29.4.2019

Víkendový návrat koloběžkového mistra světa

Honza Vlášek Reporty a výsledky
Koloběžková Rollo liga odstartovala sezonu 2019 svým prvním kolem ve Spáleném Poříčí a proběhla ve znamení návratu mistra světa...

Začátek koloběžkové sezony pro Ultimu

Vašek Barák je velmi milý chlapec, který v před nějakými osmi lety udivil koloběžkový svět parádním vstupem na koloběžkovou scénu, kdy třeba v kriterku na Ještěd brutálně potrápil tehdy suverénního Láďu Provoda. O sezonu později v roce 2012 už Vašek ovládl mistrovství světa v Německu, když ve sprintu udolal atomovou bombu hřímající v nohách Dána Iversena.

Vašek se posléze vrátil naplno k atletickým dlouhým plotům, které dokázal zaběhnout lehkou nohou pod 50, než s atletikou tak nějak definitivně loni seknul. Pár let poté, kdy se Vašek stal světovým šampionem, tedy tento pátek, jsem Vencovi vytáhl svoji poblitou koloběžku z mistrovství světa 2018 ze sklepa, Vašek se na ní poprvé projel těsně před závodem, a bylo z toho druhé místo v dlouhém závodě a vítězství v časovce do vrchu.

„Když se v sobotu odstartovalo, kluci za to vzali jak šílený hned na začátku,“ popisuje Vašek dění prvního kola Rollo ligy 2019. „No tak jsem je pomalu sjel a říkám, ste se posrali, a vzal jsem za to na oplátku já. No a pak prostě ve stoupání s Pelcíkem koukáme, Michal nikde, tak jsme jeli dál sami. Pelcík si teda vyřval hlasivky, jak mě po cestě komandoval, abych se mu někde neutavil, nebo naopak nevypadl někde z háku.“ Výsledkem bylo téměř soudružské ultimátní vítězství Tomáše Pelce před Vaškem, třetí Michal Kulka ze skvadry třistašede zaostal téměř o minutu a půl.

Pohled na startovní pole ultraveteránských a žákovských kategorií Rollo ligy 2019 / foto: J. ZajíčekPohled na startovní pole ultraveteránských a žákovských kategorií Rollo ligy 2019 / foto: J. Zajíček

Neděle se jela klasicky na sílu, každý za své, do kopce. A to Venca umí i na pět let starém prototypu Kickbikového rámu Race MAX 28. Výsledkem bylo vítězství před Pelcíkem, třetí dojel opět Michal Kulka. Karbůnek sám prostě nevyhrává, potřeba jsou ještě nohy, srdíčko a vysoký hematokrit, který posledních 15 let zajišťuje Ultimě vynikající biomechanik Ing. Tlapa. Ostatně již v posledním článku jsme se zamýšleli nad tím, zda přestup bývalého mistra světa Michala Kulky ze stoprocentně zabezpečeného mančaftu na novou půdu tomuto matadorovi spíše neuškodí. První závody naznačily, že 20 let vývoje ultimátních laboratoří nepůjde dostihnout ze dne na den. Sezona bude nicméně ještě dlouhá a třeba již za dva týdny v Novém Městě na Moravě může být vše jinak.

Pokud se podíváme hlouběji do startovního pole, je potřeba vyzvednou klasicky skvělý kopcovitý výkon jedenapadesátiletého matadora Ládi Provoda, který se, ač veterán, dokázal vždy dostat na širší pódium.

V ženském poli nedošlo k žádnému většímu překvapení. Zjednodušeně řečeno, oba závody vyhrála Kačka Šefcová.

Výsledky naleznete dole pod článkem.

Klasika Vídeň – Bratislava

Z důvodu kolize termínu jarní klasiky s Rollo ligou dala většina ligových jmen přednost závodům v Poříčí. Ne tak Ondra Theiner, který si s klasikářským pelotonem pohrál jako kočka s myší a po zásluze zaznamenal první klasikářské vítězství v sezoně pro Ultimu. Jeho týmového kolegu Otu Habrdleho odsunul na třetí místo Pavel Werner (Bo Kolobka), kterému jde systematická facebooková příprava zřejmě k duhu.

Ondra Theiner si jede pro první klasikářské vítězství / foto: J. KrajčirovičOndra Theiner si jede pro první klasikářské vítězství / foto: J. Krajčirovič

Sečteno podtrženo, zdá se, že špička startovního pole je nabitá k prasknutí a následující týdny ukáží, zda se klasicky rozjetý ultimátní válec podaří někomu alespoň na chvíli pozastavit.





Ke stažení: