21.6.2016

Sprinter Tlustý: Začíná nová éra s koloběžkou.

Jakub Kopecký Rozhovory
Michal Tlustý, čerstvý medailista z atletického Mistrovství Republiky v Táboře, reprezentant České republiky do 23let ve sprintu na 200m a tréninkový partner koloběžkové star Tomáše Pelce, si nedávno koupil koloběžku. Z jakého důvodu? A jaký by byl jeho čas na trati 200m na koloběžce? Dozvíte se v článku.

Michale, nedávno sis koupil koloběžku, co tě k tomu vedlo? 

Kdybych to měl úplně zjednodušit, tak je to prostě zábava. Už několik let zpátky, když jsem si na Slávii poprvé zkoušel velkou koloběžku, tak mě to chytlo. Kolo mě naopak nikdy moc netáhlo, takže když jsem se dozvěděl, že koloběžka je navíc i vhodný doplněk k atletice, měl jsem jasno. Trvalo mi, ale pár let než jsem se ke koupi stříbrného stroje odhodlal.

Kolik máš zatím najeto? 

Zatím nic moc. Ani ještě nemám tachometr. Vyzvedával jsem jí v dubnu, byl se párkrát lehce projet, ale v květnu začíná atletická sezóna, takže není záhodno dělat cokoliv jiného než se pečlivě připravovat směrem k událostem léta. Těm atletickým samozřejmě. 

Události léta? Tím myslíš Olympiádu v Riu nebo ME v Amsterdamu?

Limit na OH bohužel není žádná sranda. Spíš si nenápadně brousím zuby na limit na mistrovství Evropy v Amsterdamu. Ten je sice taky těžce dosažitelný, ale pokud se zlepším o to o co minulý rok, tak padne. A jestli mám někdy jet na OH, tak až za 4 roky do Tokia.

Hrdý závodník pražské Slavie - Michal Tlustý.Hrdý závodník pražské Slavie - Michal Tlustý.

Tak budeme držet palce, ať to na Pražských memoriálech padne! Co nějaký koloběžkový sen? Tam se dá dostat i na MS a limit je jen cena letenky. Nepřemýšlíš o tom?

Haha. Nad tím jsem zatím moc nepřemýšlel. Teď se chci určitě naplno věnovat atletice, ale líbilo by se mi používat koloběžku jako dopravní prostředek po Praze. Mimo závody to je i docela fajn doplněk. A co se toho snu týče, rád bych ji vzal na nějaké pořádné výletění někam za hranice. Třeba do té Austrálie.

Zatím nejsi členem žádného týmu. Po tomhle rozhovoru, se ale určitě objeví pěkná spousta nabídek. Máš nějaké speciální požadavky?

Žádné zvláštní požadavky nemám, nicméně fantazii se meze nekladou. Až začnou chodit nabídky, všechny důkladně prozkoumám a vyberu si tu nejlepší.

Na dvoustovce na dráze jsi pekelně rychlý (OR 21,12). Odvažuješ si tipnout, za kolik bys stejnou trať pokořil na koloběžce? 

Těžko říct. Na čas jsem na koloběžce jel pouze stovku (Michalův osobní rekord na 100m je 10,95 ; poznámka redaktora) a na ní jsem se nepředjel. Dvoustovka už je ale něco trochu jiného, asi to budu muset vyzkoušet. Pokořit hranici 22 vteřin na koloběžce nezní vůbec špatně, chce to ale ještě vypilovat techniku. Nedivil bych se, kdybych se zase předběhl.

Éra koloběžkování právě začíná!Éra koloběžkování právě začíná!

Trénuješ ve stejné tréninkové skupině jako koloběžková superstar Tomáš Pelc. Jak často se potkáváte? A jak se liší jeho příprava od té tvojí? 

No popravdě se moc nepotkáváme. Tomáš chodí do práce a trénuje odpoledne nebo pozdě večer, zatímco já většinou cvičím dopoledne. Občas se ale přeci jen potkáme, třeba víkendy. Jeho příprava se od té mé, zas tolik neliší. Například v posilovně je to velmi podobné, v rychlosti většinou také, akorát trénink speciální vytrvalosti jede Tomáš na koloběžce místo běhu na dráze jako já.

Slyšel jsem, že kromě atletiky závodíš i v extrémních bězích do vrchu. Profláklý Red Bull 400 se ti ve štafetě dokonce podařilo vyhrát. V čem se liší příprava na takovýto závod, případně dala by se na to využít i koloběžka? 

Rozdíl v přípravě záleží je hlavně v tom, jak to člověk bere vážně. My atleti na to moc zvlášť netrénujeme, stačí vycházet z atletické přípravy a pak si párkrát zkusit tempa do kopce. Ale kdybych to měl shrnout na běhání do kopce je nejlepší trénink běhat do kopce (směje se). Na ten harrachovský je pak dobrý mít i dost síly a vytrvalosti. Na což je koloběžka s neustálými podřepy vlastně ideální.

V podzimní přípravě při rozvoji vytrvalosti atleti často využívají kolo. Jsou ale tací, co přecházejí na koloběžky. Plánuješ se tedy také tímto způsobem vyhnout atlety nenáviděnému kolu? 

Určitě. Kolo jsem v podzimní přípravě nikdy neměl moc rád. Strašně se na tom nadřu a ještě mi připadá, že to ve výsledku moc nejede. To koloběžka, to je jiná. Navíc to má k atletice blíž a člověk u toho nemusí sedět. Jestli teď někdy sednu na kolo, tak asi jenom jako dopravní prostředek z nutnosti. Začíná nová éra s koloběžkou.

Michale díky za rozhovor. Snad už jen poslední otázka: Proč by jsi ostatním lidem, případně atletům, co o koloběžce přemýšlí, tento stroj doporučil?

Je to prostě zábava. Člověk se odrazí a jede to. Atleti k tomu pohybu mají poměrně blízko, takže pro ně ideální na volnější dny nebo zářijové dovolené. Myslím si, že každý, kdo má možnost si ji vyzkoušet, by to měl udělat. A uvidí sám.