17.5.2016

Na koloběžku se psem - 3.díl

Šimon Cipro Psi a jejich tréninkVybavení
PR článek
V dnešním díle seriálu o koloběžkování se psy otevíráme kapitolku tréninku a podíváme se na to, jak ze psa udělat motor a ne brzdu.

Jak psa rozběhat?

Pokud už doma máte postroj, nedávejte ho psovi jen tak na obyčejnou procházku. Ze začátku je lepší, když postroj dostane jen na trénink tahání a ne jindy. Když učíme psa tahat, musíme vytvořit stereotyp: Mám postroj = Tahám. Neočuchávám. Nehraju si s ostatními. Nevenčím se. Zkrátka a dobře postroj oblékáme jen na “práci”, aby si psi nevytvořili hned zpočátku špatné návyky. Nemá moc smysl táhnout cestou na trénink psa na postroji a přitom ho okřikovat, ať netahá.

Nejlepší a nejrychlejší variantou, jak naučit psa tahat, jsou řetězy. Proč?

  • řetěz vytváří stálou zátěž
  • řetěz, na rozdíl od pneumatik a jiných pomůcek, neposkakuje a je menší šance, že se zasekne o terénní nerovnosti
  • tahání řetězu je ideální silový trénink

Řetěz vytvoří stálou váhu. Na rozdíl od vás nikdy nezrychlí a nikdy prudce nezabrzdí. Pro psa tak v začátku vytvoří ideální podmínky pro učení se novým věcem a vám dá volné ruce.

Jak to provést prakticky?

Psovi na postroj připnete pružné vodítko a na jeho konec řetěz. Praktičtější je mít několik kratších řetězů o hmotnosti kolem 1 kg, které můžete přidávat či ubírat podle aktuální potřeby. Vy se pomocí dalšího, ještě delšího vodítka připnete za psa rovněž. Je to ale jen pojistka, která udrží psa pod vaší kontrolou. U dobře ovladatelných psů to ani není zapotřebí a můžete za nimi jít či běžet na volno.

Neposlouchá-li Vás miláček, je dobré pro začátek mít ho pod dohledem a být spojeni Neposlouchá-li Vás miláček, je dobré pro začátek mít ho pod dohledem a být spojeni "sedákem" a vodítkem

Jakou zvolit hmotnost řetězu?

Řiďte se selským rozumem, hmotností psa a cílem tréninku. Obecně platí, že třetina až polovina hmotnosti psa je přibližná váha řetězu pro silový trénink už zkušenějších psů. Sedmina až třetina hmotnosti psa je váha pro začátečníky, kteří se tahat teprve učí. Změnou hmotnosti řetězu tak měníte i cíl tréninku. Pokud se psem začínáte, je vaším cílem naučit ho v postroji pracovat. Vysvětlit mu, že se v postroji nevenčí, neočuchává a nehraje si s ostatními. Proto nemá smysl to v začátku se zátěží přehnat. Jak se bude váš parťák zlepšovat, budete řetěz používat stále více jako závaží pro silový trénink a jeho hmotnost tak postupně poroste.

Jak dlouho tahat a na co si dát pozor?

Až půjdete s řetězem tahat, vyberte rovnou cestu bez kořenů a velkých kamenů. Největší riziko se skrývá v zaseknutí řetězu o právě takovou překážku. V nejlepším případě je to pro psa nepohodlné, v horším případě se může i zranit. Myslete na to a vybírejte cestu podle toho. Ze začátku tahejte jen krátce. Vyberte 100–500metrový úsek. Celý ho se psem proběhněte. Dejte mu pauzu pár minut a ještě to jednou, dvakrát zopakujte. Pokud mu to půjde, zkuste za pár dní delší úsek a naopak. Bude-li váš parťák zastavovat, raději trénink zkraťte a příště začněte s kratší tratí.

Krátké a lehké řetězy vám skvěle poslouží k tréninku nováčkůKrátké a lehké řetězy vám skvěle poslouží k tréninku nováčků

Nepropadat panice

"Tak teda ten řetěz táhnu. Divně to cinká. Ohlížím se. Chválí mě, když táhnu dopředu a řiká ne, když se ohlížím. A hele srnka v lese. Mizí na levoboku, musím zastavit, abych ji neztratila z očí. Jé a hele, tamhle běží sousedovic Rexík. Jdu na pokec."

Jestli se váš pes tváří zhruba takhle, tak je to úplně normální. Hlavní je nepropadat panice. Málokterý mladý pes má v sobě takovou dávku nadšení a koncentrace, že se nenechá ničím rozptýlit. Zapřahání je ostatně výcvik a než to psa naučíte, připravte se na nezdary. Počítejte raději s tím, že první rok to prostě nebude stoprocentní. Pes vám možná zahne do lesa, možná si bude chtít hrát s ostatními, možná si špatně rozloží síly a zastaví se ještě před koncem tréninku. Pamatujte, že vy jste ti moudřejší z týmu a netlačte na pilu. Postupujte pomalu, systematicky a věřte, že se to dříve či později zlomí. Většina psů začne být spolehlivých kolem druhého až třetího roku věku a rozdíl mezi začátečníkem a zkušeným psem je někdy propastný. Máte se tedy na co těšit a nemusíte spěchat. Počítá se, jestli nás trénink posune dál, a ne to, jak rychle ho zvládneme.

Detail uchycení řetězu a vodítkaDetail uchycení řetězu a vodítka

Infobox: Jak často a kolik

  • Používejte v začátcích řetězy o hmotnosti 1/7–1/3 váhy psa.
  • Trénujte pravidelně (2–3× týdně).
  • Ze začátku krátké úseky (100–500 metrů).
  • Buďte trpěliví (alespoň první rok).
  • Trénink se řetězy můžete zkusit na některém společném tréninku Behejsepsem.cz

Jak dál?

Pokud už na svém psovi vidíte, že pochopil, co po něm chcete, je dobré do tréninku zařadit tréninky s ostatními psy, aby se naučil startovat, předbíhat a všechno ostatní, co bude potřebovat ve svém prvním závodě. Nesnažte se nic uspěchat, někteří psi pochopí hned, co po nich chcete, některým to trvá déle. Důležité je být trpělivý, na psa zbytečně netlačit, netrestat a dělat vše pro to, aby ho trénink bavil. Spokojený pes = spokojený běžec…

"Sedák" - pás určený pro trénink se psem

Kde a jak začít

Nejjednodušší cesta, jak si poprvé vyzkoušet koloběh se psem je navštívit některou z tréninkových skupin. Po celé republice je jich hned několik a záleží jen na tom, která je vám bližší (ať už vzdáleností nebo celkovými sympatiemi). Nemusíte se bát, že by byl trénink zvlášť náročný. Cílem  totiž rozhodně není totální vyčerpaní všech učinkujích.

Společné tréninky vedou trenéři, kteří mají pod palcem základní informace o zapřahání a jsou schopní a hlavně ochotní je předávat dál. V koloběhu se psy je, narozdíl od sofistikovaných a technicky náročných psích sportů jako je agility, jen několik málo pravidel. O to důležitější ale jsou a pokud je budete hned od začátku dodržovat, je jen minimální riziko, že ublížíte sobě, psovi nebo ostatním.

Společné tréninky jsou určeny všem, kteří:

  • chtějí začít a nevědí jak na to
  • chtějí si půjčit a vyzkoušet vybavení před tím než si ho koupí
  • hledají motivaci pro trénink
  • chtějí nabudit svého psa během s ostatními

Seznam kvalitních tréninkových skupin, které vám můžu osobně doporučit naleznete na webu www.behejsepsem.cz.

V příštím díle seriálu se podíváme na další tréninkové kroky se psem. Do té doby vám přeji hodně spokojených kilometrů s vaším spokojeným čtyřnohým kamarádem.