30.5.2016

Videoreport z prvního kola Rollo ligy 2016 a další akce uplynulého víkendu

Honza Vlášek Reporty a výsledky
Další nabitý koloběžkový víkend je za námi. Přinášíme videoreport z Rollo ligy a povídání z dalších závodů...

Další nabitý koloběžkový víkend je za námi. Co se událo?

První Kolo Rollo ligy 2016 - Brandýs nad Labem a okolí

42. ročník Rollo ligy odstartoval o víkendu v Mečeříži ďábelskou časovkou na 22km. Šlo o jeden z nejtěžších ligových závodů posledních let. Trať byl zrádná a poslední kopcovitá třetina prověřila všechny borce bez rozdílu.

V mužské kategorii nakonec kraloval Marek Kadlec před Láďou Provodem (oba PSP KK Plzeň), v ženách potom celkově Kateřina Šefcová (KOSTKA Racing team).

V neděli se jelo pekelně rychlé kritérium v Houšťce. Šlo opravdu o závod podobný cyklistickým hromadným dojezdům. Prvních pět borců mužského pole se vešlo do 1,5 sekundy a první desítka do deseti sekund. Průměr patnáctičlenného prvního balíku přesahoval 30km/h.

V koncovce byl nakonec nejrychlejší opět Marek Kadlec před Jardou Odvárkou a Honzou Vláškem z Ultimy.

Více o neděli napoví krátké video:

Sečteno podtrženo, přes 120 závodníků na startu obou závodů vypovídá o oblíbenosti nejvyšší české koloběžkové soutěže. Výsledky naleznete ke stažení pod článkem.

 Bez pedálů – Noční závod, Konstantinovy Lázně (text Zdeněk Černý)

Za bouřkového a silně deštivého počasí před závodem se k závodu se startem 20:00 hodin dostavilo 22 borců, borkyň a borčat , počasí odradilo nejednoho závodníka, a přesto pořadatelé byli překvapeni s takovou účastí. Jak je na závodech Bez Pedálů pravidlem, na závody BP prostě neprší a neprší, s ukončením prezentace 19:45 hod dopadla poslední dešťová kapka a mraky se rozestoupili a start se již konal za jasného počasí. Závod se konal ve svižném tempu  a vítěz 30 km dlouhou trať prolétl v s časem 1.12.40 hod.

Noční závod Bez pedálů / zdroj Jindřich KřovákNoční závod Bez pedálů / zdroj Jindřich Křovák

Dětský závod – smíšené kategorie

  1. Kubík Mikuláš KKP PSP Plzeň
  2. Kubíková  Anděla  KKP PSP Plzeň
  3. Štěpánek Matyáš  Bez Pedálů

Kategorie Ženy

  1. Walzerová  Kateřina – Klub koloběhu Město Touškov
  2. Krčková  Kateřina – Koloběžky Kladno
  3. Preclíková  Martina – Ostrov nad Ohří

Kategorie – Muži

  1. Konopásek  Luboš – Rakovník
  2. Fous  Jan – Chrti Holoubkov
  3. Čížek  Martin – Plzeň

Závěrem bych dodal že atmosféra závodu a pozávodové konference byla úžasná a přátelská.

PS: fota od Jindřicha Křováka http://www.rajce.net/a12812553 Jak rychle se jelo dokazuje foto číslo 37.

Author Král Šumavy (72km, 1923m)– text Milan jelínek

Mapování kvalitních závodů v terénu do budoucna mne tentokrát zavedlo do Klatov na cyklomaraton horských kol, který je od r.2015 součástí MarathonMan Europe. Na startu tohoto prestižního klání  se každý rok postaví asi dvě tisícovky závodníků na kolech a letos poprvé jeden kolběžkář. Výběr ze tří tras padl na tzv.střední, která má 72km. Protože z koloběžkářského pohledu  o tomto závodu nikdo nic neví, vezu s sebou 3 koloběžky z různým obutím i určením - rozhodnu se na místě.

Startuje se z klatovského náměstí pár km po asfaltu, než se dostaneme do terénu. Počasí nám dnes kromě pár kapek přeje a trasa by kromě několika míst neměla být moc podmáčená. Už první strmější kopce naznačují, že to nebude lehký závod.

Prvních 12km jako vždy euforicky letí a je tu první občerstvovačka, na které mě odchytila  ČT. V rychlosti prohodím pár mouder, hodím do sebe banán a peláším dále. Zatím to sice  jede, ale s přibývajícími kilometry (nejenom mě) nohy tak neletí. Jelikož kopce mají strmost až ke 20%, do většiny z nich tlačí i bajkeři. Rozhodně je to častěji, jak na pověstných Sudetech. Ale není to rychlé ani v lese na jehličnato -klackovitých rovinách, kde to jede kolem  20km/h.

Letí to hlavně z kopců dolů, ale zde to chce zvýšenou opatrnost. Maximálka mi sice vylétla až k 66km/h, ale to je jen krátkodobé maximum, riskování nemá smysl. Kolem jedoucí bajkeři mající toho už zjevně dost, nešetří slovy obdivu a nechápou, jak se to dá vůbec jet na kolobce. Už jsem asi  trošku profláklej“,protože si mě někteří pamatují  ze „Sudet“, ale i zde jsem pro ně za exota.

Samotná jízda v terénu je velmi náročná. Těžko říci, jestli o třetinu či polovinu oproti silnici, kde se člověk dost často veze. Kilometry  zde vůbec neubíhají,. Občerstvovačky jsou dobře rozmístěny i dostatečně zásobeny. V polovině trati přichází metrový brod. Moc se mi do něj nechce, ale jiná možnost není (pořád ale lepší, než když nás v rámci obdobného závodu pustili z R.Jislem napříč Berounkou). Nic jiného si v tuhle chvíli nepřeji, než jet další půlku závodu ve čvachtajících botech. Po 15km je pro jistotu další průjezd vodou, to kdyby náhodou boty uschly.

Od padesátého kilometru to ubíhá tak pomalu, že mám pocit, jakoby se mi přibržďoval tachometr. Je to ale také tím, jak to v  terénu  nejede plus kombinace přibývající únavy z vynaloženou silou. Šumavská příroda kolem je nádherná, ale vzhledem k náročnosti trati si jí nemohu plně vychutnat. Prudké technické sjezdy navíc vyžadují dokonalou koncentraci, jedna chybička a je zkažený minimálně jeden večer.

Konečně cíl a s ním i uvolňující pocit, že to nejelo tak nejhůř. Můj čas 5:29 připravil dnes některým z třetiny bajkerů, které jsem si přivezl za sebou, asi trochu neklidné spaní.T akovéto závody snad budou alespoň částečně  velmi kvalitní přípravou na alpské výstupy, kde například na  Weishorn dokážu během dne spálit klidně i 10 000 kalorií jako nic.

 

 





Ke stažení: