1.2.2016

Loděnice - Sv.Jan pod Skalou - Srbsko - Karlštejn - Loděnice

Vašek Liška Tipy na výlety
Zvoní telefon a známý hlas mi říká:" Zítra mám služební cestu do Berouna a mám chuť si pinknout něco na koloběžce. Co říkáš?" Tomu se nedá odolat. Letos jsem ještě nejezdil, tak neváhám a kývnu. Sraz v Loděnici na návsi.

Sraz

Scházíme se a hned sedláme naše oře. Vyražíme malebným údolím ke krásnému Sv. Janu pod Skalou a pokračujeme na Hostim. Silnice je celkem úzká, lehce se vlní a já si užívám každého odrazu. Už jsem viděl příspěvky na facebooku, kde lidé oznamují první tisícovku najetých kilometrů v letošním roce, ale to mě nechává chladným. Hostim si pamatuji z našich výletů, kterými otvíráme sezonu pouze z rychlosti, neb se nachází v údolí mezi dvěma kopci mezi Srbskem a Berounem.

Příjezd do této malebné vísky od LoděnicePříjezd do této malebné vísky od Loděnice

Směr na Srbsko

Poprvé vyjíždím na koloběžce tento kopec v protisměru. Vždy jsem si ho užíval pouze ve sjezdu, kdy projíždíte širokými serpentinami a můžete zde krásně bezpečně předjíždět, máte-li koloběžku pevně ve svých rukách. Tentokrát krásně nahoru. Při krajích štěrk, ale stojí to za to! Přede mnou se otvírá krásný výhled na skály a údolí řeky Berounky - paráda. Pak už sjezd do Srbska. Ten znám pouze jako výjezd - jedu obráceně. Trošku rozbitý, všudypřítomný štěrk, zatáčky a nevyježděnost mi úplně nedovolují užít si ho plně.

Výjezd z Hostimi na SrbskoVýjezd z Hostimi na Srbsko

Srbsko

Rychlá polévka a nakládaný hermelín a hurá na Karlštejn. Kde jsou ty davy turistů? Nikde. Pouze my dva a naše koloběžky. Pěkně si to funíme do kopce do Mořiny. Po zimě nejsme v kondici, tak se hecujeme, kdo z koho vydrží víc. Z Mořiny to je do Loděnice kousek, ale....nohy vytuhlé posledním výšlapem neskutečně vytuhly a nepříliš dlouhý kopec k Velké Americe mi dává zabrat. Přeskakuji po dvou odrazech na každé noze. Přece neslezu! V Bublovicích si chci vyfotit letadlo stojící u silnice, ale nějak kolem něho projedu. Nechce se mi z kopce prostě brzdit. Následuje menší výjezd a konečný sjezd do Loděnice. Vyfotím si místní nádraží, na kterém se točili oskarové Ostře sledované vlaky a hurá k autu.

Magický Karlštejn. Poznáte ho bez turistů?Magický Karlštejn. Poznáte ho bez turistů?

Suma sumarum

Výlet se nasčítal na 30km, jízda 1:45, 30min. hospůdky - vřele doporučuji pro veškeré kochače a pohodové jezdce turisty. A pro závodníky to je skvělá průprava. A další zajímavostí Loděnice je to, že se zde vyrábí vynilové desky, LP a CD.

Trasa s mapou: