1.2.2016

Sušice - Javorník

Vašek Liška Tipy na výlety
Koloběžkový výlet pro pokročilé s lepší kondicí

Co si na Silvestra vzít koloběžku?

Na Silvestra, posledního dne roku 2015, jsem vyslyšel telefonát svého kamaráda Lukáše, který žije na okraji Plzně, na společnou vyjížďku. Den předtím jsem kolem půlnoci přijel na Zadov, tak jsme zvolili za místo našeho srazu Sušice díky svému položení na téměř polovině cesty (časově v polovině).

Na místě jsme smonovali koloběžky, pořádně se oblékli, neb bylo kolem -5°C, nakoupili banány v místním supermarketu a vydali se na menší vyjížďku. Tak jsem si ji aspoň pamatoval z roku 2013, kdy jsme s borci z Kick France trénovali na společném soustředění a při volnějším dni si "pinkli" jen 120km výlet, právě s výjezdem na Javorník.

Konec roku 2015 mě však zastihl v úplně jiné kondici, proto jsem si říkal, že se spokojím s cca 50kilometrovým okruhem.

Lukáš osedlal prototypového Yedoo Wolfera a pan Liška Kickbike Cruise MAX 20TLukáš osedlal prototypového Yedoo Wolfera a pan Liška Kickbike Cruise MAX 20T

Krásný okruh s pekelnými kopci

Vyjeli jsme do docela přísného kopce hned za Sušicí na Záluží a Albrechtice. Neb nikde nebyl sníh stala se tato silnice celkem frenkventovanou, neb mnoho výletníků vyráželo k rozhledně V Sedle. Přes Ostružno jsme se dostali až do Nezdic na Šumavě, které nás překvapili parádním asfaltem avšak i s náledím, které pro nezkušeného jezdce bylo lehce přehlédnutelné. Odbočka vpravo a hurá na Javorník. Matně jsem si pamatoval, že ten "kopeček" je dlouhý, ale už jsem zapomněl, jak dlouhý je opravdu. Jedná se o krásný 7km výjezd s množství serpentin, příjemnou jízdou v lese a musím nechtěně přiznat, že po cca 2km jsem to chtěl vzdát. Důležité je tento kopec na začátku nepřepálit nebo Vás hezky vytrestá.

Informační cedule na JavorníkuInformační cedule na Javorníku

Ale ten konec. Otevře se před Vámi překrásný výhled na šumavský hřeben a několik restaurací. Zapadli jsme do první, rozvěsili své zpocené věci a pořádně se posilnili. Následoval překrásný sjezd do Kašperských hor a dále dolů řece Otavě. Podél ní poté po silnici zpět do výchozího města Sušice. 

Popis trasy i s údaji pana Lišky: