26.6.2018

ZLATÁ KOLOBĚŽKA 2018 - absolutní MISTROVSKÉ TITULY pro Kulku a Fryzovou

Petr Pešta Reporty a výsledky
Michal Kulka a Kristina Fryzová opanovali český koloběžkový majstršaft v Plzni...

V pátek, sobotu a neděli 22. – 24. června proběhlo Plzni premiérově třídenní Mistrovství České republiky.

Na start největšího domácího koloběžkového svátku se celkově postavilo 204 závodníků všech věkových kategoriích od dětí pod 10 let až po skutečné veterány nad 60 let věku a hobby závodníky.

Plzeň je tradiční koloběžková destinace a pořadatelský klub PSP – Klub koloběhu Plzeň opět dokázal zajistit bezvadnou organizaci, kterou doprovázela uvolněná pohodová atmosféra, byť šlo o Mistrovské tituly. Závod od závodu závodníci bojovali o co nejlepší umístění, nebo jen dobrý pocit z odvedeného výkonu.

Všechny kategorie byly rekordně početně obsazené od elitních borců až po hobby jezdce, každý měl svého soupeře. Absolutními vítězi všech tří individuálních závodů, pátečního kritéria, sobotního sprintu i nedělního dlouhého závodu a tedy i Mistry republiky a se stal v mužích český současný suverén Michal Kulka (Ultima K.Lap Team) a v ženách Fryzová Kristina (Bokolobka tým Ostrava), závodnice, co se zjevila na MČR i v Rolo lize poprvé!

Mužské kriterko na Lopatárně / foto: FCB Koloběžky obrazemMužské kriterko na Lopatárně / foto: FCB Koloběžky obrazem

Druhý v pátečním kritériu a sobotním sprintu skončil do formy se navracející Marek Kadlec  (PSP – Klub koloběhu Plzeň). V kritériu doprovodil Kulku s Kadlecem na stupně třetí Jan Pavel (Svět koloběžek) a ve sprintu Vojtěch Hrůza (Bez pedálů).

V ženách v pátečním kritériu skončila druhá juniorka Kateřina Ševcová (KOSTKA Racing), před třetí Šárkou Waldhauserovou (masterka, BoKolobka tým Ostrava). V sobotním kritériu skončila druhá Lucie Schönová (Hanácký Mushers Club), před třetí Šárkou Waldhauserovou (masterka, BoKolobka tým Ostrava).

Podvečerní závod štafet absolvovalo 29 týmů. Závodů mužů zvítězila štafeta Ultima K.Lap Team před druhým družstvem Bezpedálů a třetí štafetou PSP KK Plzeň. V ženách zvítězila štafeta BoKolobka tým Ostrava, před druhými Moravskými Noname a COCONkami.

Michal Kulka si jede pro titul ve sprintu / foto: FCB Koloběžky obrazemMichal Kulka si jede pro titul ve sprintu / foto: FCB Koloběžky obrazem

Nedělní tradiční dlouhý závod mužů na 34,5 km přinesl v celkovém pořadí vítězství Michala Kulky   (Ultima K.Lap Team)  před Janem Pavlem (Svět koloběžek) a třetí celkovém pořadí skončil Matyáš Olšar (KOSTKA Racing tým). V ženách v závodě na 26 km celkově zvítězila a Mistrní republiky je Fryzová Kristina (Bokolobka tým Ostrava) před druhou juniorkou Kateřinou Ševcovou (KOSTKA Racing), třetí celkovém pořadí také juniorkou Petrou Fořtovou (Bez pedálů).

Štěstí v očích mládežníků po obdržení účastnických medailí, i oceňovaných borců, bylo až magické. Zvítězit mohou sice jen někteří, a česká špička předvedla až neskutečné výkony.  Ale 100% vyhráli všichni závodnici, tedy všech 204 registrovaných účastníků i doprovod a diváci, zkrátka ti, co zažili pozitivními emocemi nabitý program Mistrovsví republiky - Zlaté koloběžky 2018.  Plzeň je prostě jedinečná!

Košutka - Milda Pavel a Kuba Kopecký / foto FCB Koloběžky obrazemKošutka - Milda Pavel a Kuba Kopecký / foto FCB Koloběžky obrazem

MČR v koloběhu očima Milana Jelínka

O víkendu proběhly v Plzni závody naší nejvyšší (Rollo)ligy zároveň jako Mistrovství ČR. Páteční kritérium jsem díky pracovní vytíženosti vynechal. Vyrazil jsem až na sobotní závody ve sprintu na    1100 m, což nejen mě mohlo připadat vzhledem k mému věku více než úsměvné a pro mnohé i překvapivé, neboť zpravidla jezdím o něco delší závody. Závod se jel na cyklistickém oválu a po velkém boji jsem nakonec utrhl bronz za Žabákem a Jiráněm. Před finálem díky vyřazovacím závodům bylo dostatek času, takže jsem si jel na Košutku mezitím projet na kolcích trať nedělního závodu.

V neděli se jel tzv.“dlouhý závod“ (27 km)a protože z mého pohledu je krátký, tak jsem si mohl ještě před startem díky uzavřené silnici projet v klidu necelých 9 km jednoho kola na kolečkových lyžích. Po startu jsme pár km jeli  v desetičlenném balíčku, který se postupně  rozpadal. Ještě před koncem prvního kola jsem odpáral posledního konkurenta  a náskok pomalinku kontrolovaně narůstal, takže se mi pak jelo poměrně na pohodu a první místo v mé kategorii na dlouhém závodě se stalo jistotou.

Pravda, v cíli jsem ještě na chvíli zauvažoval, jestli nemám jet druhou várku dlouhého závodu na 36 km. Nakonec zvítězila lenost a také fakt, že díky přítomnosti o generace mladších závodníků (M. Kulky, J.Pavla, M.Olšara a dalších) bych se na bednu mohl tak leda koukat hvězdářským dalekohledem.

Velké díky organizátorům manželům Peštovým, u kterých je vidět leta praxe s pořádáním takovýchto závodů.


Pro stovky fotek navštivte FCB skupinu Koloběžky obrazem

Výsledky kriťas

Výsledky sprinty a štafety

Výsledky dlouhý závod