21.1.2019

Kopec, který jsem vyjel - průsmyky v okolí Predazza

Milan Jelínek Kopec, který jsem vyjel!
Vracíme se do Dolomit do méně známé oblasti Predazzo. I tady je pár pěkný koloběžkářských kopečků...

Passo  S. Pellegrino, 1918 m

Od Moeny prudce nahoru po pěkné široké silnici. Téměř dvanáctikilometrové stoupání se strmostí přesahující 14 % vedoucí jehličnatým lesem je nejméně příjemné zejména v první polovině, ve které nepolevuje. Od poloviny se trochu začíná narovnávat. Je tu pár horských stavení a krajina se náhle rozšiřuje a pocitově se jede až na sedlo najednou lépe. Zde je několik hotel, prostě klasické horské zimní středisko. Ze sedla je vidět velmi příkrá sjezdovka na severním svahu vedlejšího kopce.

Passo Valles, 2038 m

Od Passa S. Pelegrino v horní části se vysokou rychlostí ve sjezdu dále dostaneme až do serpentin, které nás výrazně zpomalí. Od křižovatky se dáme hned do stoupání 19 %, které v následujících sedmi kilometrech neposkytuje mnoho prostoru k odpočinku. Náročný výjezd trochu polevuje až v horní pasáží před velkým hotelem, který ale ještě není na vrcholu, jak se původně od spodní části zdálo. Dále už teď příjemnějším asi 10% stoupáním až na sedlo.

Ze sedla po několika serpentinách dále ve velmi prudkém sklonu poměrně hodně narovnanou silnicí, na které by někteří nejmenovaní kolběžkáři z plzeňska pravděpodobně překračovali 100 km/h. Míříme směr Predazzo.

Passo Rolle, 1984 m

Z městečka Predazzo (1 000 m) se vydáme po silnici stálým nepříjemným 4km stoupáním do Bellamonte. Po několika kilometrech odpočinkově tunelem a kolem přehrady Panavegio. Mineme odbočku na passo Valles a dále už mírným stoupáním (7%) asi 7 km pohodově po široké silnici stále lesem z občasnými hezkými výhledy. Poslední dva km vyjedeme z lesa a otevře se nám impozantní výhled na třítisícovku Cimma della Vezzana. V sedle je pár lanovek a motorkářský kiosek.