9.1.2020

Ledoběžková sezona byla zahájena na Lipně

Honza Vlášek Tipy na výletyLedoběžky
Je to jeden z mála sportů, při kterém nepotkáte nikoho. Při kterém můžete jet kamkoliv chcete. Nejsou tu žádné cesty, silnice, pěšiny, auta, lidi ani zvěř. Jen pár rybiček plave pod čistým černým ledem. Omezuje vás jedině břeh a tloušťka ledu.

„Ty lidi už nevědí coby,“ prohlásil Jelen při pohledu na billboard s děvčetem v plavkám, které sedělo na jakémsi rotopedu připevněném na plovák. Asi nějaké nové šlapadlo.

Stáli jsme takhle včera odpoledne před tím plakátem v tretrách, s vyprošťovacími bodci kolem krku, lanem na batozích a igelitovými pytlíky pod ponožkami. A té hlášce jsme se fakt smáli hodně dlouho. Každý si holt tuní něco jiného.

Ledoběžky jsou krásná záliba a zatím jsme nenašli nikoho, komu by se ledové dobrodružství po prvním výletu nelíbilo. Je to jeden z mála sportů, při kterém nepotkáte nikoho. Při kterém můžete jet kamkoliv chcete. Nejsou tu žádné cesty, silnice, pěšiny, auta, lidi ani zvěř. Jen pár rybiček plave pod čistým černým ledem. Omezuje vás jedině břeh a tloušťka ledu.

Základní tábor v ČernéZákladní tábor v Černé Pytlík rovnou na nohu a pak až ponožky - vážně fungujePytlík rovnou na nohu a pak až ponožky - vážně funguje Jeden z nejlepších světových znalců ledu Jarda TlapaJeden z nejlepších světových znalců ledu Jarda Tlapa Karel a jeho ledová premiéraKarel a jeho ledová premiéra

V rámci přípravy na naše bajkalské dobrodružství jsme vyrazili na lehce zasněžené Lipno. Centimetr sněhu ale závodní nože proříznou jako nic a ani menší obleva v odpoledních hodinách není úplnou překážkou. Jízda na vodě je zážitek sám o sobě.

Z Černé v Pošumaví krásně přes příčnou trhlinu kolem Tajvanu na Horní Planou, kde ještě jezdí přívoz. A pak dál a dál až do Nové Pece. Zpátky s větrem v zádech to jede už v pohodě přes dvacet a pálíme to tak nadšení, že skoro zapomínáme sledovat ledové nástrahy. Později pak směrem na Dolní Vltavici už poprchává a protivítr není úplně příjemný, ale kdy jindy budete na Lipně úplně sami?

Jediní živáčkové, které jsme potkali. Dva borci z jachtičkami z HolandskaJediní živáčkové, které jsme potkali. Dva borci z jachtičkami z Holandska Vyprošťovací bodce, základ úspěchu při koupeli...Vyprošťovací bodce, základ úspěchu při koupeli... Každá velká vodní plocha má trhliny, tohle je lipenská příčnáKaždá velká vodní plocha má trhliny, tohle je lipenská příčná Prostě parádaProstě paráda

Něco kolem čtyřiceti kiláků je sice sotva půlka jedné bajkalské etapy závodu ICE STORM 2020 a teploty kolem nuly sibiřské expedici také moc neodpovídají, ale každý kilometr na ledu se v letošní zatím teplé zimě počítá.

Dobrá zpráva je, že to vypadá na oblevičku. Když zaprší a časem zase přituhne, bude z Lipna zase sklo. A třeba také z Tajemného jezera Orlíku a dalších krásných míst.

Jízda po vodě, kde to najdete...Jízda po vodě, kde to najdete... Směrem na Novou Pec, parádní ledSměrem na Novou Pec, parádní led Jelen s Tlapíkem, který jezdí zásadně v hákuJelen s Tlapíkem, který jezdí zásadně v háku Karel Krchňák zvažuje koupel...Karel Krchňák zvažuje koupel...

Ten sport má jedinou nevýhodu. Musíte být ve střehu. Když počasí zavelí, je potřeba okamžitě vyrazit. Těch ideálních dnů je v zimě jen pár, ale stojí za to je zažít.

Kdo by chtěl zkusit tuhle parádu, dejte vědět. Příště můžete jet s námi…

Směrem na Frymburk, hodně vody a protivítr, ale i tak parádaSměrem na Frymburk, hodně vody a protivítr, ale i tak paráda Jelen objevil dalšího koníčkaJelen objevil dalšího koníčka Nějak ten Bajkal objedeme...Nějak ten Bajkal objedeme... Mapka výletuMapka výletu