10.1.2019

Kopec, který jsem vyjel! Passo del Bernina, Maloja Pass

Honza Vlášek Kopec, který jsem vyjel!
V kopcovitém seriálu dnes zavítáme do oblasti Svatého Mořice a masivu Berniny. Jak se vyjíždí Passo del Bernina a sjíždí točitý Maloja Pass?

Passo del Bernina (2328 m)

Kvalitní široká silnice ze Svatého Mořice z rovin přechází do mírnějšího stoupání s krásnými výhledy na zasněžený masiv Berniny. Chcete- li potěšit drahou polovičku, určitě jí ukažte po pravé ruce (kromě jiného) překrásnou nejvýchodnější evropskou čtyřtisícovku Pic Bernina (4 049m) s majestátním hřebenem Biancograt.

Stoupání nepřesáhne 10% a po několika zatáčkách se ještě před průsmykem objevují lanovky, do kterých nastupují lyžaři. Je jaro a sněhu je stále dostatek. Souběžně se silnicí jezdí také na průsmyk proslulý vlak Bernina Express, který na italskou stranu překonává 1 800 m bez jediného kusu „zubačky“. Nahoře v průsmyku jsou dvě menší jezera a výhledy odsud na Berninu zalitou sluncem jsou fascinující. Dolů k autu se řítíme rychlostí, která atakuje 90 km/h a s pocitem, že to za to stálo si sem vyjet.

Profil

20 km ze Samedanu

Max necelých 8%, průměr

Maloja Pass (1815 m)

Nepříliš známý, ale o to krásnější průsmyk, přes který se dostanete z Itálie do Svatého Mořice. Musíte si ale přišlápnout, protože délka stoupání z Chiavenny (333m nad mořem) je 44 km.

Konec stoupání se vyznačuje jednou z největších klikatic v Alpách, což oceníte zejména při následném sjezdu.

My jsme kopec popravdě nikdy nevyjeli, ale kdysi jsme ho sjeli na dvanáctkách a to stálo opravdu za to.

A možná závěrem pro ty s horolezeckými choutkami. Video z výstupu Biancogratem na Piz Bernina. Je tam krásně: