16.5.2019

Třikrát Mont Ventoux light, tedy 3x na Ještěd

Milan Jelínek Tipy na výlety
Milan Jelínek objevil českou verzi v loňském roce tolik skloňovaného výjezdu na Mont Ventoux. Třikrát Ještěd, pokaždé z jiné strany...

Pro nenasytné kolcové i koloběžkové vrchaře turisty  tady máme na dopoledne trojitý výjezd na Ještěd  v  provedení  třikrát Mt. Ventoux „light.“ Bývá obvyklé, že z ekonomických důvodů se trasy vedoucí směrem k vrcholu kopců  zpravidla spojují v horní části v jednu vozovku a nejinak ej tomu i na Ještědu.

Nejkvalitnější povrch silnice a náročnost výjezdu je z Českého Dubu. Šířka vozovky je velmi dobrá, jen asi 100 metrů před Výpřeží je na pravé straně nepřehlédnutelná podélná trhlina  jako čuník.

Z Liberce je povrch asfaltu také dobrý, ale vzhledem k provozu aut i tramvají je vhodnější nastupovat  až od fotbalového hřiště v Horním Hanychově. Směrem do města by se dalo sice ještě nahnat více jak 100 výškových metrů, ale jet těsně vedle tramvajových kolejí a místy i po dlažebních kostkách je sice adrenalin, ale ne takový, jaký bychom si přáli.

Z Křižan až na Semerink je silnice užší a různě spravovaná, takže i koloběžka ne každou záplatu přejede bez šrámu. Potěšitelná zpráva pro všechny uživatele této komunikace je ,že dnes nahoře kromě zametacího stroje pracovala parta dělníků odvážející postupně zametený posypový štěrk z vozovky.

Po opakovaném koloběžkovém výjezdo-sjezdu jsem si před spodním parkovištěm na Výpřeži vzpomněl, že ledvinka s dokladama zůstala při oblékání větrovky pohozená nahoře. Takže otočka a sprintový výjezd doslova na krev nahoru k vysílači. Panečku to byla motivace, proč jet až ve 14% stoupání  rychle a občas i přidávat. Takové ty kecy  o zakyselení  a zakousnutí  svalů i další teorie, co všechno špatného nastane při takovémto záběru, vzaly za své, přestože jsem tam vylétl v čase rychlejším jak za mlada.

Vzpomněl jsem si přitom na nedávnou návštěvu u sportovního doktora, kde mi přidávali zátěž na běžícím pásu a pak mě řekli, že běžím nějak ztěžka. A já na to - tvl. bodejť bych neběžel ztěžka, když jsem předevčírem běžel 90km Boboloppet a motivovat se k větší rychlosti při pohledu na neutěšenou doktorovu pracovnu vede k celkovým zavádějícím výsledkům a je otázka, jestli má cenu se tím vůbec zabývat.

Tímto chci moc poděkovat páru turistů, který moje doklady našel a uschoval…

Shrnutí

Liberec - Ještěd  7,3 km / 514 m

Český Dub nám. - Ještěd 15,3 km / 715 m

Křižany odb.Osečná - Ještěd 11,1 km / 617 m