10.8.2022

Lipenská výzva 2022 proběhla ve skvělé atmosféře

Petr Pešta Reporty a výsledky
MČR ve sprintu, EC a Rollo liga v jednom balení o uplynulém víkendu v Lipníku...

Po červencovém zlatém hřebu sezóny – Mistrovství světa  v Estonsku v koloběžkách, přišel začátkem srpna, ve dnech 5.-7.8. 2022, další domácí vrchol – Český Eurocup,  MČR ve sprintu a zároveň všechny závody i jako 3. kolo České Rollo ligy v již pomalu tradiční destinaci v Lipníku nad Bečvou v rámci LIPENSKÉ VÝZVY.

Pořadatelský tým si pro závodníky připravil pořádně náročný sportovní víkend. Pátek patřil jako obvykle sprintům na 400 m, které byly vypsány jako MČR. V sobotu pak bylo pro účastníky připraveno kritérium a štafety. V neděli byl na programu dlouhý závod. Sobotní a nedělní závody byly zařazeny do seriálu EUROCUPu.

Hojná účast potvrzuje, že se závodníkům v Lipníku líbí a Lipenská výzva stala součástí jejich závodních kalendářů. Na páteční sprinty bylo přihlášeno 110 závodníků všech věkových kategorií. O víkemdu byla závodní účast ještě vyšší a na startu se potkalo celkově 161 závodníků a závodnic.

 Páteční sprinty se tradičně jely na atletickém stadionu v Lipníku nad Bečvou. Za úmorného horka předváděli všichni závodníci, od těch nejmenších až po závodnické matadory na koloběžkách, neskutečné výkony. Ve všech rozjížďkách se bylo na co dívat a závodníci urputně bojovali o každý metr Lipenského tartanu. Absolutně nejrychlejší byl domácí závodník Roman Matyáš ( TŘISTA60) s časem 41,48s (podle dostupných informaci se jedná o nejlepší dosažený čas na 400 metrů). Druhý skončil junior Tomáš Sedlář (KOSTKA RACING) v závěsu se třetím Ladislavem Bartůňkem (ULTIMA K. Lap Team). V ženách byla nejrychlejší Adéla Zapletalová (1. KK Lipník nad Bečvou), druhá skončila Kamila Peštová (PSP klub koloběhu Plzeň) a bronz si odnesla domácí závodnice Andrea Zbožková (TŘISTA60).

Probuzení do sobotního deštivého rána nebylo pro závodníky ani pořadatele moc příjemné, ale pořadatelský tým dokázal vše zvládnout a připravit tratě v centru města na Osecká ulici pro sobotní kritérium a štafety. Už při startu prvních závodníků naštěstí pršet přestalo, takže se diváci mohli opět těšit skvělými výkony všech, kteří vyjeli na trať. Nejrychlejší v technickém kritériu byla opět domácí střela Roman Matyáš (TŘISTA60), který s přehledem zvítězil. Druhý skončil Tomáš Pelc (ULTIMA K.Lap Team) a třetí pak nadějný junior Tomáš Sedlář (KOSTKA RACING). V ženách se sváděl tvrdý souboj, z něhož vítězně vyšla Adéla Zapletalová (1. KK Lipník nad Bečvou), která předstihla druhou Kristýnu Frýzovou (TŘISTA60) a třetí Andreu Zbožkovou (TŘISTA60).

Aby si mohli závodníci trošku vydechnout a pořadatelé nevyšli z tempa, konal se v prostoru mezi kritériem a štafetami závod pro nejmenší děti na odrážedlech. Starší a pokročilí pak změřili síly v hobby závodu.

Podvečerní štafety vyhráli v žácích smíšená štafeta ve složení Richard Pešek, Matyáš Svoboda a Judita Fantová. V kadetech urvali zlato Marek Sázel, Petra Zahradníková, Filip Krečmer (Kostka Racing). V ženách byla nejrychlejší štafeta ve složení Andrea Zbožková, Kristýna Frýzová a Štěpánka Lubovská (TŘISTA60). V mužích po urputné a vyrovnaném boji vyhrála štafeta ve složení Tomáš Pelc, Ladislav Bartůněk a Pavel Remeš (ULTIMA K.Lap Team).

Neděle již byla opět ve znamení slunečného, i když větrného počasí a tak závodnici mohli bojovat na dlouhé trati o další body. I přes náročné dva dny nebyla na závodnících vidět únava, takže se opět bojovalo ze všech si až do samotného cíle. Závodníky podporovalo i domácí divácké zázemí, protože několikrát projížděli středem osady Nové Dvory. Dlouhým závodem byl završen domácí zlatý hattrick a Roman Matyáš proletěl cílem s velkým náskokem před druhým Tomášem Pelce a třetím Vladimírem Ondruškou. V ženách se nejlépe s nástrahami trati poprala Kristýna Frýzová, jen těsně za ní si pro stříbro dojela Andrea Zbožková a bronz připadl Adéle Zapletalové.

Velké poděkování patří za předvedené výkony všem závodníkům, od nejmenších až po ultraveterány.  Obrovské díky pak patří celému pořadatelskému týmu, který pro závody obětuje krev, pot a slzy a v neposlední řadě také komentátorovi Vašku Liškovi, jenž se už stal neodmyslitelnou součástí Lipenské výzvy.

Kompletní výsledky České části Eurocup, MČR ve sprintu, zkrátka všech závodů 3. kolo České Rollo ligy ke stažené zde:

https://www.amchrono.cz/cz/s2125/Vysledky/c2633-Detail-akce/gsto1323-MCR-ROLLO-LIGA-2022-vysledky