24.10.2018

Mistrovství Evropy off-snow v mushingu startuje dnes ve švédském Nybro

Honza Vlášek RozhovoryZávody
Po úspěchu české repre na MS v Polsku se borci přesunuli na kontinentální šampionát do Švédska. Co se tam bude dít v rozhovoru s Michalem Ženíškem...

Co se ve Švédsku chystá?

Na jihu Švédska se v lyžařském arealu u města Nybro se koná ME off-snow v mushingu.

Jak to vypadá s českou výpravou, kolik vás je?

Česká repre má 23 účastníků napříč všemi kategoriemi. Což je třeba oproti MS v Polsku před 14 dny celkem málo. Asi mnoho závodníků ovlivnila nutnost plavby přes moře. Želízka v ohni na placky tu určitě máme, uvidíme jestli bude štěstí stát při nás.

Jak dopadlo MS se dočtete v tomto článku.

Z pohledu koloběžek, co se vlastně jezdí za kategorie?

Koloběžky se jezdí s jedním psem na 4,3 km a se dvěma psy na 5,4 km. Přičemž “jednička” se dělí na muže a ženy, “dvojka” ne. Podle pravidel může každý stát v každé kategorii nahlásit tři startující. V kategorii je tedy mezi 25-35 startujícími.

A jak to vypadá s českými ambicemi?
Nerad bych to zakřikl, ale někteří z nás pomýšlejí na tituly. Odhadovat počty si netroufnu. Počkáme na neděli :)

Co odveta za loňskou porážku od Noráka na světě?

Odveta se asi úplně konat nebude. Marodka v mém týmu je celkem velká. Bohužel nejlepší pes si před třemi týdny natrhl stehenní sval. Tak musím nasadit jeho mladšího bratra. Dostává šanci se předvést na velké akci. Ale očekávání nemám. Dost mi to mrzí, protože připravená stať je “klasická” lyžařská pětka plná nespočtem kopečků a zatáček.

Potkáme se sice už ve čtvrtek a v pátek v kategorii bikejöring, ale ani tam nemám papírově na Viktora šanci. Kdo si myslím, že mě kvalitně zastoupí, je Jiří Suchý také z našeho oddílu T.J. Sokol Maxičky.

Jak to vypadá na trati, je vše OK?

Trať je úplně luxusní. Dlouho jsem neviděl tak pěknou a pestrou trať. Sice žádné extra převýšení, ale samý malý kopeček a mnoho zatáček. Jak už jsem psal - lyžařská pětka. Povrch je tvrdší, takže nebude bláto, ale přitom je to pohodlné pro psí packy. Obecně celé zázemí závodu mají švédští organizátoři pěkně připravené.

Video z trati zde na FCB.