věci jsou sice pověšené na koloběžce všude možně, ale ty věci jsou mnohem lehčí než při evropské túře. Opravdu. Cesta kolem světa má být « partie de plaisir » po té, kdy jsem strávila rok objezdem Evropy. Haha, dělám si legraci samozřejměJ Začínám v hluboké zimě, což je něco, co nemám moc ráda. Budu se znovu učit…!

A všude spousty vychytávekA všude spousty vychytávek Zadní nosič a parádní pouzdro s nožemZadní nosič a parádní pouzdro s nožem Voda kam se podívášVoda kam se podíváš

Když se podíváme do budoucnosti – máš nějaké trochu konkrétnější plány? Třeba jako za rok bych chtěla být v Indonésii nebo tak něco?

Nyní mám v plánu se vydat na sever (Blandine startuje z Provence, pozn. red.) přes Německo, abych se dostala do Čech, protože jsem tak nějak slíbila, že pojedu přes Čechy! Potom zamířím na jihovýchod do Turecka a Iránu. Začnu objevovat jednu z Hedvábných stezek směrem k Pamir Highway a střední Asii. Pak mě čeká Mongolsko, Čína a Indie. Mám jen velmi hrubý itinerář cesty, jak si ho představuji dnes. Nicméně je jisté, že než se vůbec dostanu do Mongolska a Číny, udělám v něm hodně změn. Ve hře bude spousta variant a já vím jen to, že jsem připravena na „pomalou cestu na koloběžce kolem světa,“ která napíše další kapitolu mého životaJ Na cestu, která může být velmi dlouhá!

Takže závěrem. Nějaké obavy? Nějaké vzkazy? Před tím než se vydáš na svoji životní cestu?

Strach vzniká sám od sebe na základě netrpělivosti a rozčílení. Co mě uklidňuje je, že o tom přemýšlím tak, že půjdu kupředu jako hobit na cestě za dobrodružstvím. Otevřu dveře, řeknu sbohem mé rodině, udělám pár kroků a … a budu tam. Na cestě se svoji koloběžkou a všemi těmi věcmi.

V dnešním světě není moc příležitostí udělat takový krok. Je pro mě důležité začít právě odtud a co nejjednodušším způsobem.  

Stačí otevřít dveře a svět je na dosah ruky ...Stačí otevřít dveře a svět je na dosah ruky ...

A závěrem jedna zpráva pro všechny fanoušky Blandine. Někdy ke konci března se na ni opravdu můžete těšit. V Praze uděláme nějaké pěkné setkání a povídání přímo z cesty kolem světa. Zúčastnit se bude moci každý. Už se těšíte?