5.9.2016

Račice, Zeleňák a povodně v Rusku

Honza Vlášek Reporty a výsledky
Tradiční víkendové zpravodajství je tu. Dnes z Ligy, Tour de Zeleňák a trápení Dalibora Beneše na Sibiři...

4. kolo Rollo ligy, Račice - text Láďa Bartůněk

Rovina, na jejíž konec nedohlédnete, placka, na které se vám nic neskutálí, asfalt, na kterém by se dala jezdit formule 1. A taky že jezdila. Fofry Kulkapelce dokázal málokdo akceptovat po oba dva dny. Nicméně každý se o to alespoň chvíli pokoušel. Místo jižních Čech se další fáze Rollo ligy konala na kanále v Račicích, na poslední chvíli se přesto podařilo alespoň základ dát dohromady. Trocha postelí, pár brambor, několik kuřat a díky několika málo sponzorům i nějaké ty ceny. 5km kolečko si každý velmi rychle zapamatoval a tak místo pozornosti na složité zatáčky, nebezpečné sjezdy nebo úmorné výjezdy se každý soustředil na jízdu vpřed. A nejeden závodník si vytvořil nějaký ten osobáček. V maximálce, v celkovém průměru či ujetých závodních km.

Ultimácké dvojici statně sekundoval, byť Bez Pedálů, Honza Pavel, v ženách vévodila Kačka Šefcová s Alčou Legátovou. Hojně obsazené starší kategorie sváděli urputné souboje nejen mezi sebou, ale díky společným startům jsme viděli i smíšené vláčky. Počasí se vydařilo a věřím, že si každý našel toho svého soupeře, svůj cíl, své tempo. Díky za účast a sponzorům (http://www.love-your-life.cz, www.beurer.cz) a dobrovolníkům za pomoc na poslední chvíli. Vaše Koloběžky Brandýs.

Tour de Zeleňák - text Milan Jelínek

Začátkem září se jel (jako každoročně) jeden z největších amatérských silničních závodů na severu, kterého se účastní cca 639 závodníků. Koloběžkáři tu mají také svojí kategorii, ale rovněž cyklisté, kteří trať absolvují na starých kolech. Závod je velmi štědře sponzorován regionálními firmami ,takže si zde jako cenu můžete odvést třeba krbová kamna nebo zahradní sekačku. Mírně zvlněná trať závodu vede po kvalitních silnicích, cestou je několikrát občervstvení. Jede se sice za plného provozu, ale na trati je plno pořadatelů, kteří v provozu korigují průjezd závodníků.

Startuje se za slunečného počasí z náměstí v Rumburku za doprovodu policie v 10hodin. Jedeme úplně ze zadní pozice, takže nám trvá pár minut, než z náměstí odjedeme, přestože už nám běží čas. Krátce po startu už můžeme jet, ale každý dle svého tempa. Kolega Dvořák nám nenávratně zmizel dopředu, předjetí by bylo možné jen kdyby zabloudil jako loni, ale na to také nejde spoléhat. Na desátém km předjíždím v kopci upoceného Honzu Duška a v bezpečných a rychlých sjezdech, které mi atakují 80km/h se mu pomalounku vzdaluji. Koloběžkářskou rychlost z kopce nikdo ze silničářů nechápe, takže mne někteří dojíždějí zase až v kopci. Je to taková pěkná přetahovaná a je tedy čas na nejrůznější debaty z ostatními. Po hodině jsem na 26. kilometru, takže to dnes docela jede, i když je skoro pořád slabý protivítr. Na 40. km se na mne dotahuje kolega Dušek, ale protože se mnou se nedá jet (střídám tempa), tak jedeme s několikavteřinovým odstupem od sebe. Asi 4km před cílem mu z kola uletěl computer, ale protože by se pro něj musel sehnout a potom kolegům vysvětlovat, jaktože o generaci starší dědek dojel do cíle před ním, samozřejmě zvítězila ješitnost a nechal ho v příkopě.

Krásný závod ve velkém stylu, nenáročná (i když krátká) trať po kvalitních silnicích, něco takového by se mělo objevit na „Lize“ - zdejší pořadatel jsou velmi vstřícní. Pro koloběžkáře a sedminu kolařů, které jsem nechal za sebou, rozhodně dnes nevšední zážitek.
Výsledky:1.Dvořák(2:09:55),2.Dušek(2:16:02) 3.Jelínek(2:16:10), 4.Krchňák(2:26:52)

Dalibor Beneš bojuje na Sibiři

A na závěr krátká zpráva ze Sibiře, kde bojuje Dalibor Beneše. Naposledy se ozval posledního srpna z Mjaundži. Jeho cesta je jeden velký déšť. Trápí ho povodně a sem tam medvěd.

Vše svým nezaměnitelným způsobem popisuje na blogu: http://liborbenes.webnode.cz/me-cesty/od-oceanu-k-oceanu/zpravy-z-cesty/