2.10.2019

Závod v Hradci Králové určil konečné pořadí Rollo ligy 2019 – 45. ročníku

Petr Pešta Reporty a výsledky
45. ročník Rollo ligy byl završen o víkendu v Hradci Králové. Tituly pro Tomáše Pelce a Kateřinu Šefcovou...

ROLLO LIGA – největší, jedinečná a nejstarší koloběžková soutěž na světě má za sebou krásný 45. ročník!

České koloběžkové prostředí se zase posunulo o kousek vpřed, každého závodu Rollo ligy 2019 se v průměru účastnilo 140 závodníků. Liga je zase trochu dynamičtější, početnější, vyspělejší i divácky atraktivnější, ale stále platí, že i vrcholová forma koloběžek je čistě amatérskou záležitostí, kde jsou vidět jak koloběžky postavené na míru včetně karbonových speciálů, ale především komerční sportovní koloběžky a hobby univerzálky. Závodů se účastní výkonnostní sportovci, ale i čistí hobíci, krásné studentky i zralé ženy, mladí muži i ostřílení matadoři. Zkrátka borci z celého Česka, kteří mají chuť cestovat na závody stovky a tisíce kilometrů, pro radost z pohybu, pro radost ze setkání, vůli podat maximální výkon bez vidiny materiálního a finančního zisku. O tom stále je koloběžkový sport…. sport ve své pravé podobě!

Finále 45. ročníku Rollo ligy se jelo poprvé v novodobé historii jako jednodenní závod, v neděli 29. září v centru Hradce Králové jako kritérium IDEA Velká cena Hradce Králové v koloběhu, v rámci Hradeckého cyklo festivalu. Velmi atraktivní 1,3 km dlouhý okruh, byl technický a v silném větru i těžký a pověřil zdatnost závodníků. Díky pořadatelům z Ráfkárny  za uspořádání nejezdi  se v centru měst každý den!

Všechny závody koloběžkářů od žáků, žen u mužů přinesly divácky zajímavý a napínavý průběh s hromadným finišem.

U mužů měl nejvíce sil letošní Rollo Ligový vítěz Tomáš Pelc, před druhým juniorem Romanem Matyášem a třetím Michalem Jarůškem.  

V ženském závodě zvítězila také letošní Rollo ligová vítězka Kateřina Ševcová před Hanou Štípalovou a třetí Denisou Killarovou. Mezi první a druhé místo žen se vklínil ultravetrán Lubomír Macháček!

Výsledky kritéria byly vyhlašovány ihned po dojezdu závodníků do cíle a před startem další kategorie. Je to atraktivní forma, ale výsledky nejsou zveřejněny (vytisknuty) na přístupném místě a není dodrženo 20 minut na případný protest a dohledání skutečnosti!

To by v Hradci bohužel stejně  nešlo díky pádu cílové kamery hned na úvod programu, a tak bohužel došlo ve vyhlašování  výsledků k nedostatkům a na stupních stáli i závodníci, kteří stupně neobsadili.  Tímto se moc dotčeným omlouváme a doufáme ve schovívavost. Vzniklá situace je opětovné poučení a praxí osvědčené ustanovení z Pravidel o vyvěšování výsledků a 20 minutách bude v dalších sezónách  bez výjimek platit všude.

 

Klukům z časomíry se snad nedostatky během pondělí podařilo odstranit, dříve to kluci nezvládli, neboť cykloprogram byl až do nedělních pozdních 19:00 .

A  kompletní výsledky Rollo ligy 2019 se ještě zpracovávají.

Přes malou lapálii na závěr platí, že zvítězit s mohou jen někteří, ale vyhráli všichni, kteří letos zažili jedinečný seriál koloběžkových závodů, Rollo ligu, která letos ujela již 51 let do svého založení.

3,4 Trhni si nohou!!





Ke stažení: