6.5.2020

Tip na výlet – Údolím Šembery

Honza Vlášek Tipy na výlety
Zapomenutý kraj Šembery - ideální tip na koloběžkový výlet...

Máme tu další tip na pěkný krosový výlet, který projede i treková koloběžka. Je o toulání neznámými končinami v oblasti mezi Mukařovem, Kostelcem a Českým Brodem, tedy kousek za Prahou. V zapomenutých lesích se tu klikatí říčka Šembera a je tu opravdu krásně.

Jako obvykle vyrážím z Louňovic, nicméně nástupních míst je tu spousta, stačí si vybrat to, které je pro vás nejblíž.

Lesy na sever od Kutnohorské hlavní jsou o poznání rovinatější než Voděradské Bučiny naproti, ale vyblbnout se po cestě můžete dosyta. Červená značka vede po zpevněných cestách i přes klikaté trailové pěšiny a o zábavu je tudíž postaráno.

Za Hradešínem vede krásná cyklostezka kolem Mrzeckého potoka, směrem na Bosnu to letí parádně provoněným lesem z kopce. Za Mrzkami doporučuji navštívit slovanské hradiště Tismice, kde, jak to ta na hradištích bývá, vůbec nic není.

Ve Vrátkově se pod tvrzí Tuchoraz napojíte na říčku Šemberu a začnete stoupat proti proudu opět po červené, nebo po druhém břehu po silnici až na rozcestí na Šembeře. Tady je parkoviště a případně tu lze celý výlet začít, nebo sem zajet jen na pěší toulání kovbojským šemberským krajem.

Červená značka kolem Šembery je krkolomná, ale parádní, žlutá vedoucí na hrad Šember tahá brutálně za nohy, ale odměnou je vám hrad, který na kopci není. Za to je tu parádní ohniště pro loupežníky.

Zpět po zelené nebo červené do Kozojed, kde stojí krásný kostelík Sv. Martina s dřevěnou zvonicí. A pak již přes Vyžlovku zpět domů. Nebo. Komu by to bylo málo, navažte plynně na traily Voděradských bučin klidně až k Sázavě. Z pohodové třicítky tak můžete udělat krásnou sedmdesátku nebo kilíčko.

Je tu prostě krásně. Jo, tady jo…

Mapa zde