5.1.2016

Výlet kolem Dobříše

Vašek Liška Tipy na výlety
To se tak stane, když o Vánocích není sníh a zavolají vám známí. Vem koloběžku a projedeme se po Brdech...

Dobříš

Projet se po Brdech? Tomu člověk neodolá. Místo setkání - Dobříš. Malebné město se zámkem, který byl svědkem mnoha natáčení zahraničních produkcí filmů, vzdáleném 30min.jízdy autem od Prahy.

Setkání u rybníka Papež. Teď kolem obory a hurá směrem nahoru do Brd. Příjemná cesta polem a lesem nás podél obory dovedla ke Knížecí studánce, Václavovi. Vydrápali jsme se k betonovému plotu, který obepíná vojenský prostor tzv. Klondajk, který byl velkoryse vybudován v první polovině 80.let 20.st.. Jeho životnost v případě války prý byl pouhých 30-40minut. Uvnitř se prý nachází betonové rampy pro rakety krátkého doletu. 

Vojenský prostor je pod zámkemVojenský prostor je pod zámkem

Kolem areálu vedou více či méně lépe opravené asfaltové cesty, které slouží příjemně pohodové jízdy, kdy člověk nikam nepospíchá a chce se jen projet a něco vidět.

Hlad

Kvůli hladu jsme sjeli do blízkých Hostomic na druhé straně brdského hřebene. V místním minipivovaře měli otevřeno až později, tak jsme zavítali do hostince U Frajerů přímo na náměstí. Po doplnění stravy a nezbytných tekutin jsme vyrazili po silnici 115 na Čenkov, kde jsme zahnuli na krásnou novou lesní signálku. Tou se dostane na silnici mezi Hostomice a Bukovou u Příbramě. Po této silnici se dá je také přímo z Hostomic (přes Zátor), avšak zdejší stoupání je celkem dlouhé a spíše pro zdatnější koloběžkáře. Přes Bukovou a Rosovice jsme se dostali zpět do Dobříše.

Kousek za Dobříší jedete podél obory, kam by správně neměla autaKousek za Dobříší jedete podél obory, kam by správně neměla auta

Suma sumárum

Výlet čítal 52km a doporučil bych ho vytrvalým začátečníkům, neb my jsme jej absolvovali na různých koloběžkách, nejčastěji Yedoo Mezeq, a byli jsme rozlišných výkonnostních a váhových kategorií. Pojali jsme tento výlet jako celodenní, takže nikdo si nestěžoval, že by to bylo dlouhé.