4.9.2017

Mistrovství Německa - že by Německo ožilo?

Jiří Bejček Reporty a výsledky
V polovině srpna se po dlouhé době konal v Německu místní majstršaft. Že by se Německo po pár letech stagnace probouzelo?

MEPPEN – tohle jméno si zapamatujte. Kdo ví, možná se tam v budoucnosti na nějaký závod taky vypravíte.  Město Meppen je správním městem kraje Emsland, pojmenovaného podle řeky Ems , leží na západě spolkové země Niedersachsen a k holandským hranicím je to nějakých dvacet kilometrů.

Kousíček za městem Meppen se nachází areál bývalé plynové elektrárny, jejíž provoz byl v roce 2000 ukončen.  Zbyla po ní 131 metrů vysoká chladicí věž, na kterou Švýcar Christoph Rihs namaloval dle Guienessovy knihu rekordů největší mapu světa o ploše 26.000 metrů čtverečních. Díky holandskému investorovi vznikl na ploše areálui elektrárny zábavní park FUNPARK MEPPEN, který byl otevřen v roce 2013. Součástí, respektive jeho zlatým hřebem je dvoukilometrový závodní okruh  pro rychlé motory. Takovej zmenšenej Salzburgring.

A právě tady se 12.-13. srpna, tedy týden před mistrovstvím Evropy v Salzburgu, konalo koloběžkové mistrovství Německa. Celý ten víkend byl totiž v rámci akce „A race in the park“ areál závodního okruhu rezervován pro handbiky, lehokola, velomobily, koloběžky a jiné samohyby. Okruh měří 2.126 metrů a v sobotu obnášel koloběžkový mistrovský závod 21 kol pro muže a 18 kol pro ženy. Na startu se nás sešlo něco přes dvacet (ofotografované výsledková listina je trošku  zavádějící, ba přímo matoucí), z toho tak skoro třetina Holanďanů a (bezkonkurenčních) Holanďanek. Mistry Německa se za vytrvalého deště stal v mužích Niklas Rother s průměrem 26,47 km/h a v ženách Liska Lanvers (24,45 km/h), která dojela celkově třetí za holandským tandemem Wenda Zuddam a Fiona Olthoff.

Německé mistrovstvíNěmecké mistrovství

Slejvák, který v sobotu ustal rázem po skončení závodu koloběžkářů se vrátil v neděli ráno, takže kriterium na pouhých 8 kol se jelo opět na „mokrých gumách“ – ostatně málokomu se podařilo boty ze soboty na neděli usušit, takže nám to ani nepřišlo.  Na startu nás bylo všehovšudy 16 dospělých a závod už nebyl součástí mistrovství Německa, takže na bedny nastoupil  holandskej . „Oranje-Expres“, kterému ujel jenom Niklas Rother.Pořadí muži: 1. Niklas Rother, 2. Patrick Olthof, 3. Vincent Gooiker. Pořadí ženy: 1. Fiona Olthof, 2. Delia Outer, 3. Geja Olthof.

Na okruhu se proháněly všelijaké vehiklyNa okruhu se proháněly všelijaké vehikly

Pokud chcete vědět, jak okruh v Meppen vypadá a jaké nejrůznější vehikly na lidský pohon se na něm proháněly, tak se můžete podívat na následující videa:

 

 

A třeba se tam někdy sejdem.