6.2.2020

Český národní ledoběžkový tým je po přípravě v teple nachystán na sibiřskou ledovou bitvu…

Honza Vlášek ExpediceLedoběžky
Původní slušná předpověď hlásící teploty okolo deseti pod nulou se pomalu otáčí a míří zpět hluboko pod dvacetistupňové mrazy, což s blížícím se datem odjezdu vzbuzuje u některých lechtání v břiše, u jiných celonoční zvracení z trémy...

Za finální přípravou na bajkalskou ledovou bitvu vyrazil český nároďák zkušeně za teplem do českých luhů a hájů. Netradiční trénink na sibiřské teploty se může i nemusí vyplatit.

Výhodou série soustředění na posledních zbytcích ledu u nás byla samozřejmě proslulá Karlova koupel na Tajemném jezeře a Jelenova testovačka nesmeků, kdy se tento dnes již legendární ledoběžkář málem nevrátil z rybníka v lese za domem. Nároďák si z obou koupelí odnesl důležitý poznatek, že není radno podcenit sebemenší škraloupek na sebemenší louži.

V teplotách nad nulou rovněž chlapci dospěli k rozřešení problematiky omrzlin, neboť pokud nám omrzají nohy a ruce v lednu u nás, na Sibiři jistě nebude lépe. Věčný souboj se tak v týmu nese nad otazníkem tretry vs. Zateplené boty na hory s nesmeky. Někteří volí cestu jistoty vysoké horské obuvi, ve které ovšem nebudou moci uplatnit dynamický odraz z kotníku, někteří se chystají naskočit do rizika v tretrách a přibalují do batohů kleštičky na odstřihávání omrzlých konečků prstů na nohách.

Video z příprav českého národního ledoběžkového týmu, rozuměj repre:

Obdobně řeší naši chlapci problematiku omrzlin na horních končetinách. Umělci typu Vlášek, Pelc, kteří k životu nutně potřebují všechny články na prstech ruky, neboť absence jakéhokoliv prstu by jim znemožnila stát se virtuózy v hudebním světě, sáhli po osvědčených návlecích na řídítka od pana Kopky. Ostatní členové týmu, kterým umělecký svět nic neříká, se spokojili s normální vrstvou osmi rukavic. Co bude lepší, se ukáže až v Rusku.

Původní slušná předpověď hlásící teploty okolo deseti pod nulou se pomalu otáčí a míří zpět hluboko pod dvacetistupňové mrazy, což s blížícím se datem odjezdu vzbuzuje u některých lechtání v břiše, u jiných celonoční zvracení z trémy.

Video z příprav ruského nároďáku na Bajkale, rozuměj sborné:

Expedice startuje již tuto neděli, kdy se šestičlenný tým vydá nočním vlakem do Bratislavy, ze které v pondělí vyrazí přes Moskvu do sibiřského Irkutsku. Zde bude následovat velkolepá hostina máslových pirohů s mistrem Evropy Lvem Kucherovem a pak již řízený přesun kamsi do sibiřské divočiny, 300 kilometrů severovýchodně od Irkutsku. Zde se v pátek 14.2. ráno shromáždí na ledu dvacet bruslařů, dvacet cyklistů a osm ledoběžkářů na tříetapový návrat zpět na západ do cíle v zimovisku Listvyanka.

Podmínky na Bajkale jsou velkou neznámou. Místní borci hlásí více sněhu, než je obvyklé, a tak si naši borci kromě ledových nožů přibalili na cestu rovněž sněhové lyžičky, čímž docílili zhruba patnáctikilové nadváhy příslušných zavazadel. Snad se s tím vynikající aerolinky Pobeda Airlines nějak srovnají.

Pokud by někoho strasti českého ledoběžkového nároďáku zajímaly, můžete vše sledovat online na FCB Kickbike – koloběžky s příběhem s intenzitou aktualizací dle síly internetového signálu. Navíc s námi jede i koloběžkový kamarád Míra Oros se sedmi kamerami, dronem a spoustou baterek. Pokud nezmrzne, nebo ho naši ruští přátelé nezabijí vodkou v ledovém vznášedle, měl by po návratu vzniknout menší dokument o krásné dovolené u jezera.

Rovněž koloběžkový portál se bude po následující dva týdny věnovat ledoběžkové problematice s intenzitou odpovídající kombinaci signálu, vodky, chleba a ruské bani.

Sportu zdar a pamatujte si, že komu amputují prst, má bod…