17.6.2021

O rybníkářův pohár - dvojetapáček jede

Tomáš Hájek Reporty a výsledky
Dvojetapový závod O rybníkářův pohár ze seriálu dlouhého koloběhu se letos již plně etabloval na koloběžkové scéně. Jaký byl?

Konečně v cíli!!!!

Včera v pozdních odpoledních hodinách dojel do cíle s úsměvem na rtech poslední účastník závodu „O rybníkářův pohár“ (shodou okolností autor článku), který je součástí Seriálu dlouhého koloběhu. Druhý ročník se tentokrát konal v podhůří Lužických hor v obci Postřelná 11-14.6.2021. Organizátoři připravili pro více než 55 dálkoplazů dva výživné více než 100 kilometrové okruhy. Sobotní byl tradičně rozjezdový (převýšení 1200 m), nedělní vrchařský (převýšení 1700 metrů). Do Postřelné se sjela elita dlouhého koloběhu ČR a poměřit formu dorazil i David Pasek z Vídně.  O náročnosti závodu hovoří fakt, že do cíle obou etap se dostala necelá polovina všech účastníků.

Vzhledem k faktu, že jsme se sešli takřka po roce v takto hojném počtu, hloučky debatérů se jen velmi neochotně v pátek večer trousili do svých stanů a večerka stanovená Tomášem , z pořádajícího Famous Fathers Turnov na 22:30, se samozřejmě nedodržela. Večer nechyběla detailní prezentace zajímavostí na trati a došlo i na pověstné zpěvy u táborových ohňů.

První etapu odstartoval starosta Turnova Tomáš Hocke – sám účastník závodu. Od startu bylo jasné, že elita bere závod prestižně a na čele začali dominovat Karel Cvalín, Vašek Obrtlík, Miloš Dvořák a Coconi Marčáno s Michalem Veselským. Závod měl vzhledem k profilu sprinterské tempo až na 33 Km, kde se v začínajících kopcích nakonec rozhodlo o konečném pořadí. Do cíle jako první dojel Karel Cvalín s dvouminutovým náskokem před Vaškem, dalších 7 minut nabral matador SDK Miloš Dvořák. U žen si ve výborném čase dojela pro prvenství Pavla Trojancová, před druhou Janou Šindlerovou a stále se lepšící Katařinou Zajgerovou z pořádajících Famous Fathers Turnov.

Sobotní odpoledne a večer jsme vyplnili tradičním grilováním a opět detailně rozebrali trasu nedělní etapy, vyslechli si povídání o záludnostech závodu 1000 Miles Adventure v podání Marčána, předseda SDK Pavel Štork vyhlásil výsledky SDK 2020 a uvítali vzácného hosta z Miba Pavla Wernera, který nás seznámil s vývojem a plány Miba v sekci závodních koloběžek. Všichni měli také po celou dobu k dispozici YEDOO půjčovnu koloběžek a tak si několik modelů, mohli jak děti, tak dospělí osahat a projet se na nich přímo v areálu. Dodržení večerky samozřejmě dopadlo jako v pátek a tak někteří závodníci, vypadali značně ospale. Nicméně vzhledem k profilu a kopcům místy až 18 procent, se všichni velmi rychle probrali.

Náročnost profilu trochu vylepšilo chladivější počasí, a tak dlouhá stoupání byla snesitelnější. U mužů již po prvním kopci bylo vše beze změny první Karel Cvalín s mírným odstupem Vašek s Milošem, zamíchat pořadím mohla tedy pouze nějaká jezdecká chyba, defekt či bloudění. Vzhledem ke zkušenostem závodníků v popředí pelotonu k ničemu takovému nedošlo a celkové pořadí se neměnilo.

U žen byla nicméně neděle zajímavější , zatímco  Pája vstoupila do závodu se znatelnou únavou z předešlé etapy, Kateřina po sobotní protrpěné etapě ožila a už její vstup do závodu naznačoval, že Jana nemůže být úplně v klidu. V cíli po propočítání časů obou dnů si Pavla zkušeně pohlídala prvním místo, na druhé místo se vyhoupla Kateřina a Jana brala třetí místo. 

Celý závod byl ukončen slavnostním vyhlášením, kdy na závodníky čekaly hodnotné ceny ve formě rámu Kickbike 28 (Karel Cvalín), rám Mibo Revoo (Pavla Trojancová) a Yedoo Wolfer RS, doplněný zdravicí Jakuba Bostla (buddy of the race- Kateřina Zajgerová).

Všem našim koloběžkovým partnerům děkujeme za krásné ceny, vážíme si Vaší podpory.

V neposlední řadě patří velký dík, Pivovaru Rohozec za sponzoring ve formě nealko nápojů na občerstvovací stanice a oblíbené rohozecké desítky k táborovému ohni.

Díky moc, již nyní se těšíme na další ročník závodu.

Tomáš Hájek, st. a Famous Fathers Turnov