30.8.2019

V rakouském Salzburku skončil Eurocup 2019

Petr Pešta Reporty a výsledky
Tomáš Pelc ovládl o setinky celkové pořadí koloběžkového Eurocupu 2019

O víkendu 24. -25. srpna proběhlo v Rakousku, konkrétně v okolí Salzburku (Hallein, a okruh Salzuburgring) Finále Eurocupu 2019.  Česká účast byla výrazná, ale pozitivní je, že kromě domácích Rakušanů, kterých bylo o něco víc než v roce 2017, tvořili startovní pole Němci a závodníci byli i z Belgie, Francie, Itálie a Polska. Mezinárodní složení startovního balíku tak dává šanci, že příští dvacátý ročník Eurocupu bude.

Sobotní sprinty byly na atletickém oválu v krásném počasí pod panoramatem štítů okolních Alp. Po individuálních sprintech přišlo neskutečné a vyhecované štafetové představení dvou vyrovnaných českých týmů. Závod byl zahájen v ďábelské rychlosti finálových rozjížděk a střídání koloběžky po 400 metrech nedávalo závodníkům prostor oddychu!  Větší vytrvalost nakonec ukázala vítězná štafety Ultimy před štafetou Třista60. 

Početně i mezinárodně větší byla účast koloběžkářů, zejména u kategorie žen, při maratonském závodu na Salzburgringu.  Bývalý okruhu Formule 1 má své kouzlo a spojená akce s inlinisty a lyžaři na kolečkových lyžích vytvořila inspirativní atmosféru. Při přípravě na náš závod vidět špičku  inline sportu včetně českých závodníků, jak dokáží objet či obletět 42,5 km za 60 minut a po koloběžkových závodech početné zástupy lyžařů na kolečkových lyžích, bylo jedinečné a napříč sporty padala slova uznání k předvedeným výkonům.

Poslední Eurocupový závod rozhodl, že vítězem Eurocupu se stal Tomáš Pelc před Michalem Kulkou, a i v jednotlivých kategoriích Češi vládnou v umístění národů. Vyhlašování vítězů, také přineslo nádherné emoce závodníků, kteří poprvé dosáhly na Eurocupové stupně a závěrečné mezinárodní loučení s přáním setkání v roce 2020, bylo jako vždy sladkohořké.

Desítky, resp. stovky fotek, kde se snad každý účastník EC v Rakousku najde, jsou zde.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2521850161224626&set=a.2521848654558110&type=3&theater

A výsledky posledního Eurocupu ke stažení zde.

https://www.sportzeitnehmung.at/ergebnisse/ergebnisse-2019/151-25-august-2019-skate-the-ring

Na závěr ještě jednou velké díky Rakouskému svazu, že uspořádal Eurocupový víkend a koloběžková mezinárodní soutěž přežila i 19. ročník své existence. Účast 65 závodníků ze 7 zemí je velmi slušnou realitou, před pár lety po předchozím vzestupu měla taková čísla i Rollo liga a je nutné upozornit, že náš sport nemá zdaleka vyhráno, jak ukazuje aktuální situace u kolegů v Holandsku, nebo třeba Finsku, kde výpadek  vedoucí osobnosti znamená útlum celého národního svazu.