22.7.2016

Mistrovství světa v koloběhu očima Tomáše Pelce

Tomáš Pelc Reporty a výsledky
Jak tedy vlastně probíhalo letošní Mistrovství světa v koloběhu, které se odehrálo v Austrálii? Máme tu článek přímo od Pelcíka...

Ready, go!! A už jsme odstartovali, závodíme od prvních metrů naplno, letíme do pravotočivé zatáčky a pak prudký výjezd s pozvolným sjezdem. To mi tedy zrovna moc nevyhovuje, co s tím, co s tím? První kolo se peleton ještě drží pohromadě, ale už je tu první atak od závodníka v modrém dresu s červeným, modrým a bílým pruhem, tak se ho chytnu do háku. Za zatáčkou mineme klokana a už sjíždíme do cílové rovinky a do dalšího kola. Sakra to je rychlé. Jak to nakonec dopadne? 

Kvalifikace sprintu / zdroj: Tomáš Pelc a AFAKvalifikace sprintu / zdroj: Tomáš Pelc a AFA

Ale co se událo před vlastním mistrovství světa v Austrálii? Česká výprava je po ne moc vydařeném mistrovtví světa v Plzni (trochu nás vyloupili létající Finové a rychlé Holanďanky) velmi hladová a chceme opanovat toto mistrovství světa. Celé 2 roky pilně šetříme peníze (touto cestou bych chtěl poděkovat všem spozorům, kteří nám přispěli na dopravu a pobyt na Mistrovství světa v Austrálii 2016) a trénujeme, abychom předvedli to nejlepší, co v nás je. Výprava z ČR čítá 5 závodníků (Michal, Tomáš, Marek, Matyáš a Iva) a jednoho fyzioterapeuta (Tereza). Všichni jsme jeli na závody s medailovými ambicemi a velkým odhodláním. 

Český mančaft na MS / zdroj: Tomáš Pelc a AFAČeský mančaft na MS / zdroj: Tomáš Pelc a AFA

Museli jsme se poprat s několika problémy již před samotnou cestou. Předně aerolinky neznají koloběžky. Nějak jim nevycházejí v tabulkách a stále se ptají, zda nemáme motor, že to přece nemůžeme převážet letadlem apod. Nakonec nastalou situaci řešíme označením kolo a doufáme, že se v tom nikdo moc nebude vrtat. Zabalení koloběžky jsme již měli natrénované z výletu po Norsku, takže to jsme zvládli na „jistotu“. Let i když je přes Turecko, Krym a Irák s Iránem nakonec proběhl v pořádku tam i zpět a zdárně jsme se pak i našli v městě Brisbane. 

Duo Kulka, Pelc na čele kritéria / zdroj: Tomáš Pelc a AFADuo Kulka, Pelc na čele kritéria / zdroj: Tomáš Pelc a AFA

Pořadatelé, ač odvedli perfektní práci při přípravě a zajištění tratí, občerstvení a vůbec velmi profesionálním přístupem k pořádání této události, bohužel podcenili ubytovací kapacitu našlapaného sportovního centra v místě závodu na Gold Coast, a tak se z původně 7 nocí smrsklo ubytování pouze na 3, a to ještě s jedním nepříjemným vystěhováním a stěhováním před závěrečnou pasta party. Tam jsme ale stejně jako na asfaltu jasně dominovali :) 

Díky potížím s ubytováním jsme zvolili náhradní možnosti. S půjčeným autem, průvocem a koloběžkami jsme se vydali poznávat Austrálii. Spaní v hostelech vyšlo nejlevněnji a mělo úžasnou atmosféru. Po srovnání se s časem nám vůbec nevadilo, že nejsme ve sportovním centru. Přípravu jsme doladili tréninky na pláži a na místních silnicích. Po návštěvě přelidněného Brisbane, surfařského ráje v Byrone Bay, alternativního Nimbinu s národními pralesy a hippies, přeautovaného Gold Coastu a trochu snobské Noosy jsme zjistili, že jsme projeli kus Austrálie zhruba velikosti nehtu na malíčku. Což je vlastně dobře, protože se můžeme vrátit a projet oblast třeba velikosti nehtu palce.

A nakonec si Pelcík jede pro zlato v maratonu: / zdroj: Tomáš Pelc a AFAA nakonec si Pelcík jede pro zlato v maratonu: / zdroj: Tomáš Pelc a AFA

Závěrem ještě k výsledkům závodů. Ty jistě všichni znáte, ale přivezli jsme do České Republiky mistry světa, vicemistry světa, vicevicemistry světa i bramborovou medailistku, která se ale už pomalu škrábe na zatím dominantní holandské mistryně. Více si samozřejmě povíme na závodech, či lépe po závodech u piva :) Podrobné výsledky zde: http://www.racetecresults.com/Results.aspx?CId=7&RId=506&EId=1

Trhněte si nohou a třeba já už se těším, kde bude další mistrovství světa :)